Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Αλλάζουν οι αποζημιώσεις στα φάρμακα

21/12/2012
Τι θα καλύπτουν τα ταμεία και πόσα θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Νέα κριτήρια για την ένταξη των φαρμάκων στη θετική λίστα, δηλαδή στον κατάλογο με τα σκευάσματα που θα αποζημιώνονται από τα ταμεία δημοσίευσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας (ΦΕΚ). Ορίζονται νέες τιμές αναφοράς δηλαδή αποζημίωσης από τα Ταμεία ενώ διαφοροποιείται και η συμμετοχή.


Σύμφωνα με το ΦΕΚ οι ασθενείς θα αποζημιώνονται με βάση νέες τιμές αναφοράς ενώ αν επιλέγουν φάρμακο ακριβότερο θα πληρώνουν μόνο τα μισά έως τη λιανική τιμή και τα υπόλοιπα θα τα καλύπτουν τα Ταμεία.


Ειδικότερα το ΦΕΚ αναφέρει: «Σε κάθε θεραπευτική κατηγορία ορίζεται τιμή αναφοράς (ΤΑ), σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης, η οποία αποτελεί την τιμή αποζημίωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ όλων των προϊόντων της εκάστοτε κατηγορίας».


Όπως διευκρινίζεται: «Εφόσον επιλεγεί φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης του φαρμάκου, ο ασθενής καλύπτει το ήμισυ της διαφοράς από την τιμή αποζημίωσης μέχρι τη λιανική τιμή του φαρμάκου και ο ασφαλιστικός φορέας το υπόλοιπο. Για φάρμακα για τα οποία ο ασθενής καλείται να καταβάλει συμμετοχή και όπου η λιανική τιμή του φαρμάκου είναι ίση ή χαμηλότερη από την τιμή αποζημίωσης ο ασθενής θα καταβάλει μόνο το θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής του φαρμάκου επί της Λιανικής Τιμής».


Πηγή: iatropedia.gr



ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ Φ.Ε.Κ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μία από τις 5 συστάσεις της για την εμπορική πολιτική στην Ε.Ε.
Ενημέρωση – Στήριξη – Πρόληψη






Σχετικά άρθρα

Medicines for Europe: Να καταργηθούν οι περιορισμοί στις εξαγωγές φαρμάκων
Μία από τις 5 συστάσεις της για την εμπορική πολιτική στην Ε.Ε.
ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για τη διακοπή των διαφημίσεων συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Αν ψηφιστεί, οι φαρμακευτικές εταιρείες αναμένεται να κινηθούν νομικά
Μεγάλη πτώση στις μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών
Εν μέσω βομβαρδισμών στη Μέση Ανατολή
ΣΦΕΕ: Στηρίζει την υιοθέτηση Ψηφίσματος για τις Σπάνιες Παθήσεις
Υπογράφτηκε από 26 χώρες και από την Ελλάδα