Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

ΠΦΣ: Πώς οι φαρμακοποιοί θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού;
Ώστε να μην επιβαρυνθούν με περιττή γραφειοκρατία
Όμιλος ΣΥΦΑΚ: Το Β2Β website του αποτελεί την πλέον καινοτόμα πλατφόρμα στο χώρο
Το www.syfakb2b.gr έγινε ακόμη πιο ενημερωτικό, διαδραστικό και κερδοφόρο
Η εμμηνόπαυση και η αντιμετώπιση των επιπτώσεών της στο δέρμα
Oι ραγδαίες μεταβολές των ορμονών προκαλούν μείωση στην παραγωγή κολλαγόνου, σμήγματος και ελαστίνης

Αλαλούμ στα φαρμακεία με τον τρόπο διάθεσης αντιγριπικών εμβολίων και αντιβιοτικών φαρμάκων

29/9/2020 3:46:48 μμ
Οι διευκρινίσεις που έδωσε ο Β. Κικίλιας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι φαρμακοποιοί μετά τις ανακοινώσεις του υπ. Υγείας για τον τρόπο διάθεσης των αντιγριπικών εμβολίων (μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή) αλλά και των αντιβιοτικών φαρμάκων που ήδη είναι σε ισχύ από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σε συνέντευξη που παραχωρήθηκε εχθές 28/9 από το υπουργείο Υγείας, ο Β. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι για εφέτος η Ελλάδα θα προμηθευτεί 4.200.000 δόσεις εμβολίων, ποσότητα αυξημένη κατά 30% σε σχέση με πέρυσι. Όμως όσο για τον τρόπο διάθεσης αυτών των εμβολίων, θα είναι αποκλειστικά με ηλεκτρονική συνταγή κάτι που σίγουρα θα φέρει σε δύσκολη θέση τους φαρμακοποιούς της γειτονιάς που συνήθως εξυπηρετούν όλους τους ασφαλισμένους είτε έχουν συνταγή είτε όχι.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δ. Φιλίππου, διευκρίνισε πως για εφέτος το αντιγριπικό εμβόλιο θα χορηγείται με συνταγή καθώς έτσι:
  • Θα μπορέσει να υπάρξει ηλεκτρονική ιχνηλάτηση των ασθενών που τα έκαναν αλλά και παρακολούθηση της αποτελεσματικότητάς τους.
  • Και επιπλέον θα υπάρχει έλεγχος των ποσοτήτων που θα διατεθούν στην αγορά.
Η προμήθεια θα γίνει σταδιακά από τις 15 Οκτωβρίου-15 Δεκεμβρίου 2020 ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός και κύριο μέλημα είναι να εμβολιαστούν οι χρόνια πάσχοντες και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αλλά και οι επαγγελματίες υγείας.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Α. Βαλτάς, ανέφερε ότι τα φαρμακεία μπορούν να εγγυηθούν τη διασφάλιση της όλης διαδικασίας, ενώ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα βοηθήσει στο μέγιστο προς αυτή την κατεύθυνση. 

Χάος στις εφημερίες-διανυκτερεύσεις για τις συνταγές των αντιβιοτικών

Την ίδια στιγμή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται καθημερινά από δημοσιεύσεις φαρμακοποιών που καλούνται να δώσουν αντιβιοτικά χωρίς οι ασθενείς να διαθέτουν από τους γιατρούς τους τα κατάλληλα έντυπα χορήγησης αντιβιοτικού ή σε πολλές περιπτώσεις τα έγγραφα να είναι ελλιπή. Το αποτέλεσμα είναι αγανακτισμένοι ασθενείς και μάλιστα κατά τη διάρκεια διανυκτερεύσεων να διαπληκτίζονται με φαρμακοποιούς, οι οποίοι βάσει της νέας νομοθεσίας δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη διάθεση ενός τέτοιου σκευάσματος.

Την ίδια ώρα, με ερώτησή της στη Βουλή, η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα βάζει το επίκεντρο το θέμα του τρόπου διάθεσης αντιβιοτικών φαρμάκων στον κλάδο της Ναυτιλίας, καθώς μετά την 1η Σεπτεμβρίου έχει σταματήσει η τροφοδοσία αντιβιοτικών φαρμάκων στα πλοία, γεγονός που προκαλεί κινδύνους για την υγεία των πληρωμάτων των πλοίων. Παράλληλα, δεδομένου ότι δεν τους τροφοδοτούν οι φαρμακοποιοί με τα αντιβιοτικά που απαιτούνται από τη ελληνική αλλά και τη διεθνή νομοθεσία, δεν μπορεί να εκδοθεί πιστοποιητικό για το Medical Chest του πλοίου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην ακινητοποιήσή του σε οποιοδήποτε λιμάνι.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι πρέπει να απαντά ο φαρμακοποιός, σύμφωνα με τον Απόστολο Βαλτά
Οι 9 από τους 11 χιλιάδες φαρμακοποιούς της χώρας έχουν πιστοποιηθεί


Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Πώς οι φαρμακοποιοί θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού;
Ώστε να μην επιβαρυνθούν με περιττή γραφειοκρατία
Ηνωμένο Βασίλειο: Οι φαρμακοποιοί θα νομιμοποιηθούν να εμβολιάσουν το κοινό για την COVID-19
Μπορεί να εγκριθούν εμβόλια που δεν θα έχουν πάρει πλήρη άδεια
Διαμαρτυρίες στα φαρμακεία για τα αντιγριπικά και τα αντιβιοτικά;
Τι πρέπει να απαντά ο φαρμακοποιός, σύμφωνα με τον Απόστολο Βαλτά