Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

ΕΦΚΑ: Νέες εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών
Θεσπίζονται τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες για κάθε περίπτωση
ΦΣΑ: Πώς αίρονται οι παράλληλες εξαγωγές για φάρμακα που είναι ελλειπτικά;
Ο Σύλλογος εφιστά την προσοχή του ΕΟΦ για την πρόσφατη απόφασή του
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Πώς οι φαρμακοποιοί θα πραγματοποιούν τεστ για τον κορονοϊό στα φαρμακεία τους
Αποκλειστική συνέντευξη του καθηγητή Θεόδωρου Κωνσταντινίδη στη Βάσω Καλυβιώτη


Αλλάζει το καθεστώς εθελοντικής αιμοδοσίας

23/10/2017 2:02:39 μμ
Οι εθελοντές αιμοδότες αποκτούν ηλεκτρονική ταυτότητα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε συνεννόηση με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) θα γίνονται οι εξορμήσεις εθελοντικής αιμοδοσίας από τους παλαιούς και νέους συλλόγους αιμοδοτών, σύμφωνα με  εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, η οποία εκδόθηκε έπειτα από σχετικό έγγραφο του ΕΚΕΑ.


Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά πως υπάρχει ανάγκη για κεντρική οργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας, με τρόπο που να διασφαλίζεται η επάρκεια αίματος σε ολόκληρο το σύστημα και σε όλη τη διάρκεια του έτους.


Για τους νέους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών θα ισχύουν τα εξής:

  • Από την 1η Noεμβρίου, κάθε σύλλογος που δημιουργείται θα διέπεται από νέο καθεστώς σε ό,τι αφορά τις εξορμήσεις εθελοντικής αιμοδοσίας.
  • Θα οργανώνει τη συχνότητα και την εποχιακή κατανομή των εξορμήσεων αυτών, έπειτα από συνεννόηση και σε στενή συνεργασία με το ΕΚΕΑ, το οποίο και θα ρυθμίζει τη διασύνδεσή του με τις υπηρεσίες αιμοδοσίας.
  • Οι αιμοδότες των συγκεκριμένων συλλόγων, αποκτούν τη νέα ηλεκτρονική ταυτότητα του εθελοντή, στην οποία καταχωρούνται οι μονάδες που έχουν προσφέρει και μέσω αυτής εξυπηρετούνται από οποιαδήποτε υπηρεσία αιμοδοσίας της χώρας επιθυμούν.

Οι σύλλογοι ενημερώνονται μέσω του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών (ΕΜΑ) για τις μονάδες αίματος που έχουν συγκεντρωθεί, αποτιμώντας με αυτόν τον τρόπο την αποδοτικότητα ή μη των ενεργειών τους και αποκτούν τα εργαλεία ενημέρωσης των μελών τους.


Όσο για τους αιμοδοτικούς συλλόγους που λειτουργούν με το παλαιό καθεστώς σε ό,τι αφορά τις εξορμήσεις εθελοντικής αιμοδοσίας και είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο ΕΜΑ, θα περάσουν στο νέο ενιαίο καθεστώς λειτουργίας το 2018. Όσοι σύλλογοι αιμοδοτών δραστηριοποιούνται ήδη και δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ΕΜΑ έχουν δυνατότητα εγγραφής με το παλαιό καθεστώς μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017, μετά το πέρας της οποίας εγγράφονται με το νέο καθεστώς.


Για αιτήματα και διευκρινίσεις επί του νέου καθεστώτος λειτουργίας, οι εκπρόσωποι των συλλόγων θα μπορούν να απευθύνονται απευθείας στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.


Σημειώνεται ότι το ασφαλές αίμα προσφέρεται από συνειδητοποιημένους εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι παρακινούνται από συναισθήματα κοινωνικής αλληλεγγύης σε μη ανταποδοτική βάση.

 


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Φιλοδοξεί να καταστήσει τη χώρα κορυφαίο κέντρο έρευνας & παραγωγής εμβολίων
Για την περίοδο της πανδημίας SARS-CoV-2


Σχετικά άρθρα

Το φαρμακείο των φετινών διακοπών είναι διαφορετικό
Τι πρέπει να προτείνει ο φαρμακοποιός στους πελάτες του
Πώς να αποφύγετε τα τσιμπήματα από τα κουνούπια
Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
Διακοπές χωρίς γυναικολογικά απρόοπτα
Dr. Γρηγόριος Α. Καραμπάς MD, MSc, PhD, MIGS, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Βιοκλινικής
ΕΦΚΑ: Συνεχίζονται οι αιτήσεις για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα
Γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