Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

'Aδειες φαρμακείων: Έχει στηθεί εμπόριο αξίας έως 500 χιλιάδες ευρώ

1/7/2022 4:12:31 πμ
Σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το θέμα των αδειών φαρμακείων που ταλαιπωρεί εκατοντάδες νέους φαρμακοποιούς έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους προς τον υπ. Υγείας οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ και Γιώργος Φραγγιδής. Στην ερώτηση τονίζεται πως οι απόφοιτοι των τριών Φαρμακευτικών Πανεπιστημιακών Σχολών της χώρας, μετά το τέλος των σπουδών τους, καλούνται να λύσουν το «γόρδιο δεσμό» της απόκτησης άδειας φαρμακείου προκειμένου να μπουν στην αγορά εργασίας.

Οι βουλευτές επισημαίνουν πως με βάση τους πληθυσμιακούς-γεωγραφικούς περιορισμούς που δίνονται από τη φαρμακευτική νομοθεσία και με δεδομένη τη μείωση του πληθυσμού της χώρας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, σχεδόν κανένας νέος φαρμακοποιός δεν μπορεί να ανοίξει φαρμακείο σε σχεδόν κανένα Δήμο της χώρας, καθώς οι ενεργές άδειες υπερκαλύπτουν τα περιθώρια που δίνονται από το νόμο. Αυτή η πραγματικότητα έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας κερδοφόρας αγοράς στις πωλήσεις αδειών φαρμακείων, αφού οι νέοι φαρμακοποιοί αναγκάζονται να προχωρούν στη «μη σύννομη» ενέργεια –οι άδειες φαρμακείων είναι προσωποπαγείς και αμεταβίβαστες– της αγοράς άδειας από φαρμακοποιούς που βρίσκονται λίγο πριν από τη σύνταξη. 

Οι βουλευτές υποστηρίζουν πως το εμπόριο που έχει στηθεί με τις άδειες φαρμακείων, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 200-500 χιλιάδες ευρώ ανάλογα με την περιοχή και το μέγεθος του φαρμακείου, οδηγεί πρακτικά τους νέους φαρμακοποιούς σε απόγνωση, καθώς όσοι δεν διαθέτουν το ανάλογο κεφάλαιο για τον «αέρα» που απαιτεί η αγορά δεν πρόκειται να καταφέρουν ποτέ να ανοίξουν δικό τους φαρμακείο.

Οι βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες που θα βάλουν τέλος στη αγορά αδειών φαρμακείου με αυτόν τον τρόπο που σήμερα ταλαιπωρεί τους νέους φαρμακοποιούς, αν θα αλλάξει η ισχύουσα νομοθεσία προκειμένου να αφήνει περιθώρια στους νέους φαρμακοποιούς να μπουν στο επάγγελμα και τέλος τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να απελευθερωθεί πλήρως το επάγγελμα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Χιλιάδες οι ασθενείς στη χώρα, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος
Για τις συνταγές των ορκωτών λογιστών






Σχετικά άρθρα

Γιατροί: «Ψευδεπίγραφος ο τίτλος των φαρμακείων ως μονάδων ΠΦΥ»
Σε ψήφισμά τους τάσσονται ενάντια στους εμβολιασμούς στα φαρμακεία
Νέο webinar για την αντιμετώπιση των κοινών λοιμώξεων με ΜΗΣΥΦΑ φυτικής προέλευσης
Σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Νότιας Πελοποννήσου, τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Νομού Έβρου και του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ
Στα 746 ευρώ ανά έτος ανέρχεται το ποσό του ΚΑΕΦ για φέτος
Το Δ.Σ. του ΠΦΣ προχώρησε τάχιστα στην ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας έρχεται στα φαρμακεία
Υποχρεωτική από τις 13 Μαΐου για τους εργαζόμενους σε αυτά