Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αλλεργική ρινίτιδα ή Covid-19;

5/5/2020 11:26:46 πμ
Προσοχή, οι δύο ασθένειες έχουν κοινά συμπτώματα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η αντιμετώπιση του κορονοϊού αποτελεί το βασικό μέλημα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, ωστόσο το ενδιαφέρον είναι πως μερικά συμπτώματα του κορονοϊού μοιάζουν με αυτά της αλλεργικής ρινίτιδας και δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που πανικοβάλλονται και ζητούν να κάνουν διαγνωστικά τεστ. Για το λόγο αυτό οι ΩΡΛ συστήνουν στους ασθενείς να συμβουλεύονται πρώτα το γιατρό τους.

Τα βασικά συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι:

  • Φτέρνισμα: Έντονο και συχνό φτέρνισμα, το πρωί ή όταν το άτομο εκτίθεται σε χώρους όπου υπάρχει υψηλή συγκέντρωση στο υπεύθυνο αεροαλλεργιογόνο.
  • Φαγούρα - κνησμός στο φάρυγγα, στα αυτιά, στη μύτη.
  • Μπούκωμα μύτης - ρινική συμφόρηση: Επηρεάζει συχνά την όσφρηση, αλλοιώνοντας και τη γεύση καθώς αυτές οι δύο αισθήσεις είναι στενά συνδεδεμένες.
  • Επηρεασμός ακοής: Σε κάποιους ασθενείς επηρεάζει και την ακοή, προκαλώντας την αίσθηση ότι έχουν βουλωμένα αυτιά.
  • Ρινική καταρροή: Έκκριση διάφανης βλέννας, σε αρκετή ποσότητα. 
Εντωμεταξύ, συχνά η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να συνδεθεί με αλλεργική επιπεφυκίτιδα, οπισθορινική καταρροή, βήχα, ροχαλητό, κόπωση, κεφαλαλγία ή πονοκέφαλο, συχνές ωτίτιδες, ιγμορίτιδα, ρινικούς πολύποδες.

Τα ρινικά σπρέι δεν επηρεάζουν την εξέλιξη της νόσου COVID-19

Νέα δεδομένα που ανακοινώθηκαν στο Ευρωπαϊκό περιοδικό Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (ALLERGY), τα ρινικά spray δεν επηρεάζουν την έκβαση της νόσου που προκαλεί ο COVID-19. Όσοι χρησιμοποιούν ρινικά spray θα μπορούν να συνεχίσουν την αγωγή τους.
Όσοι χρειάζεται να ξεκινήσουν τοπική αποσυμφορητική θεραπεία λόγω της έξαρσης της εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας θα μπορούν να το κάνουν χωρίς να φοβούνται για τη νόσο.
Επίσης, παρά τις αρχικές επίσημες οδηγίες, οι ασθενείς που πάσχουν από ανοσμία, με ή χωρίς ρινική απόφραξη, θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα ρινικά spray σύμφωνα με την πρόσφατη πολυκεντρική μελέτη.

Στη χώρα μας λόγω και των συχνών καιρικών αλλαγών τις τελευταίες 20 ημέρες, η αλλεργική ρινίτιδα βρίσκεται σε έξαρση και ταλαιπωρεί δεκάδες χιλιάδες παιδιά και ενήλικες.

Βασικός κανόνας σε όσους έχουν υπέρμετρη ευαισθησία είναι να αποφεύγουν τη γύρη, τη χλόη, τη σκόνη, τις τρίχες και τα φτερά οικιακών πτηνών, σύμφωνα με τον Χειρουργό ΩΡΛ, Μηνά Ν. Αρτόπουλο.

Συνήθως για τη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας χορηγούνται: ● Αντιισταμινικά ● Αποσυμφορητικά ● Ενδορινικά στεροειδή ● Αντι-λευκοτριενικά ● Ανοσοθεραπεία.

Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να διαρκέσει όλο το χρόνο εφόσον τα αερο-αλλεργιογόνα υπάρχουν πάντα, όπως συμβαίνει με τα ακάρεα της σκόνης ή με τα επιθήλια ζώων.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον ΣΥΦΤΑ και τον ΣΟΦΛΑ






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους