Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Μειώνονται πανευρωπαϊκά οι πωλήσεις κτηνιατρικών αντιβιοτικών
Αποδοτικά κρίνει ο ΕΜΑ τα μέτρα για τη συνετή χρήση φαρμάκων στα ζώα
Απόφαση-έκπληξη για τους φαρμακοποιούς από την GlaxoSmithKline
Αντιδρούν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Λέσβου και Κρήτης


Αναλυτικά οι νέες ρυθμίσεις για το ωράριο του φαρμακείου

11/1/2018 1:27:44 μμ
Όπως διατυπώνονται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και άλλες διατάξεις» κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018.


Τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν το ωράριο λειτουργίας φαρμακείων ορίζουν αναλυτικά τα ακόλουθα:

 • Ελάχιστη υποχρεωτική λειτουργία 40 ωρών την εβδομάδα εντός συγκεκριμένων ορίων: 8 το πρωί έως 8 το βράδυ από Δευτέρα έως Παρασκευή.

 • Τα φαρμακεία δεν είναι υποχρεωτικό (άρα αν θέλουν, μπορούν να ανοίξουν) να λειτουργούν στις κάτωθι αργίες εκάστου έτους: την 1η Ιανουαρίου, την 6η Ιανουαρίου, την Καθαρά Δευτέρα, την 25η Μαρτίου, τη Μεγάλη Παρασκευή, την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα, την 1η Μαΐου, την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, την 15η Αυγούστου, την 28η Οκτωβρίου, την 25η και την 26η Δεκεμβρίου, την ημέρα εορτής του Πολιούχου Αγίου της πόλης και την ημέρα Απελευθέρωσης της πόλης.

 • Υποχρεωτική συμμετοχή στις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις για όλα τα φαρμακεία. Η διημέρευση διαρκεί από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και η διανυκτέρευση από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί της επόμενης ημέρας. Αναμένεται ωστόσο υπουργική απόφαση που θα καθορίζει αναλυτικά κριτήρια απαλλαγής (όπως είναι σοβαροί λόγοι υγείας ή σοβαρά οικονομικά προβλήματα).

 • Διευρυμένο ωράριο: Κάθε φαρμακείο δύναται να επιλέξει ωράριο λειτουργίας καθ' υπέρβαση των χρονικών ορίων λειτουργίας που έχει ορίσει ο οικείος σύλλογος. Η δήλωση διευρυμένου ωραρίου γίνεται ανά δίμηνο και τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την έναρξη του διμήνου αυτού στους κατά τόπους φαρμακευτικούς συλλόγους και κατά τόπον αρμόδιο περιφερειάρχη.

  Για τα φαρμακεία που θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, καταρτίζονται από τον αρμόδιο φαρμακευτικό σύλλογο διμηνιαίοι πίνακες, οι οποίοι αναρτώνται στις προσόψεις των φαρμακείων μαζί με τους πίνακες διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων.

  Σε αυτό ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, σχολιάζει ότι «προκύπτουν θέματα λειτουργικότητας, ειδικά των μεγάλων συλλόγων, οι οποίοι καλούνται να αναπροσαρμόζουν ανά δίμηνο καρτέλες διευρυμένων», ενώ προσθέτει ότι τα διευρυμένα φαρμακεία έτσι «διαφημίζουν το ωράριό τους αυτό, μέσω των υπολοίπων μελών» (εννοείται του ίδιου Συλλόγου).

  Για τα διευρυμένα φαρμακεία ορίζεται επίσης ότι δεν επιτρέπεται η χορήγηση απαλλαγής από την υποχρέωση: α) διημερεύσεων, εφόσον το διευρυμένο ωράριο δηλώθηκε για το χρονικό πλαίσιο της εφημερίας από 08:00π.μ. έως 20:00μ.μ. και για όσο χρόνο τηρεί το ωράριο αυτό και β) διανυκτερεύσεων, εφόσον το διευρυμένο ωράριο δηλώθηκε για το χρονικό πλαίσιο της διανυκτέρευσης από 20:00 μ.μ. έως 08:00 π.μ. και για όσο χρόνο τηρεί το ωράριο αυτό.

  Σχετικά με αυτήν τη διατύπωση, διερωτάται ο Κωνσταντίνος Λουράντος «πώς θα απαλλαγεί κάποιος από κάτι (εφημερία ή διανυκτέρευση) που το έχει δηλώσει ως κανονικό ωράριο; Απεναντίας αυτός που λειτουργεί σε διευρυμένο ωράριο 8 το πρωί με 8 το βράδυ μπορεί να απαλλαγεί από την επώδυνη διανυκτέρευση!». Εξηγεί δε ότι αν και η πρόθεση του νομοθέτη (σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση) ήταν να μην αποφεύγουν τα διευρυμένα φαρμακεία την υποχρέωση διημέρευσης και διανυκτέρευσης, «με τον τρόπο που εισάγεται τελικώς η ρύθμιση στο Σχέδιο Νόμου, δεν επιτυγχάνεται το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».

 • Προσωρινό κλείσιμο φαρμακείου επιτρέπεται μόνο για λόγους υγείας, ανακαίνισης ή μεταφοράς και για σοβαρούς οικονομικούς ή άλλους λόγους.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά, δείτε το κείμενο του νομοσχεδίου εδώ (τα επίμαχα άρθρα είναι 257-259).
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Από τις αρχές του χρόνου θα τεθεί σε λειτουργία
Ανακοινώθηκαν οι επιτυχόντες και οι επιλαχόντες


Σχετικά άρθρα

Απόφαση-έκπληξη για τους φαρμακοποιούς από την GlaxoSmithKline
Αντιδρούν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Λέσβου και Κρήτης
Το πρόγραμμα του Νοεμβρίου για τα σεμινάρια του Althemis Store
Εκπαιδευτείτε σε παρασκευές φυσικών καλλυντικών, ελαίων & προϊόντων για το κρυολόγημα
Σε όλα τα φαρμακεία η εφαρμογή για τη σωστή λήψη των φαρμάκων από τους ασθενείς
Από τις αρχές του χρόνου θα τεθεί σε λειτουργία
Νέο θεραπευτικό πρωτόκολλο από σήμερα
Στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης