Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ανάκληση της άδειας προϊόντων που περιέχουν carisoprodol

21/11/2007
Σύσταση του ΕΜΕΑ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φάρμακων (EMEA) συνέστησε την αναστολή της άδειας κυκλοφορίας όλων των φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν carisoprodol. Προϊόντα με carisoprodol διατίθενται με ιατρική συνταγή σε 12 κράτη-μέλη κυρίως για τη θεραπεία της οξείας οσφυαλγίας.
Η Επιτροπή για τα Φάρμακα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) ολοκληρώνοντας την επανεξέταση της carisoprodol κατέληξε ότι οι κίνδυνοι από αυτά τα προϊόντα είναι μεγαλύτεροι από τα οφέλη τους. Η επανεξέταση των προϊόντων που περιέχουν carisoprodol ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2007 μετά τη σχεδιαζόμενη διακοπή κυκλοφορίας του στη Νορβηγία (για να τεθεί σε ισχύ από το Μάιο του 2008), λόγω νέων πληροφοριών σχετικά με έναν αυξημένο κίνδυνο για κατάχρηση ή εθισμό καθώς και δηλητηρίαση και επεισόδια που σχετίζονταν με ψυχοκινητική βλάβη. Η CHMP επανεξέτασε την ασφάλεια αυτών των προϊόντων προκειμένου να αξιολογήσει εάν η ρυθμιστική ενέργεια που λήφθηκε στη Νορβηγία θα έπρεπε να εφαρμοσθεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μετά από αξιολόγηση των διαθέσιμων πληροφοριών για την ασφάλεια των προϊόντων με carisoprodol, η CHMP κατέληξε ότι υπάρχει τεκμηρίωση για το συσχετιζόμενο με την carisoprodol κίνδυνο για κατάχρηση, εθισμό, δηλητηρίαση και ψυχοκινητική βλάβη. Στο φως αυτών των ευρημάτων η CHMP συνέστησε την αναστολή της άδειας κυκλοφορίας όλων των φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν carisoprodol.
Λόγω του κινδύνου για συμπτώματα στέρησης οι ασθενείς δε θα πρέπει να διακόπτουν τη θεραπεία τους πριν συμβουλευτούν το γιατρό τους για άλλες εναλλακτικές θεραπείες. Κάθε αλλαγή σε νέα θεραπευτική αγωγή θα πρέπει να γίνει σταδιακά και κάτω από ιατρική παρακολούθηση.
Η γνώμη της CHMP θα σταλεί τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για υιοθέτηση απόφασης που θα εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.


Από τον Βασίλη Βενιζέλο

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Βασική της προτεραιότητα να καλύψει τις ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών
Και παρέχει υπηρεσίες εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι ασθενείς






Σχετικά άρθρα

Το πρώτο κινητό φαρμακείο θέτει σε λειτουργία το πανεπιστήμιο Yale
Και παρέχει υπηρεσίες εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι ασθενείς
Φ.Σ. Ηρακλείου: Μνημόνιο συνεργασίας με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
Για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας & της Φαρμακευτικής Επιστήμης
Ονυχομυκητίαση το καλοκαίρι;
Η f-anazitisi δίνει τη λύση!
Θα αυξηθεί ο αριθμός των φαρμακείων της χώρας;
Διάταξη σε νομοσχέδιο του υπ. Υγείας προβλέπει κατΆ εξαίρεση χορήγηση αδειών λειτουργίας