Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Ο ΠΕΙΦΑΣΥΝ στο 11ο Health Expo Athens
Οι συνεργασίες και η ψηφιακή γνώση στο επίκεντρο
Σοβαρές προσβολές κατά των φαρμακοποιών από την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
Τους κατηγορεί για εμπορικά παιχνίδια με φαρμακευτικές και επικίνδυνες πρακτικές
Ημερίδα για τις Καλές Πρακτικές στη Διοίκηση των Νοσοκομείων
Με πλειάδα καταξιωμένων στελεχών με μεγάλη εμπειρία στο χώρο


Αναπτύχθηκε βρώσιμη ετικέτα ασφαλείας για τα χάπια

20/1/2020 2:50:47 μμ
Φαρμακοποιοί και ασθενείς θα γνωρίζουν εάν το φάρμακο είναι ψευδεπίγραφο ή αυθεντικό
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια «ετικέτα ασφαλείας», η οποία ενσωματώνεται μέσα στα δισκία και τις κάψουλες και μπορεί να καταποθεί ανέπτυξαν επιστήμονες από το Purdue University των ΗΠΑ σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

Η ετικέτα δεν είναι πλήρως ορατή με γυμνό μάτι και δημιουργεί ένα περίπλοκο παζλ μοτίβων που την καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο να αντιγραφεί. Οι φαρμακοποιοί και οι ασθενείς με τη βοήθεια ειδικής τεχνολογίας θα γνωρίζουν αν το φάρμακο είναι αυθεντικό και συνεπώς ασφαλές.

Ειδικότερα, η ετικέτα είναι ένα λεπτό, διαφανές φιλμ που αποτελείται εξολοκλήρου από πρωτεΐνες (γι' αυτό και μπορεί καταναλωθεί ως μέρος ενός χαπιού), οι οποίες είναι φθορίζουσες. Φωτίζοντάς τη με LED, τα φθορίζοντα μικροσωματίδιά της διεγείρονται και δημιουργούν ένα διαφορετικό τυχαίο μοτίβο κάθε φορά με κυανό, πράσινο, κίτρινο ή κόκκινο χρώμα, το οποίο ουσιαστικά ούτε ο κατασκευαστής δεν μπορεί να προβλέψει (πόσο μάλλον να το αντιγράψει).

Ψηφιακά μέρη αυτής της εικόνας των μοτίβων μπορούν στη συνέχεια να εξάγονται για να παράγουν ένα κλειδί ασφαλείας, το οποίο ο φαρμακοποιός ή ο ασθενής θα χρησιμοποιήσει για να επιβεβαιώσει ότι ένα φάρμακο είναι αυθεντικό. Η ετικέτα δηλαδή λειτουργεί σαν ένα ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα, μια τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί για την ασφάλεια πληροφοριών και υλικών αλλά είναι η πρώτη φορά που κατασκευάζεται σε βρώσιμη μορφή.

Οι ερευνητές τώρα θέλουν να μετατρέψουν αυτήν τη διαδικασία σε εφαρμογή για έξυπνες συσκευές που θα φωτίζει την ετικέτα με led, θα φωτογραφήσει το μοτίβο που εμφανίζεται και στη συνέχεια θα προσδιορίζει εάν το φάρμακο είναι γνήσιο ή ψεύτικο. «Κάθε ετικέτα είναι μοναδική, προσφέροντας ένα κατά πολύ υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας», δήλωσε ο Young Kim, αναπληρωτής καθηγητής στην Weldon School of Biomedical Engineering του Purdue και επικεφαλής της μελέτης.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα μέλη του ζητούν να δουν τη Συλλογική Σύμβαση και την Υπουργική Απόφαση
Κύριο μέλημα η έγκαιρη προμήθειά τους δηλώνει ο Mark Lyonette CEO του Εθνικού Συλλόγου Φαρμακοποιών


Σχετικά άρθρα

Χειρουργικές μάσκες: Προστατεύουν από τον κορονοϊό;
Έγιναν ανάρπαστες τις τελευταίες ώρες στην Ελλάδα
Επιτυχημένη εκδήλωση για την ενδοαγγειακή fistula στους αιμοκαθαιρόμενους
Καταγράφεται σημαντική πρόοδος στη διαδικασία της αιμοκάθαρσης