Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

PFIZER: Ανακαλεί όλες τις παρτίδες αντικαπνιστικού φαρμάκου
Στην Ελλάδα έχουν ανακληθεί παρτίδες από τον Ιούνιο
Τα rapid tests στα φαρμακεία: Το νέο webinar από το ΠΕΙΦΑΣΥΝ Academy και το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα επιτυχημένο πανελλαδικό διαδικτυακό σεμινάριο
ΠΦΣ: Έτοιμη η εφαρμογή «Ηλεκτρονικού Βιβλίου Ναρκωτικών»
Περιορίζεται επιτέλους η γραφειοκρατία

Ανασκόπηση: Ιούνιος 2009

3/7/2009
Συνοπτική παρουσίαση των σημαντικότερων ειδήσεων του μήνα που πέρασε
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Μετά από αρκετούς μήνες σύγχυσης και ασάφειας σχετικά με το ισχύον καθεστώς στην ασφαλιστική κάλυψη των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ., το Υπουργείο Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας επιχείρησε στα μέσα Ιουνίου να δώσει διευκρινίσεις, διαβιβάζοντας σχετική επιστολή του Ε.Ο.Φ. προς τα ταμεία και τους φαρμακοποιούς.

 

Στην επιστολή αυτή αναφέρεται ρητά ότι: «Με σκοπό την αποφυγή σύγχυσης κατά την αποζημίωση συνταγών φαρμάκων με στοιχεία χρώματος καφέ επί της ταινίας γνησιότητας, κρίνεται σκόπιμο να συνεχιστεί η αποζημίωση των εν λόγω φαρμάκων, όπως ισχύει έως σήμερα, μέχρι τη σύνταξη και κοινοποίηση του καταλόγου των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. από τον Ε.Ο.Φ.».

 

Παρ’ όλα αυτά, την ίδια στιγμή εστάλη από το Υπουργείο Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας μία δεύτερη επιστολή εκ μέρους των Ταμείων τραπεζοϋπαλλήλων και προσωπικού ΔΕΗ, η οποία υποστήριζε το ακριβώς αντίθετο: «Δεν δυνάμεθα να αποδίδουμε δαπάνη στους φαρμακοποιούς για τα φάρμακα τα οποία φέρουν ταινία γνησιότητας χρώματος καφέ».

 

Μία επικίνδυνη εξέλιξη εις βάρος των φαρμακοποιών φαίνεται ότι προέκυψε τον Ιούνιο από το «νέο» κείμενο της Συλλογικής Σύμβασης την οποία υπέγραψε με τον ΟΠΑΔ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ.). Όπως αποκάλυψε ο Φ.Σ. Αττικής, στο αρχικό κείμενο της σύμβασης και στο άρθρο 15 που αφορά την εξόφληση των φαρμακείων από τον ΟΠΑΔ, η φράση «Η εξόφληση των λογαριασμών από τον ΟΠΑΔ και το ΤΥΔΚΥ θα γίνεται σύμ­φωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (εντός 40 ημερών)» αντικαταστάθηκε με την «Η εξόφληση των λογαριασμών από τον ΟΠΑΔ και το ΤΥΔΚΥ θα γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, σε συνάρτηση και με την χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ από τον Κρατικό προϋπολογισμό».

 

Η τροποποίηση αυτή του αρχικού κειμένου της συμβάσης σημαίνει ουσιαστικά ότι δεν θα υπάρχει πλέον και επίσημα για τον ΟΠΑΔ χρονικός περιορισμός στην καταβολή των οφειλών του αλλά και επίσης στερεί τη δυνατότητα από τους φαρμακοποιούς να διεκδικήσουν την έγκαιρη πληρωμή τους και να προστατευτούν από οικονομική ζημιά, τη στιγμή μάλιστα που στα τέλη του μήνα οι καθυστερήσεις του ΟΠΑΔ στην εξόφληση των φαρμακείων ξεπερνούσαν τους 6 μήνες.

