Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αλυτος γρίφος οι ελλείψεις φαρμάκων

15/11/2022 10:17:51 μμ
Καθημερινές πλέον οι συσκέψεις αλλά οι ασθενείς υποφέρουν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στα 250 ανέρχονται σήμερα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Α. Βαλτάς κατά τη διάρκεια σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά από το ΙΔΕΕΑΦ με θέμα τη «Σωστή χρήση συσκευών χορήγησης εισπνεόμενων φαρμάκων. Ο ρόλος του Φαρμακοποιού». Δυστυχώς, όπως επισημάνθηκε, αυτή τη στιγμή και ενώ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού νοσεί από ιώσεις, οι ελλείψεις των εισπνεόμενων φαρμάκων κτυπούν κόκκινο.

Ο Α. Βαλτάς τόνισε πως ο ΠΦΣ έχει προτείνει στο υπ. Υγείας την απαγόρευση των εξαγωγών φαρμάκων, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο υπουργός πρέπει χτες όχι αύριο, σύμφωνα με τη λίστα που του έχουμε δώσει με τα 250 ελλειπτικά σκευάσματα, να απαγορεύσει τις εξαγωγές για ένα χρόνο. Το σύστημα της απαγόρευσης λειτουργεί. Περιμένω την καλή διάθεση του υπ. Υγείας».

Και νέα συνάντηση για τις πιθανές λύσεις του προβλήματος

Εντωμεταξύ το αργότερο έως την Παρασκευή αναμένεται και νέα συνάντηση όλων των συναρμόδιων φορέων (Υπ. Υγείας, ΕΟΦ, ΠΦΣ, ΣΦΕΕ) προκειμένου να επαναξιολογηθεί η κατάσταση και πιθανώς να διευρυνθεί η σχετική λίστα απαγορεύσεων εξαγωγών που σήμερα αριθμεί τα 79 σκευάσματα. «Όλοι θα πρέπει να βάλουμε πλάτη για να επιλυθεί το πρόβλημα των ελλείψεων. Όταν κάποιοι συνειδητοποιήσουν ότι πρώτα μπαίνει ο Έλληνας ασθενής και η εξασφάλιση της θεραπείας του και μετά όλα τα άλλα, τότε θα λυθεί το πρόβλημα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ στο f.daily.

Π. Κουρουμπλής: Ελλείψεις και κερδοσκοπία στον τομέα του φαρμάκου

Εντωμεταξύ σε συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Π. Κουρουμπλή, ο ίδιος ανέφερε ότι «η κατάσταση έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις, δημιουργώντας ανασφάλεια και αβεβαιότητα στους ασθενείς, ενώ η απουσία αυτών των φαρμάκων οδηγεί σε αγορά πιο ακριβών». Υπογράμμισε ότι «η φαρμακοβιομηχανία δεν τηρεί, όπως φαίνεται, την υποχρέωσή της να έχει αποθήκες φαρμάκου για τρεις μήνες και δεν αυξάνει κάθε έτος τις εισαγωγές φαρμάκων στην Ελλάδα κατά 25%, ως οφείλει». Απαντώντας στην ερώτηση, ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι «υπάρχει πράγματι έλλειψη φαρμάκων, ο ΕΟΦ προέβη σε απαγόρευση εξαγωγών για 79 φάρμακα και σύντομα θα προβεί σε επικαιροποίηση αυτής της λίστας».

Τη δημιουργία ενιαίου παρατηρητηρίου για τα φάρμακα προτείνει η ΟΣΦΕ

Υπό το πρίσμα των εξελίξεων, η ΟΣΦΕ επαναφέρει στο προσκήνιο το πλέγμα των μέτρων που προτείνει για την άμβλυνση του προβλήματος, εστιάζοντας στην ανάγκη ενός ενιαίου παρατηρητηρίου για την παρακολούθηση του εθνικού αποθέματος φαρμάκων, των ελλείψεων και του παράλληλου εμπορίου. Συγκεκριμένα προτείνει την ανάπτυξη τριών ιστοτόπων, στους οποίους θα καταχωρούνται ημερησίως -από τις εταιρείες, τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία- τα αποθέματά τους σε φάρμακα, οι πωλήσεις και επιστροφές τους, οι εξαγωγές από το χονδρεμπόριο και αναφορές για πιθανές ελλείψεις.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δηλώσεις Απ. Βαλτά και Κ. Λουράντο με αφορμή την ανακοίνωση της ΔηΕΦ
Μετά από επικοινωνία του Απ. Βαλτά με τον Αλ. Βαρβέρη






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο