Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

PFIZER: Ανακαλεί όλες τις παρτίδες αντικαπνιστικού φαρμάκου
Στην Ελλάδα έχουν ανακληθεί παρτίδες από τον Ιούνιο
Τα rapid tests στα φαρμακεία: Το νέο webinar από το ΠΕΙΦΑΣΥΝ Academy και το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα επιτυχημένο πανελλαδικό διαδικτυακό σεμινάριο
ΠΦΣ: Έτοιμη η εφαρμογή «Ηλεκτρονικού Βιβλίου Ναρκωτικών»
Περιορίζεται επιτέλους η γραφειοκρατία

Ανασκόπηση: Μάιος 2009

5/6/2009
Συνοπτική παρουσίαση των σημαντικότερων ειδήσεων του μήνα που πέρασε
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Απόφαση-σταθμό στη διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φαρμακοποιών, στην αναγνώριση του επιστημονικού τους εχέγγυου και στην ανάδειξη του κοινωνικού τους ρόλου, αποτελεί το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που εκδόθηκε στις 19 Μαΐου, το οποίο δικαιολογεί πλήρως τις εθνικές νομοθεσίες που επιτρέπουν μόνο σε φαρμακοποιούς να είναι ιδιοκτήτες φαρμακείου. Βασισμένη στην παραδοχή ότι τα φάρμακα δεν είναι απλά εμπορεύματα που μπορεί ο καθένας να πουλήσει, η απόφαση του Δικαστηρίου τονίζει σαφώς τη σημασία της διανομής των φαρμάκων μόνο από φαρμακοποιούς που απολαύουν πραγματικής επαγγελματικής ανεξαρτησίας, για λόγους διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.

 

Την ικανοποίησή του στην ανακοίνωση της απόφασης που οριοθετεί το επάγγελμα του φαρμακοποιού σ’ ότι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, εξέφρασε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σημειώνοντας πως «Πρόκειται για μια πρώτη μεγάλη νίκη σ’ έναν μακρύ και δύσκολο αγώνα για την υπεράσπιση του επαγγέλματός μας».

 

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη επαγγελματική επικαιρότητα, μέσα στον Μάιο το ΙΚΑ με ανακοίνωσή του διευκρίνισε πως, για την εκτέλεση συνταγών του με «φάρμακα υψηλού κόστους» από τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι απαραίτητη η αναγραφή στη συνταγή (εκ μέρους των νοσοκομείων του Ιδρύματος) της ένδειξης «Στερούμεθα».

 

Παράλληλα σε κλείσιμο των φαρμακείων της δύναμής του προχώρησε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά στις 27/5 (και ακόμη στις 4-5/6), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα συνεχιζόμενα προβλήματα στον χώρο του φαρμάκου (οφειλές ΟΠΑΔ και ασφαλιστικών φορέων, μη εφαρμογή του ΠΔ 121/2008 και αδικαιολόγητες περικοπές συνταγών).

 

Τέλος από τη Δευτέρα 11/5 τέθηκε σε ισχύ το 2ο για το 2009 Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 284 τιμές νέων φαρμακευτικών προϊόντων.


Στο πλαίσιο της έγκρισης νέων φαρμάκων, θετική γνωμάτευση εξέδωσε ο ΕΜΕΑ για φάρμακα με ενδείξεις στη θεραπεία της υπονατριαιμίας και του νεφροκυτταρικού καρκινώματος, ενώ επέκτεινε τις ενδείξεις ενός φαρμάκου κατά της υπέρτασης και μιας σειράς αντιγριπικών εμβολίων.

 

Θετική εισήγηση απεστάλη επίσης από τον EMEA στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για 5 νέα «ορφανά» φάρμακα (για τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών).

 

Σε επίπεδο φαρμακοεπαγρύπνησης ο ΕΜΕΑ εξέδωσε δελτίο τύπου με οδηγίες για τη χρήση αντιικών σε περίπτωση πανδημίας γρίπης Α/Η1Ν1, διευκρινίζοντας τον ενδεδειγμένο τρόπο χορήγησης των φαρμάκων αυτών σε έγκυες/θηλάζουσες γυναίκες και σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους.


Στο χώρο της φαρμακευτικής έρευνας, αίσθηση προκάλεσαν τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα των πειραματικών δοκιμών ενός φαρμάκου που φαίνεται να «αναστρέφει» τη νόσο Αλτσχάιμερ.

 

Την επιστημονική επικαιρότητα μονοπώλησε και αυτόν τον μήνα το ζήτημα που προέκυψε με τη «νέα γρίπη», με επιστήμονες να διερευνούν τη δυνατότητα ανάπτυξης «παγκόσμιων» εμβολίων 100% αποτελεσματικών, τα οποία θα προστατεύουν έναντι κάθε πιθανού στελέχους του ιού της γρίπης και θα αποτρέπουν την εμφάνιση πανδημιών.

 

Παράλληλα δίχασε τους επιστήμονες η άποψη Βρετανού επιδημιολόγου για προληπτική λήψη αντιυπερτασικών φαρμάκων από κάθε άνδρα και γυναίκα άνω των 55 ετών, προκειμένου για τη μείωση της πιθανότητας εκδήλωσης καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.


Σε ό,τι αφορά τη δράση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, η Roche υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Tekmira Pharmaceuticals με στόχο την ενίσχυση της έρευνας σε καινοτόμα RNAi φάρμακα, ενώ οι Lavipharm και η Alapis ανακοίνωσαν τα Οικονομικά Αποτελέσματα του 1ου τριμήνου 2009.


 Ανασκοπήσεις προηγούμενων μηνών:

 

Απρίλιος 2009

Μάρτιος 2009

Φεβρουάριος 2009

Ιανουάριος 2009

Δεκέμβριος 2008

Νοέμβριος 2008

Οκτώβριος 2008

Σεπτέμβριος 2008

Αύγουστος 2008

 

και

 

Ανασκόπηση Επαγγελματικών Ειδήσεων 2008


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στην Ελλάδα έχουν ανακληθεί παρτίδες από τον Ιούνιο
Πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα επιτυχημένο πανελλαδικό διαδικτυακό σεμινάριο


Σχετικά άρθρα

Νέα δεδομένα και προκλήσεις στη μετά Covid-19 Εποχή
Στο Συνέδριο «Νοσοκομείο – Φάρμακο – Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός», 22/09/2021, LIVE ON YOUR SCREEN
ΠΑΣΥΠΥ: Το ασφυκτικό clawback κόβει το οξυγόνο των εταιρειών ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Θα υπάρξουν δραματικές συνέπειες στην υγιή επιχειρηματικότητα του κλάδου των προμηθευτών υγείας, σύμφωνα με το Σύλλογο
Νέα ηγεσία στο υπουργείο Υγείας
Επικεφαλής ο Α. Πλεύρης και η Α. Γκάγκα
ΠΟΕ: Καμία συμφωνία για την άρση της πατέντας των εμβολίων Covid-19
Η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί και από τα 164 μέλη του Οργανισμού