 

Ένα νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων (το 3ο για το 2009) τέθηκε σε ισχύ στις 8 Ιουνίου. Το νέο Δελτίο αφορούσε την αναπροσαρμογή τιμών τεσσάρων φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης, έπειτα από εισήγηση του Ε.Ο.Φ.


Στο πλαίσιο της έγκρισης νέων φαρμάκων, θετική γνωμάτευση εξέδωσε ο ΕΜΕΑ για φάρμακα με ενδείξεις στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, του σακχαρώδους διαβήτη και του ουροθηλιακού καρκινώματος.

 

Θετική εισήγηση απεστάλη επίσης από τον EMEA στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για 14 νέα «ορφανά» φάρμακα (για τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών).

 

Σε επίπεδο φαρμακοεπαγρύπνησης ο EMEA ανακοίνωσε ότι η κλοπιδογρέλη μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική σε ασθενείς που λαμβάνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο θρωμβωτικών συμβάντων στους ασθενείς. Σε δημοσιεύματα επίσης που συσχέτιζαν τη χρήση της ινσουλίνης γλαργίνης με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, ο EMEA απάντησε ότι «με τα υπάρχοντα δεδομένα η συσχέτιση αυτή δεν μπορεί να αποδειχτεί αλλά ούτε και να αποκλειστεί».


  • Ελπιδοφόρα αποτελέσματα ερευνών, πάνω σε πειραματικά αντικαρκινικά σκευάσματα, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας. Οι ανακοινώσεις αφορούσαν νέας γενιάς εμβόλια έναντι διαφόρων τύπων καρκίνου, όπως το μελάνωμα, το νευροβλάστωμα, το non-Ηodgkin λέμφωμα και ο καρκίνος του προστάτη.
  • Στις 10-13 Ιουνίου επίσης πραγματοποιήθηκε στη Δανία το Πανευρωπαϊκό Ρευματολογικό Συνέδριο, στο οποίο μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, που έλαβαν αρχική συνδυαστική θεραπεία ανταλιμουμάμπης με μεθοτρεξάτη, μέσα σε πέντε χρόνια σημείωσαν πρόοδο στη λειτουργία των αρθρώσεών τους, χωρίς την εμφάνιση επιπλέον βλαβών.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική επικαιρότητα:

  • Συμβουλευτική επιτροπή της Αμερικανικής Διεύθυνσης Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εισηγήθηκε την επέκταση της ένδειξης ευρέως χρησιμοποιούμενων (από ενήλικες) αντιψυχωσικών φάρμακων, ώστε αυτά να μπορούν να συνταγογραφούνται «κανονικά» και σε παιδιά/εφήβους. Η αμφιλεγόμενη αυτή πρόταση δέχτηκε όπως ήταν φυσικό και αρκετές επικρίσεις.
  • Εκτιμήσεις διεθνούς οικονομικής ανάλυσης έδειξαν ότι το 2014 τα 6 πρώτα φάρμακα, από άποψη αριθμού πωλήσεων παγκοσμίως, θα είναι βιολογικής προέλευσης. Επιπρόσθετα, τα μισά τουλάχιστον (50%) από τα 100 πιο «ευπώλητα» φάρμακα θα είναι βιοτεχνολογικά.


Σε επίπεδο φαρμακευτικής αγοράς:

  • Ανθεκτικότητα επέδειξε ο κλά­δος των φαρμακευτικών επι­χειρήσεων το 2008, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Stat Bank που έγινε στις 170 ισχυρότερες (βάσει πωλήσεων) επιχειρήσεις.
  • Τέσσερις από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες του κόσμου, η GlaxoSmithKline, η Eli Lilly & Co, η Novartis και η Roche συμφώνησαν στην από κοινού χρηματοδότηση των ερευνών της αμερικανικής βιοτεχνολογικής εταιρείας Aileron, η οποία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη καινοτόμων χημικών μορίων.
  • Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση των υπ. Οικονομίας, Απασχόλησης και Υγείας, σχετικά με τον τρόπο απόδοσης του ποσοστού 3% (rebate) επί της λιανικής τιμής των πωληθέντων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων από τις φαρμακοβιομηχανίες προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΠΑΔ.

