Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Αδ. Γεωργιάδης: συναίνεση στο φάρμακο για το στόχο των 2,37 δισ.

31/7/2013 8:02:35 πμ
Πρόσθετα μέτρα για την εξοικονόμηση πόρων από τη φαρμακευτική δαπάνη, συζητήθηκαν την Τρίτη στο υπουργείο Υγείας, σε τρίωρη ευρεία σύσκεψη μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και εκπροσώπων της φαρμακευτικής βιομηχανίας, των φαρμακοποιών, των γιατρών και του ΕΟΠΥΥ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Στόχος είναι να σταθεροποιηθεί η φαρμακευτική δαπάνη στα 2,371 δισ. ευρώ για φέτος, ώστε να υπάρξει αίτημα προς την τρόικα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να διατηρηθεί η δαπάνη για το 2014 στα 2,2 δισ. ευρώ, αντί του προβλεπομένου ποσού, που σύμφωνα με το μνημόνιο πρέπει να περιοριστεί κάτω από τα 2 δις. για την επόμενη χρονιά.


Ο υπουργός Υγείας ?Αδωνις Γεωργιάδης, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δήλωσε την πρόθεσή του να ληφθούν ισοβαρή μέτρα στην αγορά και για το λόγο αυτό αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής με τρεις εκπροσώπους από το υπουργείο Υγείας και έναν εκπρόσωπο από κάθε φορέα. Η επιτροπή αυτή, θα συνεδριάζει κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, ώστε ως τις 8 Σεπτεμβρίου που έχει οριστεί η επίσκεψη των εκπροσώπων της τρόικας να υπάρχουν ισχυρές αντιπροτάσεις-ισοδύναμα μέτρα, που να φτάνουν στο στόχο με το μικρότερο δυνατό κόστος για την περίθαλψη των ασθενών, αλλά και τη διατήρηση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που εμπλέκονται με το φάρμακο, από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες μέχρι τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία.


«Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, το υπουργείο Υγείας θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει το μνημόνιο κατά γράμμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Κατά τη σημερινή συζήτηση, διαπιστώθηκαν υπερβάσεις στο στόχο των 2,371 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης όλα τα υπάρχοντα μέτρα, όπως το clawback, τα rebate, τα καινοτόμα, τα ορφανά φάρμακα, τα ποσοστά κέρδους φαρμακοποιών, τα γενόσημα και η διεύρυνση της χρήσης τους, για να εξοικονομηθούν πόροι που θα επιτρέψουν την εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων στην αγορά.


Στο πλαίσιο αυτό, συνεδρίασε και η επιτροπή τιμών φαρμάκων, για την έγκριση τιμών στα υπολειπόμενα γενόσημα που έχουν αιτηθεί τιμή την τελευταία διετία. Σε ό,τι αφορά τα καινοτόμα φάρμακα, για τα οποία συζητείται η τιμολόγησή τους προκειμένου να μπουν στην αγορά, η τιμολόγησή τους φαίνεται να παραπέμπεται για τον Σεπτέμβριο σε ξεχωριστό δελτίο τιμών.

 

Πηγή: iatronet.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τη θεραπεία της ενεργού μέτριας έως σοβαρής διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας
Απονεμήθηκαν και δύο ειδικά βραβεία «αριστίνδην»






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή