Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αλλαγές επί... (φορολογικών) αλλαγών

5/5/2009
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του νέου υπουργού Οικονομίας έχουμε πάλι αλλαγές στα... νέα φορολογικά μέτρα (τεκμήρια, ειδικό τέλος ακινήτων, αφορολόγητο κτλ.) που πρόσφατα νομοθέτησε ο προηγούμενος υπουργός.

 

Μέσα σε λίγους μήνες, δηλαδή, θεσπίσθηκαν μέτρα τα οποία τώρα αντικαθίστανται με άλλα. Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε ό,τι αλλάζει σε σχέση με τα τεκμήρια, το αφορολόγητο επιτηδευματιών και ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και το ΕΤΑΚ.


Τεκμήρια

Αφού μας τρόμαξαν το καλοκαίρι με τις διαδόσεις για υπερβολικές αυξήσεις των τεκμηρίων διαβίωσης, τρόμαξαν οι ίδιοι στη συνέχεια από τις αντιδράσεις που προκάλεσαν αυτές οι διαδόσεις, αναγκάστηκαν να τα συρρικνώσουν, όπως έχουμε ξαναγράψει, σε τέτοιο βαθμό που σχεδόν τα εξαφάνισαν.

Παρ' όλα αυτά οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις ανάγκασαν το νέο υπουργό Οικονομικών να δηλώσει ότι «τα τεκμήρια διαβίωσης θα εφαρμοσθούν για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2009 και θα δηλωθούν το 2010. Κι αυτό, γιατί εξαγγέλθηκαν στο τέλος του 2008 και δεν είναι σωστό να εφαρμοσθούν απροειδοποίητα. Τα τεκμήρια αυτά, όπως έχει ήδη λεχθεί, θα είναι λίγα, απλά και δίκαια, στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ήδη ξεκινήσει».


Αφορολόγητο επιτηδευματιών και ελεύθερων επαγγελματιών

Η κατάργηση του αφορολόγητου των δέκα χιλιάδων πεντακοσίων (10.500 ¤) καταργήθηκε και αυτό πριν προλάβει να εφαρμοσθεί έστω και μία φορά. Έτσι και φέτος θα ισχύσει κανονικά για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2008.


Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ)

Το ΕΤΑΚ είναι ο φόρος που αντικατέστησε το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ). Με τη σημαντική διαφορά ότι ο ΦΜΑΠ αφορούσε μόνο τους μεγαλοϊδιοκτήτες, ενώ το ΕΤΑΚ αφορούσε όλους τους ιδιοκτήτες μικρούς και μεγάλους.

Έπειτα από τις αντιδράσεις, που και αυτό το μέτρο προκάλεσε, αλλά και το ατέλειωτο μπέρδεμα που προκλήθηκε από τον τρόπο υπολογισμού και τα εκκαθαριστικά σημειώματα, αναγκάσθηκε ο νέος υπουργός να επιφέρει και σΆ αυτό
αλλαγές.

Καθιερώνεται αφορολόγητο όριο για τις κατοικίες στα 200.000 ¤ για κάθε οικογένεια και κάθε μονογονεϊκή οικογένεια, το οποίο για τις οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω προσαυξάνεται κατά 30.000 ¤ (συνολικά 230.000¤).

Για τους άγαμους το αφορολόγητο ορίζεται στις 100.000 ¤.

Πέραν του αφορολόγητου ποσού, το τέλος υπολογίζεται στο ένα τοις χιλίοις (1/1000), όπως ήδη ισχύει.

Το σύστημα γίνεται απλούστερο γιατί αντιμετωπίζει το τεχνικό πρόβλημα που είχε προκύψει με τον ορισμό της κύριας κατοικίας, και το αφορολόγητο δεν αφαιρείται μόνο από την κύρια κατοικία αλλά από το σύνολο της αξίας των ακινήτων.


Από τον Κώστα Κουσαντάκη, οικονομολόγο-φοροτεχνικό

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το μήνυμα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας προς τις κυβερνήσεις παγκοσμίως


Σχετικά άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιών: «Αφήστε μας να κάνουμε περισσότερα»
Το μήνυμα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας προς τις κυβερνήσεις παγκοσμίως
IQVIA: Οριακές αυξήσεις πωλήσεων στα φαρμακεία
Την περίοδο 4-10 Σεπτεμβρίου
7.000 επισκέπτες στην εορταστική εκδήλωση για την Ημέρα Φαρμακοποιού
Διοργανώθηκε από τον Φ.Σ. Θεσσαλονίκης