Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Αλλάζει ο τρόπος προμήθειας φαρμάκων στα κρατικά νοσοκομεία

3/2/2014 11:11:54 πμ
Νέο μοντέλο στους διαγωνισμούς προμήθειας φαρμάκων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Συγκεκριμένα, αλλάζει ο τρόπος προμήθειας φαρμάκων του Εθνικού Συστήματος Υγείας μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης με ΦΕΚ 18Α, την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2013 για τις "Προμήθειες Φορέων εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και άλλες διατάξεις” όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα’’ έτσι ακριβώς αναγράφεται στο ΦΕΚ.

Να θυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα το μοναδικό κριτήριο για την συμμετοχή των φαρμακευτικών εταιρειών στους διαγωνισμούς προμήθειας φαρμάκων του Εθνικού Συστήματος Υγείας ήταν η προσφορά χαμηλότερης τιμής και προέκυπτε η ανακήρυξη ενός μόνο μειοδότη. Το γεγονός αυτό είχε δημιουργήσει μονοπώλιο στην ελληνική αγορά καθώς μία μόνο φαρμακευτική εταιρία αποκτούσε το δικαίωμα να προμηθεύει αποκλειστικά την κάθε δραστική ουσία στα δημόσια νοσοκομεία. Η έλλειψη ποιοτικών κριτηρίων στη βαθμολογία των εταιρειών δημιουργούσε πολλές φορές και έλλειψη φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία καθώς ο ένας και μόνος προμηθευτής αδυνατούσε να προμηθεύσει τα φάρμακα που είχε δεσμευθεί βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών.

Το νέο μοντέλο

Με το νέο μοντέλο προμήθειας φαρμάκων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δεν υπάρχει πλέον ένας μόνο νικητής (μειοδότης) καθώς βασίζεται σε "συμφωνία πλαίσιο" με τρεις νικητές (μειοδότες). Δηλαδή αναδεικνύονται ως νικητές οι τρεις φθηνότεροι προμηθευτές που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, ενώ συνιστά ευχάριστη τομή το γεγονός ότι εξασφαλίζεται προμήθεια και στους τρεις μειοδότες μέσω του συστήματος ‘’ 50-30-20’’. Με αυτό το μοντέλο ο πρώτος θα προμηθεύει το 50% της ζητούμενης ποσότητας φαρμάκων, ο δεύτερος το 30% και ο τρίτος το 20% . Έτσι ξεπερνιέται το ζήτημα της μονοπωλιακής ομηρίας των νοσοκομείων από μόνο ένα προμηθευτή. Ταυτόχρονα εξασφαλίζεται ότι και να προκύψει πρόβλημα αποθεμάτων μίας από τις τρεις φαρμακευτικές εταιρίες θα υπάρχουν οι άλλοι δύο ενεργοί προμηθευτές της δραστικής ουσίας . Γεγονός που σιγουρεύει την ομαλή προμήθεια στα νοσοκομεία της χώρας μας.

Ήταν απορίας άξιο, πως κατέληξε στο μοντέλο του ενός προμηθευτή η πολιτική ηγεσία του κου Λοβέρδου ενώ όλοι εκ των προτέρων τόνιζαν ότι θα δημιουργήσει μονοπωλιακό καθεστώς ανα δραστική ουσία και σε περίπτωση ακόμα και του αθώου σεναρίου ανωτέρας βίας, θα προκαλούσε διακινδύνευση της δημόσιας υγείας ή θα οδηγούσε σε έκτακτες συνθήκες πανικού σε εναλλακτικές εξωσυμβατικές προμήθειες και αλλαγή θεραπείας των ασθενών. Η δικαιολογημένη ανάγκη εξοικονόμησης ούτως ή άλλως μπορούσε να ικανοποιηθεί με την επιλογή των τριών φθηνότερων μειοδοτών που σε αντίθεση με την παρουσία μόνο ενός μειοδότη, εξασφαλίζει την ομαλή προμήθεια φάρμακων στις τρεις φθηνότερες τιμές , εκμηδενίζει τις πιθανότητες έξωσυμβατικών προμηθειών και αναγκαστικής επικίνδυνης και ακριβότερες αλλαγής της θεραπείας των ασθενών.


ΠΗΓΗ: Life2Day
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή