Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αλλάζει ο τρόπος διάθεσης αντιβιοτικών φαρμάκων

9/6/2020 1:10:57 μμ
Από τις 11 Ιουνίου ξεκινάει η εφαρμογή του νόμου 4675/2020
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Κάθε συνταγή, ηλεκτρονική ή χειρόγραφη, που περιέχει αντιβιοτικό και φέρει την υπογραφή του ασθενή, φυλάσσεται από τον φαρμακοποιό επί διετία, είτε σε φωτοτυπία είτε σε ηλεκτρονικό αρχείο με τη μορφή αρχείου εικόνας.

Αυτό ορίζει το άρθρο 18, του νόμου 4675/2020 (ΦΕΚ 54Α/11-3-2020) που τίθεται σε εφαρμογή την ερχόμενη Πέμπτη, στις 11 Ιουνίου 2020.

Το μέτρο αυτό λαμβάνεται προκειμένου να περιοριστεί η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και όπως αναφέρει ο νόμος, «δεν θίγει τον εγκεκριμένο από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων τρόπο διάθεσης αντιβιοτικών φαρμακευτικών προϊόντων (όπως κατάταξη ανά κατηγορία απαιτούμενης ιατρικής συνταγής, απλής, περιορισμένης ή ειδικής αιτιολογημένης ιατρικής συνταγής) που πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα κατά τη συνταγογράφηση και χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων».

Οι συνταγές θα πρέπει να αναγράφουν τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου αντιβιοτικού βάσει κωδικοποίησης κατά το International Classification of Diseases – ICD.

Για τις εξαιρετικές περιπτώσεις που απαιτείται χειρόγραφη συνταγή, αυτή θα πρέπει να αναγράφει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγής και το λόγο αδυναμίας έκδοσης αυτής.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο