Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Θάνατος ανεμβολίαστου βρέφους εξαιτίας της ιλαράς

27/10/2017 10:41:36 πμ
Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί και στην Ελλάδα, αναφέρουν οι παιδίατροι
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Εντείνονται οι ανησυχίες και στην Ελλάδα μετά το θάνατο ενός βρέφους 11 μηνών, το οποίο νόσησε από ιλαρά. Οι ειδικοί έχουν εδώ και χρόνια επισημάνει ότι ήταν θέμα χρόνου να καταγραφούν θάνατοι ανεμβολίαστων παιδιών και στη χώρα μας, εξαιτίας της άρνησης μερικών γονιών να χορηγούν τα εμβόλια MMR.


Σύμφωνα με πληροφορίες το βρέφος έπασχε από υποκείμενη δυστροφία και πρόκειται για αγοράκι Ρομά το οποίο δεν είχε εμβολιαστεί σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων. Το άτυχο βρέφος κατέληξε από σηψαιμία, μία από τις βασικές θανατηφόρες επιπλοκές της νόσου.


Όπως προκύπτει από το δελτίο επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, την τελευταία εβδομάδα δηλώθηκαν 42 κρούσματα ιλαράς, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 326. Πρόκειται κυρίωςγια άτομα ελληνικής υπηκοότητας, περισσότερο μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και νεαρά άτομα από το γενικό πληθυσμό (25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Στα καταγεγραμμένα κρούσματα υπάρχουν και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.


Δεδομένου ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων και επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας (πλην Αττικής και Πελοποννήσου όπου καταγράφεται ο κύριος όγκος των περιστατικών ιλαράς), οι ειδικοί συστήνουν τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.


Υπενθυμίζεται ότι με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Νέα μελέτη αποκαλύπτει το τεράστιο επιδημιολογικό και οικονομικό φορτίο της νόσου
Αφαιρείται ένα στέλεχος του ιού και τα εμβόλια γίνονται 3δύναμα






Σχετικά άρθρα

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Δράση ενημέρωσης για την υπέρταση στις 16/05
Η Κινητή Ομάδα Υγείας του Τομέα Υγείας θα βρίσκεται στο Σύνταγμα
Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας
Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης
Έρευνα Ipsos: Οι έξυπνες συσκευές ενθαρρύνουν την αλλαγή του τρόπου ζωής
Το 72% των επαγγελματιών υγείας συνιστούν τη χρήση τους για την παρακολούθηση της υγείας
ΕΜΑ: Επιβεβαιώθηκε η παρενέργεια της finasteride
Αλλάζουν οι προειδοποιήσεις ασφαλείας των φαρμάκων