Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


'Aλλαξε ο συντελεστής ΦΠΑ των τεστ κορονοϊού σε 6%

13/1/2023 2:07:57 πμ
Ποια είναι τα προβλήματα που προκύπτουν από την αλλαγή;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Δημοσιεύτηκε η αναμενόμενη εγκύκλιος από την ΑΑΔΕ, η οποία ορίζει ότι ο ΦΠΑ για την πώληση των τεστ Covid-19 και η διενέργεια αυτών στα φαρμακεία διαμορφώνεται στο 6% (ή 4% για τις παραμεθόριες περιοχές). Όπως αναφέρει ο ΠΦΣ σε ανακοίνωσή του, με παρέμβασή του η παροχή υπηρεσίας στο φαρμακείο έλαβε τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, από το 24% που θα ήταν κανονικά.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, η εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα αγαθά και στις υπηρεσίες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της Covid-19 είχε αποφασιστεί -ακολουθώντας σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες- την περίοδο έξαρσης της πανδημίας. Οι εν λόγω διατάξεις εφαρμόστηκαν, όπως αναφέρει, «μέχρι και τις 31/12/2022, όπως όριζε ρητά η σχετική Ενωσιακή Νομοθεσία (Οδηγία ΕΕ 2020/2020). Συνεπώς μετά τη λήξη των ανωτέρω ρυθμίσεων, διευκρινίζεται ότι τα εν λόγω αγαθά και υπηρεσίες υπάγονται στον κατά περίπτωση ισχύοντα συντελεστή ΦΠΑ».

Γ. Δαγρές: «Γιατί άλλα είδη που σχετίζονται με την πανδημία παρέμειναν στο 0%;»

Μιλώντας στο f.daily, ο Γιάννης Δαγρές σχολίασε σχετικά: «Από την αρχή ήταν αναμενόμενο ότι το μέτρο του μηδενικού ΦΠΑ ήταν προσωρινού χαρακτήρα, τόσο πανευρωπαϊκά όσο και στην Ελλάδα, καθώς στην ουσία ενσωμάτωνε στο εθνικό δίκτυο πανευρωπαϊκές σχετικές οδηγίες. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως κάποια είδη που σχετίζονται με τη διαχείριση της πανδημίας παραμένουν στο 0%, π.χ. τα γάντια, ενώ τα τεστ επιστρέφουν στον ΦΠΑ που ίσχυε πριν από τη λήψη έκτακτων μέτρων για την Covid-19. Όπως πάντα η επίκληση ευρωπαϊκών οδηγιών για να δικαιολογήσει ένα τέτοιο θέμα είναι μεν η αλήθεια, δεν είναι όμως αρκετή ούτε πειστική ως δικαιολογία».

Σημειώνεται επίσης ότι ο ΠΦΣ, σε σχετική επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομικών, τόνιζε ότι «θα πρέπει οι φαρμακοποιοί να προχωρήσουν σε ανακοστολόγηση των εν λόγω προϊόντων και της υπηρεσίας διενέργειας αυτών, γεγονός που θα προκαλέσει μείζον πρόβλημα στον εφοδιασμό, στη διαχείριση και στη λειτουργία των φαρμακείων, ιατρείων και των διαγνωστικών εργαστηρίων».

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος του Φ.Σ. Κορινθίας, Σοφία Κλοκώνη σχολιάζει: «Με την έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου από χθες 11/01, είμαστε σε μια σχετική αναστάτωση αναπροσαρμογής των ΦΠΑ στα φορολογικά παραστατικά που αφορούν τόσο στη διενέργεια όσο και στην πώληση των τεστ Covid-19. Ευτυχώς τα μηχανογραφικά προγράμματα φαρμακείου έχουν λάβει έγκαιρα την ενημέρωση για την ενσωμάτωση των αλλαγών αυτών από σήμερα σε όλα τα φαρμακεία πανελλαδικά».

Τα θέματα που προκύπτουν είναι η αλλαγή στις ταμειακές μηχανές για όσους δεν τις έχουν συνδεδεμένες με τα προγράμματα φαρμακείου, αλλά και το τι θα γίνει στην επικοινωνία των φαρμακοποιών με τους πολίτες που θα δουν ενδεχομένως αυξήσεις στις γνωστές τους τιμές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα ουσιαστικά ζητήματα που «καίνε» τον κλάδο καταγράφει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας
Το προληπτικό πρόγραμμα βρίσκεται υπό επεξεργασία απαντά το υπ. Υγείας






Σχετικά άρθρα

Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
e-ΕΦΚΑ: Σε τροχιά υλοποίησης τρία σημαντικά ψηφιακά έργα
Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του
Sanofi: Η αυτονομία της Ευρώπης στην Υγεία να γίνει άμεση προτεραιότητα
Είναι εξίσου σημαντική με την επισιτιστική και ενεργειακή αυτονομία, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας
Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη