Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αναποτελεσματική η παρακεταμόλη στην οστεοαρθρίτιδα

1/4/2015 11:53:15 πμ
Δεν ανακουφίζει ούτε τους πόνους της μέσης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η παρακεταμόλη, το πλέον γνωστό παυσίπονο παγκοσμίως, είναι αναποτελεσματική στους πόνους της μέσης και της οστεοαρθρίτιδας, παρ' όλο που συχνά οι γιατροί τη συστήνουν, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.





 

Η παρακεταμόλη είναι μια αναλγητική και αντιπυρετική φαρμακευτική ουσία που περιέχεται σε φάρμακα με διάφορες εμπορικές ονομασίες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, με επικεφαλής τον Γκουστάβο Μασάδο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", σύμφωνα με το BBC, αξιολόγησαν τα ευρήματα 13 κλινικών δοκιμών, οι οποίες αφορούσαν συνολικά πάνω από 5.000 ανθρώπους.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εν λόγω φάρμακο δεν βελτιώνει την ποιότητα της ζωής, ούτε μειώνει τα προβλήματα κινητικότητας στις συγκεκριμένες παθήσεις.

Αντίθετα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η μακρόχρονη κατανάλωση παρακεταμόλης επιβαρύνει το ήπαρ και αυξάνει την πιθανότητα σχετικών προβλημάτων. Οι ειδικοί τόνισαν πάντως ότι οι ασθενείς πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, προτού αλλάξουν φάρμακο.

«Η παρακεταμόλη είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο μη συνταγογραφούμενο φάρμακο για τις μυοσκελετικές παθήσεις. Συνεπώς, είναι κρίσιμο να αναθεωρήσουμε τις υπάρχουσες θεραπευτικές συστάσεις υπό το φως των νέων δεδομένων. Η έρευνά μας δείχνει επίσης ότι η παρακεταμόλη για τους πόνους της μέσης και της οστεοαρθρίτιδας σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο τοξικότητας του ήπατος», δήλωσε ο Γκουστάβο Μασάδο.

Οι ασθενείς, όπως είπε, έχουν σχεδόν τετραπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν μη φυσιολογικούς δείκτες στα τεστ λειτουργίας του ήπατος, σε σχέση με όσους παίρνουν εικονικά φάρμακα (πλασέμπο) αντί για παρακεταμόλη.

«Υπάρχουν άλλα φάρμακα, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα οποιοειδή, που μπορεί να παρέχουν καλύτερη ανακούφιση από τον πόνο, όμως σχετίζονται με μια σειρά άλλων παρενεργειών», δήλωσε ο καθηγητής Ρότζερ Ναγκς της Βασιλικής Φαρμακευτικής Εταιρείας της Βρετανίας.

Εκτός από τα φάρμακα, η σωματική άσκηση και η φυσιοθεραπεία βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση των μυοσκελετικών πόνων και είναι ασφαλέστερες.

 


ΠΗΓΗ: http://www.protothema.gr/ugeia/article/464316/i-paraketamoli-den-voitha-ston-pono-tis-mesis-kai-tis-arthritidas-/

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η παρέμβαση αυτή δεν αντιμετωπίζει τη ρίζα του προβλήματος, επιμένει το PIF
Ζητά να μην αλλάξουν οι προειδοποιήσεις του φαρμάκου






Σχετικά άρθρα

ΠΙΣ: Καμπανάκι για τις ανεύθυνες οδηγίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο
Καλεί τους πολίτες να εμπιστεύονται μόνο τον γιατρό τους
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας εγκαινιάζει την Ψηφιακή Ακαδημία Ασθενών
Μια πρωτοποριακή εκπαιδευτική πρωτοβουλία που ενδυναμώνει τους πολίτες
Τα GLP-1 εμπνέουν την καινοτομία στα συμπληρώματα διατροφής
Καθώς αναδύονται νέες διατροφικές ανάγκες
Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης
Εκτός από το δέρμα υπάρχει ντόμινο επιπτώσεων σε σώμα και ψυχή