Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Θεραπεύτηκε η μεσογειακή αναιμία σε κλωνοποιημένα έμβρυα

3/10/2017 2:28:13 μμ
Επιστήμονες στην Κίνα κατόρθωσαν να διορθώσουν μετάλλαξη του DNA
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Κινέζοι ερευνητές δήλωσαν στο BBC ότι υπέβαλαν κλωνοποιημένα ανθρώπινα έμβρυα σε χειρουργική επέμβαση ακριβείας, για να τα θεραπεύσουν από γενετικές παθήσεις και ελπίζουν ότι μια μέρα θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν πληθώρα κληρονομικών παθήσεων.


Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Sun Yat-sen χρησιμοποίησε τη μέθοδο της επεξεργασίας γονιδιώματος για τη διόρθωση μιας συγκεκριμένης μετάλλαξης σε ένα από τα τρία εκατομμύρια «δεδομένα» του γενετικού μας κώδικα, με στόχο την αντιμετώπιση της μεσογειακής αναιμίας. Η μέθοδος αυτή συμβάλλει στην τροποποίηση των θεμελιωδών δομικών λίθων του DNA: τις χημικές βάσεις αδενίνη, κυτοσίνη, γουανίνη και θυμίνη, γνωστά και με τα αντίστοιχα αγγλικά αρχικά τους A, C, G και T. Όλες οι οδηγίες για την κατασκευή και λειτουργία του ανθρώπινου σώματος βρίσκονται κωδικοποιημένες στους συνδυασμούς των τεσσάρων αυτών χημικών βάσεων.


Η δυνητικά απειλητική για τη ζωή πάθηση του αίματος, η μεσογειακή αναιμία, προκαλείται από μετάλλαξη σε μία μόνο εκ των τεσσάρων χημικών βάσεων του γενετικού κώδικα και είναι γνωστή ως σημειακή μετάλλαξη. Η ομάδα των Κινέζων ερευνητών κατάφερε να τη διορθώσει, πρώτα εντοπίζοντάς τη και στη συνέχεια αλλάζοντας τη βάση γουανίνης με αδενίνη!

Ένας από τους ερευνητές, ο Junjiu Huang, δήλωσε στο BBC: «Είμαστε οι πρώτοι που αποδείξαμε ότι μέσω της μεθόδου της επεξεργασίας γονιδιώματος, η θεραπεία γενετικών παθήσεων είναι εφικτή».


Τα πειράματα διεξήχθησαν σε ιστούς ασθενών με μεσογειακή αναιμία και σε ανθρώπινα έμβρυα που δημιουργήθηκαν μέσω της διαδικασίας της κλωνοποίησης.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για την ανάπτυξη νέου φαρμάκου για την παχυσαρκία per os
Αναδεικνύουν τη σημαντική πρόοδο στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης που σημείωσε η εταιρεία το 2025






Σχετικά άρθρα

RSV: Ο «αθόρυβος» ιός που απειλεί τους ηλικιωμένους
Και το νέο εμβόλιο που μειώνει τις νοσηλείες
Πνευμονία: Νέο εμβόλιο καλύπτει περισσότερους ορότυπους
Προσφέροντας υψηλότερη προστασία σε ενήλικες και άτομα με υποκείμενα νοσήματα
Νέα δεδομένα για τις πολυβιταμίνες
Υποδεικνύουν πιθανή δράση στην πτώση της πίεσης
Παχυσαρκία: Μια πολύπλοκη νόσος που χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση
Γράφει η Κατερίνα Μπαρμπαγιάννη MD, MSc, Παθολόγος με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, Medical Advisor Φαρμασέρβ-Λίλλυ