Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Η οικονομία ανοίγει με συμμάχους τους φαρμακοποιούς
Μέσω της ΗΔΙΚΑ ο φαρμακοποιός θα γνωρίζει τους δικαιούχους των τεστ
Φερριτίνη: Μπορεί να μας δείξει αν θα νοσήσουμε σοβαρά από CΟVID-19
Ποιος είναι ο ρόλος της στο ανοσοποιητικό σύστημα
Έναρξη του 4ου Συμποσίου Φαρμακοεπιδημιολογίας
Τη Δευτέρα 19.04, διαδικτυακά

Ανασκόπηση: Δεκέμβριος 2009

31/12/2009
Συνοπτική παρουσίαση των σημαντικότερων ειδήσεων του μήνα που πέρασε
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Ο τελευταίος μήνας του 2009 επιφυλάσσει στους φαρμακοποιούς μια κατάσταση διόλου πρωτότυπη, αφού όπως ακριβώς και ένα χρόνο πριν, το Δεκέμβριο του 2008, οι οφειλές του Δημοσίου και αρκετών ασφαλιστικών ταμείων έχουν πάλι φτάσει να συσσωρεύονται επί μήνες χωρίς να καταβάλλονται.

 

Οι πολύμηνες καθυστερήσεις του ΟΠΑΔ στην εξόφληση των φαρμακείων, που φτάνουν σχεδόν το μισό χρόνο, ήταν το θέμα που απασχόλησε κυρίως τις Γενικές Συνελεύσεις των Φαρμακευτικών Συλλόγων πανελλαδικά. Ενδεικτικά, με δελτίο τύπου ο Φ.Σ. Αττικής τόνισε ότι «οι φαρμακοποιοί αδυνατούν πλέον να υποστηρίζουν την οικονομική πολιτική του Κράτους, για τη φαρμακευτική περίθαλψη των Ασφαλισμένων του και κυρίως του ΟΠΑΔ», οι φαρμακοποιοί του ν. Σερρών δήλωσαν επίσης στον τύπο ότι μένουν απλήρωτοι από τον ΟΠΑΔ από τον Απρίλιο του 2009 με αποτέλεσμα να έχουν φτάσει στα όρια των οικονομικών αντοχών τους και ο Φ.Σ. Κιλκίς με ανακοίνωσή του στο ίδιο μήκος κύματος σημείωσε πως «η υπομονή και οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί, αφού η εξάμηνη και πλέον καθυστέρηση πληρωμών μας έχει καταντήσει να είμαστε καθημερινοί πελάτες των τραπεζών για τη σύναψη δανείων προς αποπληρωμή των χρεών μας στις φαρμακευτικές εταιρείες, την εξόφληση του ΦΠΑ και της ετήσιας φορολογίας».

 

Το θέμα του ΟΠΑΔ απασχόλησε όπως ήταν φυσικό και τη Γενική Συνέλευση του Π.Φ.Σ. στην οποία αποφασίστηκε μια σειρά μέτρων όπως η αναστολή της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων και η διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου (και άλλων ταμείων που καθυστερούν στην καταβολή των χρεών τους) από την 1η Φεβρουαρίου του 2010.

 

Στο πλαίσιο της Γ.Σ. που πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου, το προεδρείο του Π.Φ.Σ., προσπαθώντας να ερμηνεύσει το φαινόμενο των συνεχιζόμενων και απαράδεκτων καθυστερήσεων των ταμείων στις πληρωμές των φαρμακοποιών, ανέφερε ότι «η πολιτική φαρμάκου που ακολουθείται στη χώρα μας οδηγεί σε χρεοκοπία το σύνολο των Ταμείων», ενώ διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις για τον ορθολογισμό της φαρμακευτικής περίθαλψης και τη μείωση της ταλαιπωρίας που υφίστανται καθημερινά οι πολίτες/ασθενείς.

 

Παράλληλα έκανε την εκτίμηση ότι η επαναφορά της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων, που προώθησε με τροπολογία σε νομοσχέδιο η Κυβέρνηση στα μέσα του μήνα, δεν θα λύσει τα προβλήματα ενώ πρότεινε ως αξιόπιστες λύσεις την εφαρμογή της μηχανοργάνωσης των Ταμείων και τη γενική ανακοστολόγηση με πραγματικά κοστολογικά κριτήρια.

 

Τέλος, μέσα στο Δεκέμβριο τέθηκε σε ισχύ το τελευταίο (6ο) Δελτίο Τιμών Φαρμάκων για το 2009, στο οποίο συμπεριλήφθηκαν 262 τιμές νέων φαρμακευτικών προϊόντων.


Σε επίπεδο φαρμακοεπαγρύπνησης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMEA) εξέδωσε δελτία τύπου με θέμα τον κίνδυνο πυρετού σε μικρά παιδιά μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο Pandemrix κατά του H1N1, νέες πληροφορίες ασφάλειας για την ορλιστάτη (η παγκρεατίτιδα και η οξαλική νεφροπάθεια προστέθηκαν ως ανεπιθύμητες ενέργειες) και την επανεξέταση της ασφάλειας της σιβουτραμίνης εξαιτίας ανησυχίας για καρδιοαγγειακά επεισόδια.

 

Σε ό,τι αφορά τις εγκρίσεις νέων φαρμάκων, θετική γνωμάτευση εξέδωσε ο EMEA για φάρμακα με ενδείξεις στην πρόληψη αθηροθρομβωτικών επεισοδίων, στην πρόληψη της ηπατίτιδας Β και στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, του σακχαρώδη διαβήτη, της πολυαρθρικής ιδιοπαθούς νεανικής αρθρίτιδας και διαφόρων τύπων καρκίνου.

