Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Αναπτύχθηκε ρομπότ-φαρμακείο που λειτουργεί πλήρως αυτόνομα

21/9/2023 7:38:36 μμ
Χορηγεί φάρμακα, ενώ επιτρέπει τη συμβουλευτική με τον φαρμακοποιό
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια start-up από την Εσθονία ανέπτυξε ρομπότ που λειτουργεί πλήρως αυτόνομα ως φαρμακείο, παρέχοντας όλο το 24ώρο φάρμακα, συνταγογραφούμενα και μη. Μάλιστα, φαρμακοποιοί -μέσω τηλεδιάσκεψης που επιτρέπει η οθόνη αφής του ρομπότ- παρέχουν τις απαραίτητες συμβουλές στους ασθενείς. Η συσκευή -με την ονομασία Grab2Go- διαθέτει επίσης τη δυνατότητα ανάλυσης δεδομένων μέσω τεχνητής νοημοσύνης για να ελέγχει τα διαθέσιμα αποθέματα των φαρμάκων.


Σύμφωνα με τον CEO και συνιδρυτή της εταιρείας Mart Viilipus, ο οποίος μίλησε στο Euronews Next, ένας από τους στόχους είναι να καλυφθούν οι ελλείψεις προσωπικού στα φαρμακεία που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της Ευρώπης. Το ρομπότ μπορεί να εγκατασταθεί σε υπάρχοντα φυσικά φαρμακεία αλλά και μόνο του, π.χ. σε απομακρυσμένες περιοχές που υπο-εξυπηρετούνται, ενώ έχει ήδη λάβει έγκριση από την κυβέρνηση της Εσθονίας.


Όσον αφορά την ασφάλεια, ο Viilipus τονίζει ότι ο φαρμακοποιός μπορεί να ελέγξει σε πραγματικό χρόνο τι παραδίδεται από το ρομπότ και να διακόψει τη διαδικασία σε περίπτωση σφάλματος. Παρά τους πολλούς κινδύνους που μπορεί να σκεφτεί κανείς για την υγεία των ασθενών και για τον ίδιο τον άνθρωπο, ο Viilipus επισημαίνει ότι το ρομπότ έχει ήδη λειτουργήσει στη χώρα του με επιτυχία και έχει λάβει θετικά σχόλια. Επιτρέπει, όπως αναφέρει ο ίδιος, στους managers των φαρμακείων να έχουν υπό την ευθύνη τους περισσότερα «καταστήματα», ενώ απελευθερώνει πολύτιμο χρόνο για τους φαρμακοποιούς.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων στους ανταγωνιστές τους
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)