Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αλαλούμ στα φαρμακεία με τον τρόπο διάθεσης αντιγριπικών εμβολίων και αντιβιοτικών φαρμάκων

29/9/2020 3:46:48 μμ
Οι διευκρινίσεις που έδωσε ο Β. Κικίλιας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι φαρμακοποιοί μετά τις ανακοινώσεις του υπ. Υγείας για τον τρόπο διάθεσης των αντιγριπικών εμβολίων (μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή) αλλά και των αντιβιοτικών φαρμάκων που ήδη είναι σε ισχύ από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σε συνέντευξη που παραχωρήθηκε εχθές 28/9 από το υπουργείο Υγείας, ο Β. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι για εφέτος η Ελλάδα θα προμηθευτεί 4.200.000 δόσεις εμβολίων, ποσότητα αυξημένη κατά 30% σε σχέση με πέρυσι. Όμως όσο για τον τρόπο διάθεσης αυτών των εμβολίων, θα είναι αποκλειστικά με ηλεκτρονική συνταγή κάτι που σίγουρα θα φέρει σε δύσκολη θέση τους φαρμακοποιούς της γειτονιάς που συνήθως εξυπηρετούν όλους τους ασφαλισμένους είτε έχουν συνταγή είτε όχι.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δ. Φιλίππου, διευκρίνισε πως για εφέτος το αντιγριπικό εμβόλιο θα χορηγείται με συνταγή καθώς έτσι:
  • Θα μπορέσει να υπάρξει ηλεκτρονική ιχνηλάτηση των ασθενών που τα έκαναν αλλά και παρακολούθηση της αποτελεσματικότητάς τους.
  • Και επιπλέον θα υπάρχει έλεγχος των ποσοτήτων που θα διατεθούν στην αγορά.
Η προμήθεια θα γίνει σταδιακά από τις 15 Οκτωβρίου-15 Δεκεμβρίου 2020 ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός και κύριο μέλημα είναι να εμβολιαστούν οι χρόνια πάσχοντες και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αλλά και οι επαγγελματίες υγείας.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Α. Βαλτάς, ανέφερε ότι τα φαρμακεία μπορούν να εγγυηθούν τη διασφάλιση της όλης διαδικασίας, ενώ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα βοηθήσει στο μέγιστο προς αυτή την κατεύθυνση. 

Χάος στις εφημερίες-διανυκτερεύσεις για τις συνταγές των αντιβιοτικών

Την ίδια στιγμή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται καθημερινά από δημοσιεύσεις φαρμακοποιών που καλούνται να δώσουν αντιβιοτικά χωρίς οι ασθενείς να διαθέτουν από τους γιατρούς τους τα κατάλληλα έντυπα χορήγησης αντιβιοτικού ή σε πολλές περιπτώσεις τα έγγραφα να είναι ελλιπή. Το αποτέλεσμα είναι αγανακτισμένοι ασθενείς και μάλιστα κατά τη διάρκεια διανυκτερεύσεων να διαπληκτίζονται με φαρμακοποιούς, οι οποίοι βάσει της νέας νομοθεσίας δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη διάθεση ενός τέτοιου σκευάσματος.

Την ίδια ώρα, με ερώτησή της στη Βουλή, η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα βάζει το επίκεντρο το θέμα του τρόπου διάθεσης αντιβιοτικών φαρμάκων στον κλάδο της Ναυτιλίας, καθώς μετά την 1η Σεπτεμβρίου έχει σταματήσει η τροφοδοσία αντιβιοτικών φαρμάκων στα πλοία, γεγονός που προκαλεί κινδύνους για την υγεία των πληρωμάτων των πλοίων. Παράλληλα, δεδομένου ότι δεν τους τροφοδοτούν οι φαρμακοποιοί με τα αντιβιοτικά που απαιτούνται από τη ελληνική αλλά και τη διεθνή νομοθεσία, δεν μπορεί να εκδοθεί πιστοποιητικό για το Medical Chest του πλοίου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην ακινητοποιήσή του σε οποιοδήποτε λιμάνι.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Και τον πάροχο ηλεκτρονικής τιμολόγησης






Σχετικά άρθρα

Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου
ΟΣΦΕ: Στα ελληνικά η έρευνα της FIP για τα point-of-care tests στο φαρμακείο
Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Κλοπές σε 12 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες 15 ημέρες
Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης