Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αγγλίδα παρήγγειλε 3.700 χάπια κωδεΐνης από 16 διαφορετικά on line φαρμακεία

16/12/2019 4:41:34 μμ
Η γυναίκα απεβιώσε και το θέμα ξανάρθε στη δημοσιότητα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Διάτρητο είναι το σύστημα της online συνταγογράφησης φαρμάκων μέσω ηλεκτρονικών φαρμακείων στη Βρετανία, σύμφωνα με τον ανακριτή Nigel Parsley, ο οποίος επαναφέρει στην επικαιρότητα την υπόθεση του θανάτου μιας γυναίκας το 2017 στο Ipswich από υπερβολική χρήση κωδεΐνης. 

Η 41 ετών γυναίκα κατάφερε να πάρει σκευάσματα κωδεΐνης αξίας 10 χιλιάδων λιρών από 16 διαφορετικά ηλεκτρονικά φαρμακεία, σύμφωνα με το BBC, παίρνοντας συνταγές από γιατρούς online. Ο θεράπων γιατρός της, που της είχε συνταγογραφήσει κωδεΐνη το 2008 για σοβαρό πόνο στη μέση, δεν είχε ιδέα ότι η γυναίκα λάμβανε τόσες ποσότητες του φαρμάκου εκτός NHS και μάλιστα δήλωσε ότι μαζί προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τον εθισμό της, μειώνοντας τις δόσεις σταδιακά.

Ο Parsley απευθύνθηκε στο υπουργείο Υγείας ζητώντας να καλυφθούν τα σχετικά «νομοθετικά κενά», ώστε να μην είναι τόσο εύκολο οι χρήστες να λαμβάνουν φάρμακα ανεξέλεγκτα, μπαίνοντας σε πολλά διαφορετικά sites ηλεκτρονικών φαρμακείων. Συγκεκριμένα ο ανακριτής επισημαίνει τα εξής:
α) Δεν υπάρχει ενιαία βάση δεδομένων που να επιτρέπει σε ένα γιατρό να προσδιορίζει τι έχει συνταγογραφηθεί σε έναν ασθενή. Για τα οπιοειδή δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσα φάρμακα συνταγογραφούνται εκτός του NHS.
β) Ορισμένες εταιρείες στο διαδίκτυο μεταφέρουν την έδρα τους εκτός της χώρας, ώστε να μην παρακολουθούνται από τις βρετανικές αρχές.
γ) Αν και υπάρχει οδηγία να μη συνταγογραφούνται ούτε να χορηγούνται υψηλού κινδύνου φάρμακα από το διαδίκτυο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οικογενειακού/θεράποντα γιατρού του ασθενή, πρακτικά δεν είναι υποχρεωτικό.

Η πρόεδρος των φαρμακοποιών της χώρας Sandra Gidley, μιλώντας στο BBC Radio 4, είπε πως οι φαρμακοποιοί έχουν πρόσβαση σε ένα εργαλείο, το Summary Care Record, από το οποίο μπορούν να γνωρίζουν εάν ένας γιατρός έχει συνταγογραφήσει οπιοειδή σε κάποιον ασθενή. Ωστόσο για να το χρησιμοποιήσουν αυτό, πρέπει να έχουν την έγκριση του ασθενούς. «Τα ηλεκτρονικά φαρμακεία, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από φυσικά καταστήματα, θεωρητικά έχουν πρόσβαση σε αυτό. Το σύστημα υπάρχει, οπότε τα ηλεκτρονικά φαρμακεία, που θέλουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, μπορούν να το αξιοποιήσουν», είπε χαρακτηριστικά η ίδια.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου