Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ανάλογα ινκρετίνης στη μάχη κατά του διαβήτη

20/3/2009
Τη θεραπευτική τους αξία τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Στα ανάλογα ινκρετίνης εστιάζουν πλέον οι επιστήμονες το ενδιαφέρον τους για την αντιμετώπιση του διαβήτη, χωρίς φυσικά να αγνοούν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που έχει στους παχύσαρκους διαβητικούς η βαριατρική, η οποία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Αυτά τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Αντώνης Αλαβέρας, με αφορμή το 11ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη 26 με 28 Μαρτίου.

Στα ανάλογα ινκρετίνης εστιάζουν πλέον οι επιστήμονες το ενδιαφέρον τους για την αντιμετώπιση του διαβήτη, χωρίς φυσικά να αγνοούν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που έχει στους παχύσαρκους διαβητικούς η βαριατρική, η οποία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Αυτά τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Αντώνης Αλαβέρας, με αφορμή το 11ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη 26 με 28 Μαρτίου.

 

«Μέχρι πριν από λίγα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Αλαβέρας «η προσπάθεια ελέγχου του διαβήτη σχετιζόταν με ουσίες που αύξαναν την σύνθεση της παγκρεατικής ινσουλίνης ή την εκμετάλλευση της ήδη εκκρινόμενης από το πάγκρεας ινσουλίνης. Τα τελευταία όμως χρόνια οι έρευνες έχουν δείξει ότι το έντερο παίζει πολύ σημαντικότατο ρόλο στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Έτσι στη φαρέτρα μας στην καταπολέμηση του διαβήτη έχει μπει και μια νέα κατηγορία φαρμάκων, τα ανάλογα ινκρετίνης».

 

Οι ινκρετίνες, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, είναι ορμόνες οι οποίες παράγονται φυσιολογικά στο έντερο. Αυτές εκκρινόμενες κατά τη διάρκεια των γευμάτων προάγουν την έκκριση ινσουλίνης από τα β-κύτταρα και μάλιστα ακόμα και πριν αυξηθούν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Οι ινκρετίνες μειώνουν ταυτόχρονα την απορρόφηση του περιεχομένου του εντέρου αφού καθυστερούν την εκκένωση του στομάχου, γεγονός που διευκολύνει την καλύτερη ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη.

 

Ένα επί πλέον πλεονέκτημα των αναλόγων ινκρετίνης είναι ότι προάγουν την έκκριση ινσουλίνης μόνο με τη λήψη τροφής, με αποτέλεσμα να μην συσχετίζεται η λήψη τους με υπογλυκαιμία, μια σημαντική παρενέργεια των περισσοτέρων αντιδιαβητικών φαρμάκων.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Περιέγραψε την εμπειρία του σε μια από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές εφημερίδες
Ήδη η Abbott στις ΗΠΑ προχώρησε σε σημαντικές συνεργασίες


Σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑ: Προειδοποίηση για τις λοιμώξεις από Vibrio vulnificus
Απαιτούν άμεση εντατική φροντίδα και χειρουργική επέμβαση
EMA: Επανεξέταση φαρμάκου για τη διαχείριση του βάρους
Διερευνάται για τη μακροπρόθεσμη καρδιαγγειακή ασφάλεια
Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τους πληγέντες της Θεσσαλίας
Πραγματοποιείται και διερεύνηση των ευρύτερων σχετικών αναγκών