 

Θετική εισήγηση απεστάλη επίσης από τον EMEA στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για 11 νέα «ορφανά» φάρμακα (για τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών).


Σε επίπεδο φαρμακευτικής έρευνας:

 

» Ανακοινώθηκαν οι πρώτες κλινικές δοκιμές ενός καινοτόμου πειραματικού φαρμάκου κατά της ηπατίτιδας C το οποίο αποδείχτηκε αποτελεσματικό και χωρίς τοξικές ανεπιθύμητες ενέργειες.

» Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία πρώιμες κλινικές δοκιμές ενός νέου θεραπευτικού αντισώματος κατά του καρκίνου του προστάτη.


Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική επικαιρότητα:

 

» Αμερικανοί ερευνητές εκτίμησαν πως η λήψη παυσίπονων πριν ή μετά από εμβολιασμούς θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, καθώς ενδέχεται να μειώνεται το εύρος και η ποιότητα της ανοσολογικής απόκρισης.

» Προβλημάτισε τους ειδικούς η πιθανότητα ανάπτυξης βακτηριακής ανθεκτικότητας από την αλόγιστη χρήση των οφθαλμικών αντιβιοτικών σταγόνων.

» Νέα μελέτη επιβεβαίωσε τη χαμηλή θνησιμότητα της νέας γρίπης, τονίζοντας όμως τη μεγαλύτερη ευπάθεια παιδιών και παραγωγικών ηλικιών στην προσβολή από αυτή, ενώ ολοένα και περισσότερες χώρες προσανατολίστηκαν στην πώληση του πλεονάσματος των πανδημικών εμβολίων και στην ακύρωση των παραγγελιών για περισσότερα, μετά από τη χαμηλή προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα.

Σε επίπεδο φαρμακευτικής αγοράς:

 

» Η διαμόρφωση νέων τάσεων, που αφορούν τη στροφή μεγάλων εταιρειών στα ορφανά φάρμακα, έγινε ολοένα και πιο εμφανής με την επένδυση της Pfizer σε φάρμακο κατά της νόσου Gaucher.

» Σοβαρές επιφυλάξεις για την ανακοστολόγηση των φαρμάκων και για την περαιτέρω μείωση της τιμής των αντιγράφων εξέφρασε ο ΣΦΕΕ.

Σε ό,τι αφορά νέα από τη δράση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων:

 

» Η AstraZeneca προχώρησε στην εξαγορά της Novexel αποκτώντας σημαντική πρόσβαση στην αγορά καινοτόμων αντιβιοτικών φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης, ενώ παράλληλα απέκτησε τα δικαιώματα ενός πειραματικού αντιψυχωσικού σκευάσματος της Targacept.

» Η Sanofi-Aventis υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Alopexx Pharmaceuticals, με στόχο την απόκτηση των δικαιωμάτων ενός ελπιδοφόρου αντισώματος για τη θεραπεία λοιμώξεων, προχώρησε στην εξαγορά της Chattem πραγματοποιώντας έτσι περαιτέρω άνοιγμα στα καλλυντικά και στα συμπληρώματα διατροφής, ενώ η Sanofi Pasteur απέκτησε τα δικαιώματα ενός εμβολίου έναντι μικροβιακών λοιμώξεων, συνάπτοντας συμφωνία συνεργασίας με τη Syntiron.

» Η Novo Nordisc υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τη ZymoGenetics, αποκτώντας δικαιώματα σε θεραπευτικό αντίσωμα έναντι αυτοάνοσων παθήσεων.


 Ανασκοπήσεις προηγούμενων μηνών:

 

Νοέμβριος 2009     Οκτώβριος 2009     Σεπτέμβριος 2009   

Αύγουστος 2009     Ιούλιος 2009     Ιούνιος 2009     Μάιος 2009    

Απρίλιος 2009    
Μάρτιος 2009     Φεβρουάριος 2009     Ιανουάριος 2009

 

Δεκέμβριος 2008     Νοέμβριος 2008     Οκτώβριος 2008     Σεπτέμβριος 2008     Αύγουστος 2008

 

και

 

Ανασκόπηση Επαγγελματικών Ειδήσεων 2009

Ανασκόπηση Επαγγελματικών Ειδήσεων 2008


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μέσω της ΗΔΙΚΑ ο φαρμακοποιός θα γνωρίζει τους δικαιούχους των τεστ
Ποιος είναι ο ρόλος της στο ανοσοποιητικό σύστημα


Σχετικά άρθρα

Έναρξη του 4ου Συμποσίου Φαρμακοεπιδημιολογίας
Τη Δευτέρα 19.04, διαδικτυακά
Ένωση Βιοπαθολόγων: Προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά της χρήσης των self tests
Οι πρακτικές που ακολουθούνται είναι επικίνδυνες, σύμφωνα με την πρόεδρο Χ. Νικολάου
Δ. Μιχαηλίδου: Το 2021 θα εκπονήσουμε σχέδιο 2 δισ. ευρώ για την κοινωνική πολιτική
Η υφυπουργός εργασίας συμμετείχε στη συζήτηση για τη δημόσια υγεία και την οικονομία που διοργάνωσε το ACG Institute
Η πανδημία και οι μειωμένοι εμβολιασμοί οδηγούν την ΕΕ στο «zombification»
Οι κίνδυνοι που αναδεικνύει η ProfitLevel