Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Ο αυξημένος ρόλος του φαρμακοποιού στις Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας
Θα αναδειχθεί στο 3ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
Φαρμακοποιοί: Στοπ στα ραντεβού εμβολιασμού αν τα τεστ COVID-19 πάνε στα σούπερ μάρκετ
Ο ΕΟΦ πάντως ξεκαθαρίζει ότι η διάθεσή τους επιτρέπεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία

Ανασκόπηση: Ιανουάριος 2009

9/2/2009
Συνοπτική παρουσίαση των σημαντικότερων ειδήσεων του μήνα που πέρασε
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Τα δύο σημαντικότερα θέματα της επαγγελματικής επικαιρότητας που χαρακτήρισαν τον πρώτο μήνα του 2009 αφορούσαν

  • τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) υπέρ της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης των φαρμακοποιών στα 70 έτη
  • την κατάρτιση από τα υπουργεία Υγείας και Απασχόλησης μίας λίστας με 89 «φάρμακα υψηλού κόστους», τα οποία πλέον θα διατίθενται στους ασφαλισμένους των ταμείων και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, πλην των νοσοκομειακών φαρμακείων.

Συγκεκριμένα, η ολομέλεια του ΣτΕ σε σύσκεψή της στις 14 Ιανουαρίου έκρινε συνταγματικό το νόμο (ν. 2955/01, άρθρο 11) που θεσπίζει το σχετικό όριο ηλικίας για την έξοδο από το επάγγελμα, προκειμένου για «την άσκηση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού από πρόσωπα με πλήρεις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις και την προστασία της δημόσιας υγείας».

 

Σε ό,τι αφορά την υπουργική απόφαση για τα «φάρμακα υψηλού κόστους» (ΦΕΚ 2717/31.12.2008), εκ μέρους του Φ.Σ.Α. επισημάνθηκαν (Εγκύκλιος Φ.Σ.Α. Φεβρουαρίου) η εμφανής οικονομική επιβάρυνση που επιφυλάσσει η απόφαση αυτή στους φαρμακοποιούς (καθώς τίθενται σε νοσοκομεία και φαρμακοποιούς διαφορετικοί όροι προμήθειας και διάθεσης των ίδιων φαρμάκων) και η επιχειρούμενη καταστρατήγηση του σταθερού ποσοστού κέρδους τους. Ο Π.Φ.Σ. αντέδρασε επίσης στην απόφαση αυτή, συνιστώντας στους φαρμακοποιούς να μη χορηγούν τα συγκεκριμένα φάρμακα μέχρι τακτοποίησης του θέματος.

 

Από τα υπόλοιπα επαγγελματικά θέματα του Ιανουαρίου ξεχώρισαν: α) η μη τήρηση (σε αρκετές περιπτώσεις) του χρονοδιαγράμματος εξόφλησης των φαρμακοποιών από τον ΟΠΑΔ και η επιστολή διαμαρτυρίας του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης προς τον υπουργό Υγείας σχετικά με το θέμα αυτό, β) η συγχώνευση των Ι.Φ.Ε.Τ. (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας) και ΕΛ.ΒΙΟ.Ν.Υ. (Ελληνική Βιομηχανία Νοσηλευτικού Υλικού) με τον Κ. Λουράντο (πρόεδρο του Ι.Φ.Ε.Τ.) να αποκτάει πλέον διευρυμένες αρμοδιότητες και γ) η παραίτηση του διευθυντή του ΙΚΑ Γ. Μέργου (ο οποίος αντικαταστάθηκε κατόπιν από τον Θ. Αμπατζόγλου, Α΄αντιπρόεδρο του Π.Φ.Σ.).


Μέσα στον Ιανουάριο το Ι.Κ.Α. ανακοίνωσε την επέκταση του ηλικιακού ορίου για δωρεάν εμβολιασμό των γυναικών κατά του ιού HPV, κατά 11 έτη. Έτσι τα εμβόλια θα χορηγούνται πλέον με μηδενική συμμετοχή σε ασφαλισμένες ηλικίας 12 έως 26 ετών.


Στο πλαίσιο έγκρισης νέων φαρμάκων, θετική γνωμάτευση εξέδωσε ο ΕΜΕΑ για ένα νέο εμβόλιο κατά του παθογόνου μικροοργανισμού Streptococcus pneumoniae, καθώς και για 6 νέα «ορφανά» φάρμακα (για τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών).

