Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

AstraZeneca: Οι μελέτες στο εμβόλιο COVID-19 συνεχίζονται κανονικά
Παρά το θάνατο ενός συμμετέχοντα στη Βραζιλία
ΠΦΣ: Πώς οι φαρμακοποιοί θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού;
Ώστε να μην επιβαρυνθούν με περιττή γραφειοκρατία
Όμιλος ΣΥΦΑΚ: Το Β2Β website του αποτελεί την πλέον καινοτόμα πλατφόρμα στο χώρο
Το www.syfakb2b.gr έγινε ακόμη πιο ενημερωτικό, διαδραστικό και κερδοφόρο

Θα υπάρχουν φαρμακοποιοί σε 7 χρόνια;

25/9/2013 6:19:20 μμ
Λίστα με τα επαγγέλματα που αργοσβήνουν έως το 2020 έδωσαν Ρώσοι επιστήμονες. Τι προβλέπουν για τα φαρμακεία.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό ΜέγεθοςΛίστα με τα 100 νέα επαγγέλματα του μέλλοντος και τα αντίστοιχα 30 που θα πάψουν να υφίστανται λόγω της αυτοματοποίησης ανακοίνωσε η Σχολή Διοίκησης της Μόσχας στο Σκόλκοβο . Δημοσιογράφοι, ταχυδρόμοι, ράφτες... τέλος !

Από την άλλη, στα πιο δημοφιλή επαγγέλματα θα μπουν του αγρότη πόλεως και του ειδικού στην κατασκευή σύγχρονων τεχνητών μελών και ορθοπεδικών βοηθημάτων. 


Η Σχολή Διοίκησης της Μόσχας στο Σκόλκοβο, αξιολογώντας τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις, συνέταξε τον δικό της κατάλογο με τα 100 νέα επαγγέλματα, καθώς και τα 30 επαγγέλματα που θα εξαφανιστούν, λόγω της αυτοματοποίησης. Οι συντάκτες του, καλούν τους ενδιαφερόμενους να πάψουν να κοπιάζουν στις οικονομικές και νομικές ειδικότητες, καθώς πολλά από τα δημοφιλή σήμερα επαγγέλματα δεν θα έχουν ζήτηση μόλις σε 10 χρόνια από τώρα και η δομή της αγοράς εργασίας θα αλλάξει.


Ένα από τα σημαντικότερα θέματα, ωστόσο, είναι η σχέση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, σημειώνει ο καθηγητής της Σχολής, Πάβελ Λουξά. "Οι εργοδότες -αναφέρει- αναζητούν ειδικούς, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ανάγκες τους. Στην αρχή αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε κάποια ειδικότητα και ακολούθως ψάχνουν τον ειδικό. Αυτός ο κύκλος της αναζήτησης απορροφά χρόνο. Ο σκοπός των επιστημόνων της Σχολής Διοίκησης είναι να προβλέψουν τις ανάγκες της αγοράς σε ειδικούς, τα νέα επαγγέλματα και να προσδιορίσουν τα καλύτερα ΑΕΙ που μπορούν να προετοιμάσουν αυτούς τους ειδικούς”. Για παράδειγμα, ο ταχέως αναπτυσσόμενος κλάδος της Βιοτεχνολογίας, τον οποίο φέρνει ως παράδειγμα ο Λουξά, ύστερα από 5-7 χρόνια θα έχει μεγάλη ζήτηση σε επαγγελματίες που τώρα δεν υπάρχουν.

Οι κύριες τάσεις

Στον "'Ατλαντα των νέων επαγγελμάτων”, ο οποίος περιλαμβάνει 19 βασικούς κλάδους και τεχνολογικούς τομείς (από την ιατρική και τις βιοτεχνολογίες μέχρι τις κατασκευές και τη βιομηχανία προϊόντων για παιδιά), έχουν αναλυθεί οι σημαντικότερες αλλαγές και οι νέες τεχνολογίες οι οποίες θα οδηγήσουν στην εμφάνιση νέων επαγγελμάτων από το 2020 και μετά. Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 2000 ειδικοί.

Ποιοι "εξαφανίζονται"

Ξεχωριστό κεφάλαιο της λίστας είναι αφιερωμένο σε 30 επαγγέλματα τα οποία εκλείπουν.
Οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι ορισμένα από αυτά θα εγκαταλείψουν την αγορά υπό την πίεση των αυτοματοποιημένων και ρομποτικών συστημάτων. Ένα άλλο τμήμα θα χαθεί μαζί με τον ίδιο τον κλάδο.
Το Σκόλκοβο "καταδίκασε σε θάνατο” τη βιομηχανία χαρτοπολτού και χαρτιού, τις εκδόσεις, τα αρχεία και τις βιβλιοθήκες, καθώς και τα ταχυδρομεία.
Όπως προβλέπουν οι ειδικοί, ως το 2020 θα εξαφανιστούν από την αγορά ο ταξιδιωτικός πράκτορας, ο κειμενογράφος, ο ομιλητής, ο αρχειοθέτης, ο ράφτης, ο τεχνικός ανελκυστήρων, ο ταχυδρόμος, ο πρακτικός μηχανικός που χειρίζεται ή παρακολουθεί κάποια μηχανή.

Μετά το 2020, στα περιττά επαγγέλματα θα συμπεριληφθούν οι θυρωροί και επιστάτες, οι εργοδηγοί, ανθρακωρύχοι, δημοσιογράφοι, λογιστές, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, νομικοί σύμβουλοι, ακόμη και οι τροχονόμοι.

Μια από τις βασικές αιτίες της εξάλειψης των επαγγελμάτων, είναι η αυτοματοποίηση της διαδικασίας, αλλά αυτό δεν μειώνει την απασχόληση, διευκρινίζει ο Λουξά. Ο κόσμος μεταπηδά σε άλλες ειδικότητες που προϋποθέτουν πιο λεπτή φύση εργασίας και οι οποίες προηγουμένως δεν υπήρχαν.


 

 

 

 

 

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ώστε να μην επιβαρυνθούν με περιττή γραφειοκρατία
Μπορεί να εγκριθούν εμβόλια που δεν θα έχουν πάρει πλήρη άδεια


Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Πώς οι φαρμακοποιοί θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού;
Ώστε να μην επιβαρυνθούν με περιττή γραφειοκρατία
Ηνωμένο Βασίλειο: Οι φαρμακοποιοί θα νομιμοποιηθούν να εμβολιάσουν το κοινό για την COVID-19
Μπορεί να εγκριθούν εμβόλια που δεν θα έχουν πάρει πλήρη άδεια
Διαμαρτυρίες στα φαρμακεία για τα αντιγριπικά και τα αντιβιοτικά;
Τι πρέπει να απαντά ο φαρμακοποιός, σύμφωνα με τον Απόστολο Βαλτά