Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Θύελλα αντιδράσεων για τη συνταγογράφηση της σεμαγλουτίδης

27/4/2023 2:28:25 πμ
Γιατρός ισχυρίστηκε ότι για την έλλειψή του ευθύνονται οι φαρμακοποιοί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η προκλητική εμφάνιση του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας Ε. Καπάνταη σε τηλεοπτική εκπομπή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ΠΦΣ σχετικά με το ποιος διαμορφώνει τις ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα. 

Ο γιατρός ισχυρίστηκε ότι οι φαρμακοποιοί διαθέτουν ελεύθερα το σκεύασμα σεμαγλουτίδης χωρίς ιατρική συνταγή σε όσους το χρησιμοποιούν για απώλεια βάρους, κατά τρόπο μη συμβατό με τις ενδείξεις του φαρμάκου. Το αποτέλεσμα είναι δεκάδες ασθενείς με διαβήτη να είναι εκτεθειμένοι, αδυνατώντας να το προμηθευτούν.

Στην εν λόγω εκπομπή ζήτησε να παρέμβει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Αττικής Κ. Λουράντος, ωστόσο δεν του δόθηκε αυτή η δυνατότητα, ενώ πλήθος φαρμακοποιών σχολίασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα όσα ειπώθηκαν, χωρίς να υπάρχει αντίλογος. 

Το θέμα σχολίασε και ο ΠΦΣ σε ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Σύμφωνα με το Σύλλογο, φαίνεται πως ο γιατρός ενοχλήθηκε από το Δελτίο Τύπου του ΠΦΣ (στις 12/4/2023), με το οποίο αποκάλυπτε ότι ορισμένοι ιατροί συνταγογραφούν ανεξέλεγκτα το συγκεκριμένο σκεύασμα όχι για τις εγκεκριμένες ενδείξεις του αλλά για τον έλεγχο του βάρους.

«Σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να καλύψει συνάδελφους του, επεδίωξε να ενοχοποιήσει τον κλάδο των φαρμακοποιών, την ίδια στιγμή που αγωνιούν για τις ανεκτέλεστες συνταγές των ασφαλισμένων», αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ επισημαίνεται ότι «έχει διπλασιαστεί η συνταγογράφηση του φαρμάκου σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα, ενώ δεν έχουν διπλασιαστεί οι διαβητικοί με ενδείξεις χορήγησης του φαρμάκου». 

Τέλος, ο ΠΦΣ καλεί την πολιτεία να προβεί άμεσα στον έλεγχο των συνταγογραφήσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα με το εν λόγω σκεύασμα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

ΕΟΦ: Καλεί τους φαρμακοποιούς να μη δίνουν φάρμακα χωρίς συνταγή

Ο ΕΟΦ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το συγκεκριμένο φάρμακο, καλώντας τους φαρμακοποιούς να το διαθέτουν μόνο με ιατρική συνταγή, χωρίς να αναφέρει αντίστοιχη σύσταση προς τους γιατρούς για τη συνταγογράφηση εκτός ενδείξεων. 
Επίσης συνιστά στους πολίτες να μην παρασύρονται από δημοσιεύματα και να συμβουλεύονται κάποιον ειδικό αν επιθυμούν να λάβουν σκευάσματα για την απώλεια βάρους και ενημερώνει ότι αρμόδιες αρχές στην Ε.Ε. έχουν εντοπίσει παράνομες online πωλήσεις ψευδεπίγραφων φαρμάκων. 
Τέλος υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται η προβολή συνταγογραφούμενων φαρμάκων στον Τύπο και καλεί όλες τις ιστοσελίδες να αποσύρουν κάθε αναφορά του συγκεκριμένου σκευάσματος.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024
Η υπηρεσία «test to treat» εξαπλώνεται στις ΗΠΑ






Σχετικά άρθρα

IQVIA: 100 εκατ. συνταγές εκτελέστηκαν το 2023 από παράνομα e-pharmacies των ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί ωθούνται σε αυτά για οπιοειδή και GLP-1
Ο αντίκτυπος της FIP σε όλον τον κόσμο
Δημοσιεύτηκε η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας
Ελλείψεις φαρμάκων: Χειρότερο το πρόβλημα το 2024 έναντι του 2023
Σύμφωνα με δημοσκόπηση σε φαρμακεία της Αγγλίας