Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


'Αλλαξαν οι οδηγίες εκτέλεσης των Συνταγών Φαρμάκων

10/4/2020 1:50:46 μμ
Δεν απαιτούνται δημόσιες σφραγίδες και συνοδευτικά έγγραφα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Νέες επικαιροποιημένες οδηγίες για την εκτέλεση συνταγών φαρμάκων έδωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μετά την εφαρμογή τόσο της τελευταίας εγκυκλίου του ΕΟΠΥΥ όσο και της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες:
  •  Δεν απαιτούνται πλέον σφραγίδες δημόσιων δομών (στρογγυλή σφραγίδα Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας κλπ).
  •  Δεν απαιτούνται συνοδευτικά έγγραφα εκτός εάν η συνταγογράφηση έπεται της εξέτασης του ασθενούς (π.χ. συνοδευτικό έντυπο για χορήγηση κινολονών σε περίπτωση λοίμωξης ουροποιητικού, αναπνευστικού κ.ά.). Ήδη ο ΠΦΣ έχει ζητήσει το έντυπο αυτό να πάρει ηλεκτρονική μορφή.

 Οι περιπτώσεις εκτέλεσης συνταγής φαρμάκων διακρίνονται:

'Αυλη Συνταγή άρθρου 36

Πρόκειται για συνταγές που αποστέλλονται απευθείας από το σύστημα κατά τη συνταγογράφησή τους στο κινητό ή/και στο email του ασφαλισμένου εφόσον έχει ενεργοποιήσει τη λειτουργικότητα της άυλης συνταγής. Αφορούν φαρμακευτική αγωγή είτε χρόνια είτε όχι. Δεδομένου ότι η ενεργοποίηση της υπηρεσίας συνεπάγεται ταυτοποίηση του ασφαλισμένου μέσω του συστήματος με χρήση ΑΜΚΑ, κωδικών Taxisnet και ΑΦΜ κατά την εκτέλεση της απαιτείται μόνο υπογραφή του παραλαβόντος. Κατά τη συνταγογράφηση και κατά ην εκτέλεση της συνταγής αποστέλλεται αυτόματα μήνυμα στο κινητό ή/και στο email του ασφαλισμένου που έχει ενεργοποιήσει τη λειτουργικότητα της άυλης συνταγής. Η ΗΔΙΚΑ ενημέρωσε ότι άμεσα θα υπάρχει στο έντυπο της εκτέλεσης ένδειξη ότι η συνταγή αυτή είναι άυλη βάσει του άρθρου 36 της ΠΝΠ.

Επανέκδοση Συνταγών Χρονίως Πασχόντων άρθρου 49

 Πρόκειται για συνταγές που ο ασθενής ζητάει τηλεφωνικά στον προσωπικό του γιατρό να συνταγογραφήσει και περιέχουν φάρμακα χρόνιων παθήσεων που αποτελούν τη σταθερή επαναλαμβανόμενη φαρμακευτική αγωγή του. Οι συνταγές αυτές θα μπορούν να εκτελούνται έως τις 30.06.2020. Ο γιατρός προχωράει στη συνταγογράφηση και παρέχει τηλεφωνικά, μέσω email ή μηνύματος τους αριθμούς Barcode των συγκεκριμένων συνταγών στο δικαιούχο. Κατά την εκτέλεση τους: Ο δικαιούχος και οι συγγενείς α ́ ή β' βαθμού υπογράφουν το έντυπο της εκτέλεσης και αναγράφουν μόνο τον αριθμό της Αστυνομικής Ταυτότητάς τους. Τρίτα πρόσωπα υπογράφουν το έντυπο της εκτέλεσης και συμπληρώνουν πλήρως την Υπεύθυνη Δήλωση (είναι απαραίτητη η συμπλήρωση ΑΔΤ και ΑΦΜ).

Συνταγή Παλιού Τύπου

 Πρόκειται για τις κλασσικές συνταγές όπου ο ασθενής προσκομίζει το σώμα της συνταγής στο φαρμακείο σφραγισμένη και με υπογραφή γιατρού. Εκτελούνται όπως ίσχυε μέχρι τώρα με υπογραφή του παραλήπτη.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής
Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης






Σχετικά άρθρα

Black out ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ αυτήν την Κυριακή
Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής
Διευρύνονται οι αρμοδιότητες των βοηθών φαρμακείου στο Ηνωμένο Βασίλειο
Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου