Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Ομαδικές απολύσεις στις φαρμακοβιομηχανίες καταγγέλλουν οι υπάλληλοι
Χάθηκε το 70% των θέσεων εργασίας την τελευταία δεκαετία, υποστηρίζει η ΠΟΣΥΦΕ-ΣΕΚ
«Face Yoga για Όλους» από το MDA Ελλάς
Με την υποστήριξη της CASTALIA
MSD: Στηρίζει το προτεινόμενο σχέδιο δράσης για τον καρκίνο του πνεύμονα
Εστιάζει σε 3 βασικούς άξονες: πρόληψη, πρώιμη διάγνωση και διαχείριση της νόσου

Αναστοχασμός: Η νέα λέξη – κλειδί για τη βελτίωση της καθημερινής πρακτικής στο φαρμακείο

20/1/2021 4:37:59 μμ
Βελτιώνει τις σχέσεις με τους συναδέλφους και τους πελάτες, διευκολύνει την επαγγελματική ζωή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Καθημερινά, οι φαρμακοποιοί αντιμετωπίζουν ηθικά διλήμματα ερχόμενοι σε επαφή με ασθενείς, συνάδελφους φαρμακοποιούς και άλλους επαγγελματίες υγείας, επόπτες και άλλα άτομα.
Αναμφίβολα ορισμένες καταστάσεις θα τις αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία, ενώ άλλες θα μπορούσαν να τις διαχειριστούν καλύτερα.
Λέγεται ότι πάντα μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Αυτό δεν είναι αληθές, εάν δεν καθίσουμε να αναλογιστούμε αυτά τα λάθη ή εκείνες τις περιπτώσεις όπου υπήρχαν περιθώρια βελτίωσης.

Σύμφωνα με το Pharmacy Times, ένα άρθρο στην Research in Social and Administrative Pharmacy περιγράφει τα οφέλη της φαρμακευτικής πρακτικής, κατά την οποία ο φαρμακοποιός είναι ευαισθητοποιημένος όχι μόνο προς τους ασθενείς του αλλά και προς τους συναδέλφους του. Η ενσυναίσθηση και ο αναστοχασμός βοηθά το φαρμακοποιό να κατανοεί καλύτερα την οπτική των άλλων ανθρώπων και έτσι μειώνονται τα λάθη, διευκολύνεται η φαρμακευτική πρακτική και η επαγγελματική ζωή.

Αναλογιζόμενος τη συμπεριφορά του σε δεδομένες καταστάσεις, ο φαρμακοποιός θα καταφέρει επίσης να κατανοήσει καλύτερα και τους δικούς του μηχανισμούς αντιμετώπισης και να κάνει βήματα για τη βελτίωση αυτών. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό δεδομένων των στρεσογόνων καταστάσεων που συμβαίνουν συχνά στα φαρμακεία, των συγκρούσεων ρόλων αλλά και του μεγάλου φόρτου εργασίας.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο, το θέμα αυτό δεν έχει ακόμη μελετηθεί εκτενώς στη φαρμακευτική πρακτική, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση της ενσυναίσθησης και του αναστοχασμού είναι εξαιρετικά σημαντική και για τους φοιτητές κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους. Ο αναστοχασμός θεωρείται από τους ειδικούς ένα βασικό στοιχείο των μαθησιακών διαδικασιών που απαιτούνται τόσο στα διδακτικά όσο και στα βιωματικά μαθήματα των φαρμακευτικών σπουδών.

Οι φαρμακοποιοί λοιπόν καλούνται να προβληματίζονται και να αναλογίζονται βαθύτερα και ουσιαστικότερα και όχι απλά και επιφανειακά. Υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία αναστοχασμού και σχετικές πληροφορίες στο διαδίκτυο. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Ομοσπονδία ενημέρωσε τα υπ. Υγείας και τις ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο
Έρευνα σε φαρμακευτικές σχολές όλου του κόσμου


Σχετικά άρθρα

Ανάδειξη του ρόλου του φαρμακοποιού στην παροχή φαρμακευτικής φροντίδας σε ηλικιωμένους ασθενείς
Βοηθήστε τον φαρμακοποιό Γ. Οικονόμου στη διπλωματική εργασία του
ΦΣΘ: Πρωτοποριακή δράση για την αποκομιδή μολυσματικών αποβλήτων στα φαρμακεία
Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Διονύσιος Ευγενίδης