Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


'Aλλαξε ο συντελεστής ΦΠΑ των τεστ κορονοϊού σε 6%

13/1/2023 2:07:57 πμ
Ποια είναι τα προβλήματα που προκύπτουν από την αλλαγή;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Δημοσιεύτηκε η αναμενόμενη εγκύκλιος από την ΑΑΔΕ, η οποία ορίζει ότι ο ΦΠΑ για την πώληση των τεστ Covid-19 και η διενέργεια αυτών στα φαρμακεία διαμορφώνεται στο 6% (ή 4% για τις παραμεθόριες περιοχές). Όπως αναφέρει ο ΠΦΣ σε ανακοίνωσή του, με παρέμβασή του η παροχή υπηρεσίας στο φαρμακείο έλαβε τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, από το 24% που θα ήταν κανονικά.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, η εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα αγαθά και στις υπηρεσίες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της Covid-19 είχε αποφασιστεί -ακολουθώντας σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες- την περίοδο έξαρσης της πανδημίας. Οι εν λόγω διατάξεις εφαρμόστηκαν, όπως αναφέρει, «μέχρι και τις 31/12/2022, όπως όριζε ρητά η σχετική Ενωσιακή Νομοθεσία (Οδηγία ΕΕ 2020/2020). Συνεπώς μετά τη λήξη των ανωτέρω ρυθμίσεων, διευκρινίζεται ότι τα εν λόγω αγαθά και υπηρεσίες υπάγονται στον κατά περίπτωση ισχύοντα συντελεστή ΦΠΑ».

Γ. Δαγρές: «Γιατί άλλα είδη που σχετίζονται με την πανδημία παρέμειναν στο 0%;»

Μιλώντας στο f.daily, ο Γιάννης Δαγρές σχολίασε σχετικά: «Από την αρχή ήταν αναμενόμενο ότι το μέτρο του μηδενικού ΦΠΑ ήταν προσωρινού χαρακτήρα, τόσο πανευρωπαϊκά όσο και στην Ελλάδα, καθώς στην ουσία ενσωμάτωνε στο εθνικό δίκτυο πανευρωπαϊκές σχετικές οδηγίες. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως κάποια είδη που σχετίζονται με τη διαχείριση της πανδημίας παραμένουν στο 0%, π.χ. τα γάντια, ενώ τα τεστ επιστρέφουν στον ΦΠΑ που ίσχυε πριν από τη λήψη έκτακτων μέτρων για την Covid-19. Όπως πάντα η επίκληση ευρωπαϊκών οδηγιών για να δικαιολογήσει ένα τέτοιο θέμα είναι μεν η αλήθεια, δεν είναι όμως αρκετή ούτε πειστική ως δικαιολογία».

Σημειώνεται επίσης ότι ο ΠΦΣ, σε σχετική επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομικών, τόνιζε ότι «θα πρέπει οι φαρμακοποιοί να προχωρήσουν σε ανακοστολόγηση των εν λόγω προϊόντων και της υπηρεσίας διενέργειας αυτών, γεγονός που θα προκαλέσει μείζον πρόβλημα στον εφοδιασμό, στη διαχείριση και στη λειτουργία των φαρμακείων, ιατρείων και των διαγνωστικών εργαστηρίων».

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος του Φ.Σ. Κορινθίας, Σοφία Κλοκώνη σχολιάζει: «Με την έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου από χθες 11/01, είμαστε σε μια σχετική αναστάτωση αναπροσαρμογής των ΦΠΑ στα φορολογικά παραστατικά που αφορούν τόσο στη διενέργεια όσο και στην πώληση των τεστ Covid-19. Ευτυχώς τα μηχανογραφικά προγράμματα φαρμακείου έχουν λάβει έγκαιρα την ενημέρωση για την ενσωμάτωση των αλλαγών αυτών από σήμερα σε όλα τα φαρμακεία πανελλαδικά».

Τα θέματα που προκύπτουν είναι η αλλαγή στις ταμειακές μηχανές για όσους δεν τις έχουν συνδεδεμένες με τα προγράμματα φαρμακείου, αλλά και το τι θα γίνει στην επικοινωνία των φαρμακοποιών με τους πολίτες που θα δουν ενδεχομένως αυξήσεις στις γνωστές τους τιμές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και παρέχει υπηρεσίες εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι ασθενείς
Κυκλοφορούν αποκλειστικά στα φαρμακεία από την Hippocrates Top Pharmacy


Σχετικά άρθρα

Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών
Stop σε clawback και rebate ζητούν οι εργαστηριακοί γιατροί
Τα ιατρεία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, υποστηρίζουν
Τα γενόσημα συγκρατούν τη φαρμακευτική δαπάνη σε όλη την Ευρώπη
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Medicines for Europe, A. van der Hoven