Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αναπτύχθηκε ρομπότ-φαρμακείο που λειτουργεί πλήρως αυτόνομα

21/9/2023 7:38:36 μμ
Χορηγεί φάρμακα, ενώ επιτρέπει τη συμβουλευτική με τον φαρμακοποιό
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια start-up από την Εσθονία ανέπτυξε ρομπότ που λειτουργεί πλήρως αυτόνομα ως φαρμακείο, παρέχοντας όλο το 24ώρο φάρμακα, συνταγογραφούμενα και μη. Μάλιστα, φαρμακοποιοί -μέσω τηλεδιάσκεψης που επιτρέπει η οθόνη αφής του ρομπότ- παρέχουν τις απαραίτητες συμβουλές στους ασθενείς. Η συσκευή -με την ονομασία Grab2Go- διαθέτει επίσης τη δυνατότητα ανάλυσης δεδομένων μέσω τεχνητής νοημοσύνης για να ελέγχει τα διαθέσιμα αποθέματα των φαρμάκων.


Σύμφωνα με τον CEO και συνιδρυτή της εταιρείας Mart Viilipus, ο οποίος μίλησε στο Euronews Next, ένας από τους στόχους είναι να καλυφθούν οι ελλείψεις προσωπικού στα φαρμακεία που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της Ευρώπης. Το ρομπότ μπορεί να εγκατασταθεί σε υπάρχοντα φυσικά φαρμακεία αλλά και μόνο του, π.χ. σε απομακρυσμένες περιοχές που υπο-εξυπηρετούνται, ενώ έχει ήδη λάβει έγκριση από την κυβέρνηση της Εσθονίας.


Όσον αφορά την ασφάλεια, ο Viilipus τονίζει ότι ο φαρμακοποιός μπορεί να ελέγξει σε πραγματικό χρόνο τι παραδίδεται από το ρομπότ και να διακόψει τη διαδικασία σε περίπτωση σφάλματος. Παρά τους πολλούς κινδύνους που μπορεί να σκεφτεί κανείς για την υγεία των ασθενών και για τον ίδιο τον άνθρωπο, ο Viilipus επισημαίνει ότι το ρομπότ έχει ήδη λειτουργήσει στη χώρα του με επιτυχία και έχει λάβει θετικά σχόλια. Επιτρέπει, όπως αναφέρει ο ίδιος, στους managers των φαρμακείων να έχουν υπό την ευθύνη τους περισσότερα «καταστήματα», ενώ απελευθερώνει πολύτιμο χρόνο για τους φαρμακοποιούς.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απάντηση στις πρόσφατες διαμαρτυρίες των φαρμακαποθηκαρίων
Επεκτείνοντας τη συμφωνία της με την Amazon


Σχετικά άρθρα

Απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου ζητούν οι φαρμακοποιοί της Αττικής
«Επωμιζόμαστε το βάρος μιας φοροδιαφυγής που δεν μας αφορά», επισημαίνουν τα μέλη του ΦΣΑ
ΠΦΣ: «Η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών έχει αποτέλεσμα»
Απάντηση στις πρόσφατες διαμαρτυρίες των φαρμακαποθηκαρίων
ΦΣΘ: Η 19η εθελοντική αιμοδοσία στις 4 Δεκεμβρίου 2023
Οδηγίες για τους αιμοδότες
Οι ανάγκες, τα κενά και οι ελλείψεις στη φαρμακευτική εκπαίδευση
Αποτυπώνονται στη νέα έκθεση της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας