Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αδ. Γεωργιάδης: «Απειλεί» ότι θα εντάξει τα φαρμακεία στο ΗΣΠΑΔΗΦ

5/3/2024 8:10:15 πμ
Αν συνεχίσουν να κατηγορούν τις φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Αν συνεχίσω να ακούω ότι για τις ελλείψεις φαρμάκων φταίνε οι παράλληλες εξαγωγές, θα βάλω και τα φαρμακεία στην πλατφόρμα (σ.σ. ΗΣΠΑΔΗΦ)», δήλωσε ο υπουργός Υγείας σε συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης, στην ΕΡΤ. 


Ο υπουργός τόνισε ότι η πλατφόρμα παρακολουθεί σε real-time τα αποθέματα των φαρμακαποθηκών, οπότε δεν ισχύει πλέον ότι οι ελλείψεις φαρμάκων οφείλονται σε δικές τους παράλληλες εξαγωγές. Στο πλαίσιο αυτό είπε πως στην ουσία οι μόνοι εμπλεκόμενοι με το θέμα που δεν έχουν συνδεθεί με την πλατφόρμα είναι τα φαρμακεία, διότι έκρινε ότι θα ήταν τεράστιο το διοικητικό βάρος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συνδέσουν τα λογισμικά τους με το εν λόγω σύστημα. Στη συνέχεια υπονόησε ότι ορισμένοι φαρμακοποιοί αντιδρούν απλά γιατί δεν θέλουν οι φαρμακαποθήκες να έχουν κέρδη. «Η ιδέα να κατηγορεί ο ένας τον άλλο και να δημιουργεί ανησυχία στους πολίτες θα τελειώσει επί θητείας μου», είπε με έμφαση ο υπουργός και διαβεβαίωσε ότι τα φάρμακα που αυτήν τη στιγμή είναι ελλειπτικά δεν εξάγονται.

Εξαιρούνται του clawback ηπαρίνες, γ-σφαιρίνες και σκιαγραφικά

Ο υπουργός ανέλυσε τους λόγους των ελλείψεων στην Ελλάδα που είναι: προβλήματα στην ευρωπαϊκή παραγωγή (όπως σε δημοφιλή αντιβιοτικά), οι πολύ χαμηλές τιμές που καθιστούν ασύμφορες για την εταιρεία τις εισαγωγές, π.χ. ο αντιτετανικός όρος, θέμα για το οποίο έχει δώσει κίνητρα στις φαρμακευτικές και τέλος η πολύ μεγάλη κατανάλωση. Όπως είπε για 10 εκατ. πληθυσμό, έχουμε φτάσει στις 100 εκατ. συνταγές. Ειδικά για τις ηπαρίνες, τις γ-σφαιρίνες και τα σκιαγραφικά αποκάλυψε ότι εντός της βδομάδας θα βγει διάταξη που θα απαλλάσσει τις εταιρείες από το clawback των συγκεκριμένων φαρμάκων, ώστε να τις συμφέρει να τα φέρουν στη χώρα μας.

Απ. Βαλτάς: «Φάρμακα εξάγονται στη Γερμανία χωρίς κουπόνια»

Το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων συζητήθηκε και στο συνέδριο του SyfaThess στη Θεσσαλονίκη με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, Απόστολο Βαλτά, να αποκαλύπτει ότι έχει στη διάθεσή του στοιχεία που δείχνουν παράνομες πρακτικές φαρμακαποθήκης, εξάγοντας στη Γερμανία σκευάσματα που ήταν σε απαγόρευση χωρίς να ακυρώνει τα κουπόνια. Όπως είπε τα στοιχεία αυτά θα υποβληθούν στον ΕΟΦ άμεσα ώστε να διερευνηθούν, ενώ θα ζητήσει το κλείσιμο της εν λόγω φαρμακαποθήκης. Ο πρόεδρος δήλωσε όμως ότι αντίστοιχα πρέπει να τιμωρηθούν και οι φαρμακοποιοί που δίνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς συνταγή, όπως και εκείνοι που ενδέχεται να συμμετέχουν στις λεγόμενες επιχειρήσεις «σκούπα».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αυτό ανακοινώθηκε στην 1η συνάντηση των Δ.Σ. ΠΦΣ & του Ταμείου
Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος «Προλαμβάνω»






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)