Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αλλάζουν οι διαδικασίες παραγωγής των σαρτάνων

4/2/2019 2:37:08 μμ
Ως λύση στο πρόβλημα των προσμείξεων NDMA & NDEA
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) απαντά στο πρόβλημα των προσμείξεων NDMA & NDEA στις σαρτάνες (ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ), απαιτώντας τώρα από τις εταιρείες παραγωγής αυτών των δραστικών ουσιών να αλλάξουν τις διαδικασίες παρασκευής τους και να διεξάγουν εντατικούς ελέγχους στα προϊόντα τους.


Οι εταιρείες θα έχουν μια μεταβατική περίοδο προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές, κατά την οποία ωστόσο θα υπάρχουν αυστηρά όρια στα προσωρινά επίπεδα αυτών των προσμείξεων.


Μετά την περίοδο αυτή όμως οι βιομηχανίες, προκειμένου να πάρουν άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι οι σαρτάνες τους δεν έχουν μετρήσιμα επίπεδα των NDMA & NDEA.


Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, αυτά τα παραπροϊόντα, τα οποία θεωρούνται δυνητικά καρκινογόνα, αναπτύσσονται κατά την παραγωγή των σαρτάνων που περιέχουν δακτύλιο τετραζόλης, υπό ορισμένες συνθήκες αντίδρασης ή όταν χρησιμοποιούνται επιμολυσμένα υλικά. Μέχρι το καλοκαίρι του 2018, δεν συγκαταλέγονταν μεταξύ των παραπροϊόντων που αναπτύσσονταν στις σαρτάνες και γι' αυτό δεν εντοπίζονταν κατά τους συνήθεις ελέγχους.


Όταν ανιχνεύτηκαν σε σκευάσματα βαλσαρτάνης που είχε παραχθεί από δύο κινεζικές εταιρείες (Zhejiang Tianyu και Zhejiang Huahai), ο ΕΜΑ ξεκίνησε ενδελεχή έλεγχο που έφερε στο φως αντίστοιχα κρούσματα σε άλλες σαρτάνες (στην ιρβεσαρτάνη της Aurobindo Pharma και στη λοσαρτάνη της Hetero Labs), ενώ η ανασκόπηση συνεχίζεται τώρα για την παρουσία και άλλων προσμείξεων (EIPNA, DIPNA και NMBA).

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας






Σχετικά άρθρα

Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
ΕΠΕ: Εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης με πρωταγωνιστές - έκπληξη
Μεταφέρει το μήνυμα: «Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;»