Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Αναμένεται άμεσα εγκύκλιος και τροπολογία για το ιδιοκτησιακό

8/12/2017 11:06:46 πμ
Μέχρι να συνταχθεί το οριστικό Προεδρικό Διάταγμα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σύμφωνα με ενημέρωση της νομικού συμβούλου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Σοφίας Αγγέλου, αναμένεται εντός του επόμενου 20ημέρου εγκύκλιος και στη συνέχεια τροπολογία σχετικά με το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων.


Ως γνωστόν, η ακύρωση της τελευταίας υπουργικής απόφασης  (ΚΥΑ 36277), που καθόριζε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, άφησε ένα σημαντικό νομικό κενό που ταλαιπωρεί έκτοτε τους φαρμακοποιούς που επιθυμούν να μεταβιβάσουν το φαρμακείο τους ή να ανοίξουν καινούριο, καθώς οι σχετικές διαδικασίες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν.

Όπως εξηγεί η νομικός, η ακύρωση της ΚΥΑ έχει επίσης ως συνέπεια να κινδυνεύουν να χαθούν άδειες κληρονομικών φαρμακείων, λόγω επικείμενης λήξης των αδειών τους χωρίς δυνατότητα μεταβίβασης.


Στην παρούσα φάση, το υπουργείο Υγείας εμμένει –ως οφείλει– να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο θα ρυθμίζεται πλήρως το καθεστώς ίδρυσης φαρμακείου και της συμμετοχής ιδιωτών. Αυτό όμως θα καθυστερήσει για 3 και ίσως και περισσότερους μήνες, επειδή πρέπει να πάρει πρώτα έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.


Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Αγγέλου, μετά από επίμονη προσπάθειά της, προωθείται η μερική αποκατάσταση του προβλήματος:

  1. Καταρχάς μέχρι το τέλος του μήνα θα κοινοποιηθεί Εγκύκλιος, με την οποία θα προστατευτούν οι άδειες των κληρονομικών φαρμακείων, των οποίων επίκειται η λήξη.
  2. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει κατεπείγουσα τροπολογία που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση μεταβιβάσεων λόγω συνταξιοδότησης ή μεταβίβασης κληρονομικού φαρμακείου, καθώς και την ίδρυση φαρμακείου σε περιοχές με κάτω από 1.000 κατοίκους.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με τη συνεργασία γιατρών, φαρμακοποιών και διαιτολόγων
Τα φαρμακεία καλούνται να αναρτήσουν αφίσες στις βιτρίνες τους






Σχετικά άρθρα

Τμήματα Φαρμακευτικής διδάσκουν τέχνες στους μελλοντικούς φαρμακοποιούς
Στόχος η καλλιέργεια ενσυναίσθησης και η ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας
Πρακτικός οδηγός για τους εμβολιασμούς στο φαρμακείο
Από επιστημονική ομάδα φαρμακοποιών και ιατρών
Peifasyn Academy: Νέο webinar για την υγεία των ούλων και τη σημασία της στοματικής υγιεινής
Ενημέρωση για την πρόληψη των περιοδοντικών παθήσεων και τον ρόλο του φαρμακοποιού στη στοματική υγεία
Οι τοξικοί εργαζόμενοι στο φαρμακείο
Και πώς να αναγνωρίζονται πριν διαλύσουν την ομάδα