Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αλλάζουν οι χρόνοι αποπληρωμής των φαρμακοποιών από τον ΕΟΠΥΥ

26/10/2021 5:29:54 μμ
Συγκεκριμένους κανόνες του τακτικού ελέγχου των συνταγών ζητούν οι φαρμακοποιοί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μεγάλη συζήτηση γίνεται στους κόλπους των φαρμακοποιών για την πρόσφατη συμφωνία που έκανε ο ΠΦΣ με τον ΕΟΠΥΥ, κατά την οποία επέρχεται μια μεγάλη αλλαγή στους χρόνους αποπληρωμής των φαρμακοποιών πιθανόν από το νέο έτος.

Συγκεκριμένα, ο ΠΦΣ, εκπληρώνοντας για πρώτη φορά την υποχρέωση για τακτικό έλεγχο των συνταγών, συμφώνησε με τον ΕΟΠΥΥ ότι το 95% των χρημάτων που δικαιούνται οι φαρμακοποιοί θα κατατίθεται στις 50 ημέρες από την κατάθεση των συνταγών. 

Το υπόλοιπο 5% θα αποπληρώνεται αφού ολοκληρωθεί ο τακτικός έλεγχος, ήτοι στις 75 ημέρες. Είναι γνωστό ότι όλοι οι κλάδοι πληρώνονται έναντι και μετά αποζημιώνονται και αυτό έρχεται να ισχύσει τώρα και στους φαρμακοποιούς, εφόσον τεθούν δικλείδες ασφαλείας (κανόνες του ελέγχου που θα γνωστοποιηθούν στους φαρμακοποιούς, κατάργηση χειρόγραφων συνταγών και εφαρμογή ηλεκτρονικών φίλτρων).

Πολλοί στον κλάδο ωστόσο εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τις μη αναμενόμενες περικοπές συνταγών, επαναφέροντας το χρόνιο ερώτημα: γιατί πληρώνουν οι φαρμακοποιοί τυχόν λάθη των γιατρών; Άλλοι τονίζουν ότι η αλλαγή αυτή μπορεί να προκαλέσει αδυναμία τήρησης των υπόλοιπων οικονομικών υποχρεώσεών τους στο 100%, π.χ. προς τις φαρμακαποθήκες τους.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει το αίτημα για έγγραφες διαβεβαιώσεις και συγκεκριμένους κανόνες, ώστε να αποφεύγονται τα λάθη και οι παραλείψεις που οδηγούν σε περικοπές. Ζητούν επίσης περισσότερους ελέγχους στους γιατρούς, «κόφτες» στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που θα τους εμποδίζουν να προβαίνουν σε σφάλματα στις συνταγές, αλλά και να έχουν οι φαρμακοποιοί δικαίωμα ένστασης.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο






Σχετικά άρθρα

Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη