Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Ανακαλύφθηκε μια θετική επίδραση του καφέ μόνο σε γυναίκες

21/9/2017 1:52:39 μμ
Η καφεΐνη εμφάνισε προστατευτική δράση σε διαβητικές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Οι γυναίκες με διαβήτη, που πίνουν τακτικά καφέ ή τσάι, ενδεχομένως να ζουν περισσότερα χρόνια από εκείνες που αποφεύγουν τα εν λόγω ροφήματα, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), στη Λισσαβόνα. Ανάλογος συσχετισμός δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες με διαβήτη.

Η μελέτη παρατήρησης έδειξε ότι όση περισσότερη καφεΐνη καταναλώνουν οι πάσχουσες από διαβήτη τόσο μικρότερος ο κίνδυνος θανάτου. Η προστατευτική επίδραση μάλιστα εξαρτάται και από την πηγή της καφεΐνης: ο καφές συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία και ειδικά από καρδιαγγειακά αίτια, ενώ το τσάι συνδέεται με λιγότερους θανάτους από καρκίνο.

Πιο αναλυτικά, ειδικοί από διάφορα ερευνητικά ιδρύματα της Πορτογαλίας μελέτησαν τη σχέση διαφόρων ποσοτήτων καφεΐνης και θνησιμότητας σε πάνω από 3.000 άνδρες και γυναίκες με διαβήτη, από το 1999 μέχρι το 2010, στο πλαίσιο της μελέτης National Health Nutrition Examination Survey (NHANES), που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ από το 1971.

Οι συμμετέχοντες είχαν δώσει αναλυτικές πληροφορίες για την κατανάλωση καφεΐνης από καφέ, τσάι και αναψυκτικά, όταν εντάχθηκαν στο δείγμα.

Κατά τη διάρκεια των 11 ετών που ακολούθησαν 618 άτομα απεβίωσαν. Οι επιστήμονες παρατήρησαν:

  • οι γυναίκες με διαβήτη που έπιναν έως 100mg καφεΐνης την ημέρα (δηλαδή μια κούπα καφέ) είχαν 51% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από εκείνες που δεν έπιναν,
  • όσες κατανάλωναν 100-200mg ημερησίως είχαν 57% χαμηλότερο κίνδυνο,
  • όσες ξεπερνούσαν τα 200mg μείωναν την πιθανότητα θανάτου κατά 66%.

 

Μειωμένη θνησιμότητα από καρκίνο καταγράφηκε στις γυναίκες με διαβήτη που λάμβαναν καφεΐνη μέσω του τσαγιού. Όταν αυτές χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες (καθόλου, χαμηλή, ενδιάμεση και υψηλή κατανάλωση), η μεγάλη ποσότητα καφεΐνης από το τσάι μείωνε τον κίνδυνο καρκίνου κατά 80%.

«Η μελέτη αναδεικνύει μια δοσοεξαρτώμενη προστατευτική επίδραση από την κατανάλωση καφεΐνης στις γυναίκες με διαβήτη. Μάλιστα, σημασία έχει η πηγή της καφεΐνης. Ωστόσο, επειδή η έρευνα βασίστηκε σε παρατήρηση, δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι η καφεΐνη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου αλλά ότι έχει μια προστατευτική δράση», υπογράμμισαν οι επιστήμονες κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τους.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης







Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους