Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ανάρπαστα τα χάπια ιωδίου…

8/3/2022 4:00:02 μμ
Αλλά δυστυχώς δεν θα μας σώσουν από ένα πυρηνικό ατύχημα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μετά την ιβερμεκτίνη και την κολχικίνη, υποτιθέμενες θεραπείες που εξαντλήθηκαν εν μια νυκτί εξαιτίας του φόβου της νόσου Covid-19, ήρθε άλλη μια «απειλή» που οδηγεί τους πολίτες στα φαρμακεία. Ο φόβος και η ανησυχία για ένα πυρηνικό ατύχημα αύξησε κατακόρυφα τις πωλήσεις χαπιών ιωδίου σε Βουλγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Βέλγιο, Γαλλία, Σλοβακία και Ολλανδία, ενώ αύξηση παρουσιάζεται και στην Ελλάδα, με τους φαρμακοποιούς να συνιστούν ψυχραιμία και λογική από τους πολίτες.


Σε τυχόν έκθεση σε ραδιενέργεια, το ιώδιο μπορεί να προστατεύσει από την ανάπτυξη καρκίνου του θυρεοειδή, με τους ειδικούς όμως να τονίζουν ότι η έλλειψη ιωδίου είναι για τον καρκίνο του θυροειδή και δεν προλαμβάνει όλα τα είδη του καρκίνου που ενδεχομένως εμφανιστούν από πυρηνική επίθεση.


Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο ΠΦΣ τονίζοντας ότι δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σκευάσματα με αυτήν την ένδειξη. Τα σκευάσματα ιωδίου που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ως συμπληρώματα διατροφής έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ιώδιο, έως και 500 φορές μικρότερη, από τις δόσεις εκείνες τις οποίες αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι πρέπει να χορηγηθούν σε περίπτωση ραδιενεργού ατυχήματος και ως εκ τούτου είναι ακατάλληλα για τη σχετική ένδειξη.


«Στην περίπτωση τέτοιου συμβάντος, αρμόδιες είναι οι εθνικές αρχές υγείας κάθε χώρας για να αποφασίσουν αν θα πρέπει να χορηγήσουν σκευάσματα ιωδίου καθώς και για τις ακριβείς δόσεις ανά ηλικιακή ομάδα όπως και για την έναρξη και τη διάρκεια της προληπτικής αγωγής», σημειώνουν οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης
Στην Εισαγγελία οι δικογραφίες εις βάρος των εμπλεκομένων






Σχετικά άρθρα

Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»