Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αθ. Κουτσούκης: Έρευνα για τη θεσμοθέτηση υπηρεσιών στα φαρμακεία

4/12/2020 5:37:42 μμ
Το 88,4% των φαρμακοποιών θέλουν οι υπηρεσίες να αμείβονται
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, Αθανάσιος Κουτσούκης, παρουσίασε στο 6ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο τα πρώτα αποτελέσματα της πανελλήνιας έρευνας για τη θεσμοθέτηση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα φαρμακεία.

Η έρευνα διεξήχθη με πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας με τη συμμετοχή 490 φαρμακοποιών και πρόκειται να αποτελέσει, σύμφωνα με τον Αθ. Κουτσούκη, «εργαλείο στα χέρια του κλάδου».

Η έρευνα έδειξε ότι κοινό και φαρμακοποιοί επιθυμούν σε ποσοστό 88,8% τη θεσμοθέτηση υπηρεσιών στα φαρμακεία και συγκεκριμένα:
  • το 75,5% ζητά τη διαχείριση της φαρμακοθεραπείας
  • το 72% τους εμβολιασμούς ενηλίκων
  • το 70,8% τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης
  • το 69,8% υπηρεσίες εκπαίδευσης στη χρήση αναπνευστικών συσκευών,
ενώ σχεδόν το 50% ζητά θεσμοθέτηση υπηρεσιών ενεσοθεραπείας, μέτρησης σακχάρου του αίματος, διακοπής καπνίσματος, παροχής πρώτων βοηθειών και διαχείρισης τραύματος και υπηρεσίας παροχής διατροφικών συμβουλών. 

Όπως αναφέρεται στο taxydromos.gr, το 88,4% των φαρμακοποιών πιστεύει ότι οι υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να αμείβονται και το 48,8% ότι η αμοιβή θα πρέπει να γίνεται μέσα από μεικτό σύστημα με τη συμμετοχή του ασφαλιστικού ταμείου και του ασθενούς.

Τέλος οι φαρμακοποιοί πιστεύουν σε ποσοστό 87% ότι η θεσμοθέτηση των υπηρεσιών αυτών μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική στήριξη του φαρμακείου.

Στην ίδια έρευνα καταγράφεται ένα ακόμη σχεδόν καθολικό αίτημα του κλάδου που ζητά σε ποσοστό 91,6% αμοιβή των εφημεριών με το 36% εξ αυτών να δηλώνει ότι η αμοιβή θα πρέπει να γίνεται με κρατική χρηματοδότηση. Η εκπαίδευση των φαρμακοποιών είναι ένα ακόμη αίτημα του κλάδου. Το 77,8% πιστεύει ότι χρειάζεται εκπαίδευση στη διαχείριση των οικονομικών του φαρμακείου, το 73,9% στον τομέα των πρώτων βοηθειών και στην ενεσοθεραπεία, το 70,6% στα νέα φάρμακα και το 69,6% στη χρήση των συσκευών. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών






Σχετικά άρθρα

Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024