Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

FITO+: Gold βραβείο για τη δράση
«Συμμετέχουμε και χειροκροτούμε τους φαρμακοποιούς της περιοχής μας»
Χρυσές οι παστίλιες Pulmoll στα Best in Pharmacy Awards 2020
H Parapharm International βραβεύτηκε για το επαναλανσάρισμα της Pulmoll
FIP: Πρόσβαση σε δεδομένα και δείκτες ασφαλείας στους φαρμακοποιούς
Προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια των ασθενών


Αναπτύχθηκε βρώσιμη ετικέτα ασφαλείας για τα χάπια

20/1/2020 2:50:47 μμ
Φαρμακοποιοί και ασθενείς θα γνωρίζουν εάν το φάρμακο είναι ψευδεπίγραφο ή αυθεντικό
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια «ετικέτα ασφαλείας», η οποία ενσωματώνεται μέσα στα δισκία και τις κάψουλες και μπορεί να καταποθεί ανέπτυξαν επιστήμονες από το Purdue University των ΗΠΑ σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

Η ετικέτα δεν είναι πλήρως ορατή με γυμνό μάτι και δημιουργεί ένα περίπλοκο παζλ μοτίβων που την καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο να αντιγραφεί. Οι φαρμακοποιοί και οι ασθενείς με τη βοήθεια ειδικής τεχνολογίας θα γνωρίζουν αν το φάρμακο είναι αυθεντικό και συνεπώς ασφαλές.

Ειδικότερα, η ετικέτα είναι ένα λεπτό, διαφανές φιλμ που αποτελείται εξολοκλήρου από πρωτεΐνες (γι' αυτό και μπορεί καταναλωθεί ως μέρος ενός χαπιού), οι οποίες είναι φθορίζουσες. Φωτίζοντάς τη με LED, τα φθορίζοντα μικροσωματίδιά της διεγείρονται και δημιουργούν ένα διαφορετικό τυχαίο μοτίβο κάθε φορά με κυανό, πράσινο, κίτρινο ή κόκκινο χρώμα, το οποίο ουσιαστικά ούτε ο κατασκευαστής δεν μπορεί να προβλέψει (πόσο μάλλον να το αντιγράψει).

Ψηφιακά μέρη αυτής της εικόνας των μοτίβων μπορούν στη συνέχεια να εξάγονται για να παράγουν ένα κλειδί ασφαλείας, το οποίο ο φαρμακοποιός ή ο ασθενής θα χρησιμοποιήσει για να επιβεβαιώσει ότι ένα φάρμακο είναι αυθεντικό. Η ετικέτα δηλαδή λειτουργεί σαν ένα ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα, μια τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί για την ασφάλεια πληροφοριών και υλικών αλλά είναι η πρώτη φορά που κατασκευάζεται σε βρώσιμη μορφή.

Οι ερευνητές τώρα θέλουν να μετατρέψουν αυτήν τη διαδικασία σε εφαρμογή για έξυπνες συσκευές που θα φωτίζει την ετικέτα με led, θα φωτογραφήσει το μοτίβο που εμφανίζεται και στη συνέχεια θα προσδιορίζει εάν το φάρμακο είναι γνήσιο ή ψεύτικο. «Κάθε ετικέτα είναι μοναδική, προσφέροντας ένα κατά πολύ υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας», δήλωσε ο Young Kim, αναπληρωτής καθηγητής στην Weldon School of Biomedical Engineering του Purdue και επικεφαλής της μελέτης.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια των ασθενών
Που θα εξασφαλίζει την επάρκεια της χώρας


Σχετικά άρθρα

Bayer: Νέα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της ριβαροξαμπάνης
Παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας
AstraZeneca:
Αποδεικνύεται από την προσωρινή διακοπή των μελετών στο εμβόλιο AZD1222
Βιταμίνη D: Συμβάλλει και στην απώλεια βάρους
Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στην Ευρωκλινική Αθηνών