Σε ό,τι αφορά νέα από τη δράση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, η Alapis ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του 1ου τριμήνου 2009 και προχώρησε σε ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΜΕΝΤΙΜΕΚ Α.Ε. Πραγματοποιήθηκαν επίσης βραβεύσεις σε εταιρείες και σε πρόσωπα του φαρμακευτικού χώρου: η Bristol-Myers Squibb Ελλάδας τιμήθηκε ως η καλύτερη εταιρεία της Ευρώπης στον τομέα της αξιοπιστίας και της διαφανούς επικοινωνίας μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης, ενώ ο Γιώργος Κορρές, πρόεδρος της «Κορρές Α.Ε.», τιμήθηκε με το βραβείο του Νέου Επιχειρηματία της χρονιάς, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

 

Σε διεθνές επίπεδο, η GlaxoSmithKline προχώρησε σε συμφωνία συνεργασίας με τη βιοτεχνολογική Concert Pharmaceuticals αποκτώντας πρόσβαση σε φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν το ισότοπο δευτέριο και σε συμφωνία με την Chroma Therapeutics, με στόχο την ανάπτυξη νέων φαρμάκων έναντι φλεγμονωδών παθήσεων. Παράλληλα, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προσφέρει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 50 εκατομμύρια δόσεις του πειραματικού της εμβολίου έναντι του ιού της «νέας γρίπης», κίνηση στην οποία προχώρησε και η Sanofi Aventis, αναγγέλλοντας τη δωρεά 100 εκατ. δόσεων του αντιγριπικού της εμβολίου στον ΠΟΥ.

Τέλος, η Boehringer Ingelheim ανακοίνωσε τη διεύρυνση της συνεργασίας της με την Vitae Pharmaceuticals με στόχο την έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων ουσιών οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τη νόσο Αλτσχάιμερ και η Merck ανακοίνωσε τη συμμετοχή της σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ανάπτυξης φαρμάκων έναντι ασθενειών που πλήττουν τις χώρες του Τρίτου Κόσμου.


 Ανασκοπήσεις προηγούμενων μηνών:

 

Μάιος 2009

Απρίλιος 2009

Μάρτιος 2009

Φεβρουάριος 2009

Ιανουάριος 2009

Δεκέμβριος 2008

Νοέμβριος 2008

Οκτώβριος 2008

Σεπτέμβριος 2008

Αύγουστος 2008

 

και

 

Ανασκόπηση Επαγγελματικών Ειδήσεων 2008


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στην Ελλάδα έχουν ανακληθεί παρτίδες από τον Ιούνιο
Πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα επιτυχημένο πανελλαδικό διαδικτυακό σεμινάριο


Σχετικά άρθρα

Νέα δεδομένα και προκλήσεις στη μετά Covid-19 Εποχή
Στο Συνέδριο «Νοσοκομείο – Φάρμακο – Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός», 22/09/2021, LIVE ON YOUR SCREEN
ΠΑΣΥΠΥ: Το ασφυκτικό clawback κόβει το οξυγόνο των εταιρειών ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Θα υπάρξουν δραματικές συνέπειες στην υγιή επιχειρηματικότητα του κλάδου των προμηθευτών υγείας, σύμφωνα με το Σύλλογο
Νέα ηγεσία στο υπουργείο Υγείας
Επικεφαλής ο Α. Πλεύρης και η Α. Γκάγκα
ΠΟΕ: Καμία συμφωνία για την άρση της πατέντας των εμβολίων Covid-19
Η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί και από τα 164 μέλη του Οργανισμού