 

Επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δόθηκε άδεια κυκλοφορίας στο RoActemra (νέα θεραπεία κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας) και εγκρίθηκε μια νέα επέκταση ένδειξης για το Enbrel (θεραπεία χρόνιας, σοβαρής μορφής ψωρίασης κατά πλάκας, σε παιδιά και εφήβους άνω των 8 ετών).

 

Σε επίπεδο φαρμακοεπαγρύπνησης, ο EMEA εξέδωσε ανακοινώσεις με σημαντικές πληροφορίες ασφάλειας για τα φάρμακα: Torisel, Revlimid, Raptiva, MabThera, Humira και Exjade.


Στο χώρο της φαρμακευτικής έρευνας υπήρξαν ενδιαφέρουσες εξελίξεις, οι οποίες αφορούσαν:

  • ένα νέο πειραματικό εμβόλιο το οποίο θα εμποδίζει την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που ήδη έχουν νοσήσει και θεραπευτεί
  • ένα πειραματικό χάπι που θα βελτιώνει σε σημαντικό βαθμό τις γνωστικές ικανότητες των ασθενών με «Σύνδρομο Εύθραυστου Χ» (της βασικής αιτίας, δηλαδή, της νοητικής υστέρησης και του αυτισμού)
  • μια αλοιφή με μικροβιοκτόνο δράση που θα μπορεί ενδεχομένως να προλαμβάνει τη μόλυνση από τον ιό του έρπητα (HSV-2).

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική επικαιρότητα, στις 15-16 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνεδρίαση της νέας επιστημονικής επιτροπής του ΕΜΕΑ (Επιτροπή Προηγμένων Θεραπειών ή CAT) με σκοπό τον έλεγχο των φάρμακων γονιδιακής και σωματοκυτταρικής θεραπείας και των προϊόντων μηχανικής ιστών.


Σε ό,τι αφορά, τέλος, νέα από τη δράση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, η είδηση του μήνα αφορούσε την εξαγορά της Wyeth από την Pfizer έναντι 68 δισ. δολαρίων και η δημιουργία ενός φαρμακευτικού κολοσσού με κύκλο εργασιών που θα υπερβαίνει τα 75 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, συμφωνίες συνεργασίας υπέγραψαν η Roche με τη Synta Pharmaceuticals (ανάπτυξη και εμπορική διάθεση φαρμάκων με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες), η Abbott με τη Liquidia Technologies (ανάπτυξη εξελιγμένων φαρμάκων που κατευθύνονται και δρουν απευθείας στους στόχους τους), η Bristol-Myers Squibb με τη ZymoGenetics Inc. (ανάπτυξη θεραπευτικού προγράμματος κατά της ηπατίτιδας C), η Merck με την Galapagos NV (ανάπτυξη νέων θεραπειών για την παχυσαρκία και το διαβήτη) και η Sanofi-Αventis με τη Novozymes (ανάπτυξη και εμπορική διάθεση καινοτόμων αντιβιοτικών).


 Ανασκοπήσεις προηγούμενων μηνών:

 

Δεκέμβριος 2008

Νοέμβριος 2008

Οκτώβριος 2008

Σεπτέμβριος 2008


Αύγουστος 2008

 

και

 

Ανασκόπηση Επαγγελματικών Ειδήσεων 2008


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η αποκατάσταση βήμα-βήμα
Θα αναδειχθεί στο 3ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης


Σχετικά άρθρα

Μ. Θεμιστοκλέους: Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού εκδίδονται από τα ΚΕΠ
Παρέμβαση του ΠΦΣ ώστε να σταματήσουν οι πολίτες να τα ζητούν από τα φαρμακεία
Β. Κικίλιας: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα εμβολιάζονται κατά της COVID-19 και οι ηλικίες 18-29
Σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις και για τους κατάκοιτους ασθενείς
Έρχεται αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας στην Ευρώπη
Η PGEU ζητά να επεκταθεί η φαρμακευτική πρακτική και να αμείβονται οι υπηρεσίες των φαρμακοποιών
K. Mητσοτάκης: Τριπλασιάζεται σε όλη την Επικράτεια η διανομή των self test
Ανοίγει και η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους άνω των 30