Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Το μάρκετινγκ των φαρμακευτικών εταιρειών στρέφεται στο φαρμακείο
Για να προσεγγίσουν πιο στοχευμένα τους ασθενείς
Απ. Βαλτάς: Κάποιες ΠΕ.ΔΙ. κρατούν τις εγκυκλίους στο συρτάρι
Με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι φαρμακοποιοί, αφού περικόπτονται συνταγές
Δ. Ευγενίδης: Τα ελληνικά φάρμακα μας «έλυσαν» τα χέρια
Κατά την περίοδο έξαρσης των ελλείψεων

'Aδειες φαρμακείων: Έχει στηθεί εμπόριο αξίας έως 500 χιλιάδες ευρώ

1/7/2022 4:12:31 πμ
Σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το θέμα των αδειών φαρμακείων που ταλαιπωρεί εκατοντάδες νέους φαρμακοποιούς έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους προς τον υπ. Υγείας οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ και Γιώργος Φραγγιδής. Στην ερώτηση τονίζεται πως οι απόφοιτοι των τριών Φαρμακευτικών Πανεπιστημιακών Σχολών της χώρας, μετά το τέλος των σπουδών τους, καλούνται να λύσουν το «γόρδιο δεσμό» της απόκτησης άδειας φαρμακείου προκειμένου να μπουν στην αγορά εργασίας.

Οι βουλευτές επισημαίνουν πως με βάση τους πληθυσμιακούς-γεωγραφικούς περιορισμούς που δίνονται από τη φαρμακευτική νομοθεσία και με δεδομένη τη μείωση του πληθυσμού της χώρας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, σχεδόν κανένας νέος φαρμακοποιός δεν μπορεί να ανοίξει φαρμακείο σε σχεδόν κανένα Δήμο της χώρας, καθώς οι ενεργές άδειες υπερκαλύπτουν τα περιθώρια που δίνονται από το νόμο. Αυτή η πραγματικότητα έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας κερδοφόρας αγοράς στις πωλήσεις αδειών φαρμακείων, αφού οι νέοι φαρμακοποιοί αναγκάζονται να προχωρούν στη «μη σύννομη» ενέργεια –οι άδειες φαρμακείων είναι προσωποπαγείς και αμεταβίβαστες– της αγοράς άδειας από φαρμακοποιούς που βρίσκονται λίγο πριν από τη σύνταξη. 

Οι βουλευτές υποστηρίζουν πως το εμπόριο που έχει στηθεί με τις άδειες φαρμακείων, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 200-500 χιλιάδες ευρώ ανάλογα με την περιοχή και το μέγεθος του φαρμακείου, οδηγεί πρακτικά τους νέους φαρμακοποιούς σε απόγνωση, καθώς όσοι δεν διαθέτουν το ανάλογο κεφάλαιο για τον «αέρα» που απαιτεί η αγορά δεν πρόκειται να καταφέρουν ποτέ να ανοίξουν δικό τους φαρμακείο.

Οι βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες που θα βάλουν τέλος στη αγορά αδειών φαρμακείου με αυτόν τον τρόπο που σήμερα ταλαιπωρεί τους νέους φαρμακοποιούς, αν θα αλλάξει η ισχύουσα νομοθεσία προκειμένου να αφήνει περιθώρια στους νέους φαρμακοποιούς να μπουν στο επάγγελμα και τέλος τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να απελευθερωθεί πλήρως το επάγγελμα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το Σωματείο ευχαριστεί τα Μέλη, τους Χορηγούς, τους Δωρητές και τους Φίλους του
Το εγχείρημα έλαβε την έγκριση των αρμόδιων Επιτροπών


Σχετικά άρθρα

Απ. Βαλτάς: Κάποιες ΠΕ.ΔΙ. κρατούν τις εγκυκλίους στο συρτάρι
Με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι φαρμακοποιοί, αφού περικόπτονται συνταγές
Δ. Ευγενίδης: Τα ελληνικά φάρμακα μας «έλυσαν» τα χέρια
Κατά την περίοδο έξαρσης των ελλείψεων
Φαρμακεία: Δεν αναστέλλεται η λειτουργία τους για τυχόν φορολογικές παραβάσεις
Όσα αναφέρει νέα απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών
Παρόντες σε όλα τα καίρια θέματα του κλάδου οι Ευρωπαίοι φαρμακοποιοί
Οι δράσεις του 2022 και οι στόχοι για το 2023 στη νέα έκθεση της PGEU