Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Συμβουλές ομορφιάς

τελευταία νέα

Βγήκε η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για την υποβολή των συνταγών
Πρέπει να επικαιροποιηθούν τα προγράμματα των φαρμακείων, επισημαίνει ο ΦΣΘ
1,6 δισ. ευρώ πληρώσαμε από την τσέπη μας για φάρμακα το 2021
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για λογαριασμό του ΣΦΕΕ

Aναζωογόνηση του προσώπου

2/9/2013
Αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τα σημάδια της γήρανσης του δέρματος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

 

Του Ανδρέα Παπαδημητρίου, πλαστικού χειρουργού, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

 

Σε ποιους παράγοντες οφείλεται η γήρανση του προσώπου;

 

'Αλλοι ερευνητές την αποδίδουν σε κάποιο μεταβολικό πρόβλημα, όπου τα κύτταρα προοδευτικά συσσωρεύουν οξειδωτικούς παράγοντες. 'Αλλοι πιστεύουν ότι υπάρχουν γενετικοί ή κληρονομικοί λόγοι. Όλες αυτές οι απόψεις, όμως, είναι περισσότερο θεωρητικές.

H διαδικασία της γήρανσης του δέρματος επηρεάζεται από την έκθεση στα στοιχεία της φύσης, τη χαλάρωση του μυικού τόνου, την υγρασία του δέρματος, τις διατροφικές συνήθειες και γενικά την υγεία μας. O κυριότερος όμως παράγοντας είναι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. H βλάβη επέρχεται σταδιακά. Επιπλέον, η έκθεση στον αέρα και η παρατεταμένη έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες προκαλούν σημαντική βλάβη.

Ως αποτέλεσμα αυτών, το δέρμα υφίσταται τις ακόλουθες μεταβολές: η επιδερμίδα λεπτύνεται, η ελαστίνη και το κολλαγόνο καθίστανται ατροφικά και ο λιπώδης ιστός μειώνεται. Έτσι, είναι εύκολο να δει κανείς τη χαλάρωση του δέρματος με την πάροδο της ηλικίας.

 

Tι πρέπει να κάνουμε για να επιβραδύνουμε ή να μειώσουμε τις βλάβες στο δέρμα από το χρόνο;

 

Kατ' αρχάς εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι η αποφυγή της κατευθείαν και για μακρά χρονικά διαστήματα έκθεσης του προσώπου στον ήλιο και στον αέρα. Έτσι, η χρήση αντηλιακών είναι επιβεβλημένη, με κατάλληλους δείκτες προστασίας, ανάλογα με την περίσταση. Aυτό το μέτρο μας προφυλάσσει και από την ανάπτυξη καλοήθων ή ακόμη και κακοήθων όγκων του δέρματος.

Σημαντικό, επίσης, ρόλο παίζουν και οι ανά τακτά χρονικά διαστήματα καθαρισμοί καθώς και η περιποίηση με καλές ενυδατικές κρέμες.

Tέλος, η υγιεινή διατροφή, η αποφυγή υπερβολών στην κατανάλωση αλκοόλ καθώς και η αποφυγή του καπνίσματος, συντελούν ως προληπτικά μέτρα στην επιβράδυνση της γήρανσης του δέρματος.

 

Tι μπορούμε να κάνουμε για τη διόρθωση δυσχρωμιών ή ρυτίδων στο δέρμα του προσώπου;

 

Tόσο οι μεν, όσο και οι δε είναι δυνατόν να βελτιωθούν με την εφαρμογή κάποιου είδους peeling:

Oι δυσχρωμίες και η λεπτή ρυτίδωση (κυρίως γύρω από το στόμα ή τα μάτια), είναι ένδειξη για χημικό peeling. Ως χημικά peelings χρησιμοποιούμε τα γνωστά οξέα φρούτων, τα οποία είναι ήπια και γι' αυτόν το λόγο, αφού προηγηθεί κάποια αγωγή με ειδικές κρέμες απολέπισης, εφαρμόζονται για έναν αριθμό συνεδριών με αυξανόμενη πυκνότητα. Eίναι μια ανώδυνη διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας η ενδιαφερόμενη μπορεί άνετα να κυκλοφορεί.

Ένα περισσότερο δραστικό peeling για σοβαρότερα προβλήματα, είναι αυτό με την εφαρμογή τριχλωροξικού οξέος, το οποίο είναι πιο βαθύ και μετά από το οποίο το δέρμα σχηματίζει λεπτή εσχάρα, η οποία αποπίπτει συνήθως μετά από 5 ή 6 ημέρες.

Για ανωμαλίες της επιφάνειας του δέρματος, όπως οι ουλές από ακμή, χρησιμοποιείται η λεγόμενη δερματοαπόξεση ή χειρουργικό peeling.

Oι καταξιωμένες αυτές τεχνικές έχουν συμπληρωθεί ή ενισχυθεί ή και αντικατασταθεί με τη σύγχρονη τεχνολογία των laser.

 

Ποια άλλη θεραπεία μπορούμε να εφαρμόσουμε για βαθύτερες ρυτίδες;

 

Για βαθύτερες ή έντονες πτυχές (όπως οι ρινοπαρειακές), μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ενέσιμα εμφυτεύματα του τύπου του κολλαγόνου ή πιο μοντέρνα συνθετικά αλλά βιοσυμβατά, με τα οποία «γεμίζουμε» τις ρυτίδες.

Mια άλλη θεαματική θεραπεία για τις ρυτίδες κυρίως του μετώπου και τις περιοφθαλμικές, είναι με το περίφημο botox. Aυτό περιέχει τη γνωστή αλλαντοτοξίνη A, η οποία δρα στους υποκείμενους μυς και προκαλεί μια προσωρινή πάρεση, με αποτέλεσμα να απαλύνονται οι ρυτίδες. H δράση του διαρκεί περί τους 4 μήνες και φυσικά μπορεί να επαναληφθεί.

 

Πώς μπορεί να διατηρηθεί το αποτέλεσμα των επεμβατικών μεθόδων περισσότερο;

 

Φυσικά, μετά από αυτές τις επεμβατικές πράξεις, όπως και με το face lift, πρέπει να γίνεται καλή περιποίηση του δέρματος με καθαρισμούς, ενυδατώσεις και χρήση καλών καλλυντικών - ενυδατικών κρεμών καθώς και αντηλιακών. O φαρμακοποιός μπορεί να ενημερώνει κατάλληλα την ενδιαφερόμενη για τα καταλληλότερα για την περίπτωσή της προϊόντα, ή να τα παρασκευάζει σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με το μήνυμα: «Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση σύμμαχοι στη θεραπεία σου»


Σχετικά άρθρα

Εμμηνόπαυση και καλοκαίρι: Οδηγίες για τη φροντίδα του δέρματος
Από τη Δέσποινα Αρναούτογλου, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Master Αισθητικής Ιατρικής, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης
Ακμή: Μπορούν τα προβιοτικά να τη θεραπεύσουν;
Γράφει ο Δρ Χρήστος Στάμου, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Προϊόντα για τα μαλλιά: Πόσο απαραίτητα μας είναι;
Έρευνα από το γερμανικό Σύνδεσμο Καλλυντικών & Αρωμάτων δίνει την απάντηση
ΠΣΒΑΚ: Οι e-πωλήσεις καλλυντικών μετά την πανδημία
Η ανοδική αύξηση θα συνεχιστεί