Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


8 χιλιάδες φάρμακα υπό ανάπτυξη αλλά… στην Ευρώπη παραμένουν στο ράφι

5/10/2022 10:36:18 μμ
Η ετήσια έκθεση της IQVIA φέρνει στο φως τα αγκάθια που αντιμετωπίζουν ασθενείς και βιομηχανίες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (EFPIA) και ο ΣΦΕΕ έδωσαν στη δημοσιότητα την ανασκόπηση του φαρμακευτικού pipeline για το 2022 που εκπόνησε η IQVIA και περιέχει αναλυτική έκθεση για τις δράσεις της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας και τα εμπόδια που θα πρέπει να προσπεραστούν ώστε να φθάσουν τελικά στους ασθενείς καινοτόμα φάρμακα που σε πολλές περιπτώσεις… μένουν απλά στο ράφι. (Δείτε την έκθεση εδώ). 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 2021 πήραν άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη 92 φάρμακα, με τα 54 αυτών να αφορούν νέες δραστικές ουσίες, σημειώνοντας μια αύξηση 30% σε σύγκριση με αυτές που εγκρίθηκαν το 2020. Το 2022, προς το παρόν, έχουν εγκριθεί 58 φάρμακα, με τα 25 από αυτά να είναι νέες δραστικές ουσίες.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν, σύμφωνα με τη Nathalie Moll, Γενική Διευθύντρια της EFPIA, ότι η φαρμακευτική βιομηχανία συνεχίζει να επενδύει στην εξεύρεση νέων θεραπειών για εκατοντάδες παθήσεις, ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει στις ελπιδοφόρες εξελίξεις για καρκινοπαθείς (με τις επαναστατικές θεραπείες CAR-T) και για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας χάρη στις νέες θεραπείες επαναμυελίνωσης που δοκιμάζονται αυτήν τη στιγμή, καθώς και στην έρευνα του mRNA.

Ωστόσο το πότε οι καινοτομίες αυτές θα φτάσουν στους ασθενείς δεν είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με την ίδια. «Με 8000 φάρμακα υπό ανάπτυξη, το ερώτημα δεν είναι ΑΝ θα υπάρξει ιατρική καινοτομία, αλλά ΠΟΤΕ. Από ευρωπαϊκής σκοπιάς, η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη. Η περιοχή υπολείπεται άλλων σε ό,τι αφορά την έρευνα και την ανάπτυξη –και δη γρήγορη– νέων θεραπειών. Παρά την αύξηση στον αριθμό των κλινικών δοκιμών με CAR-T κατά 185% μεταξύ 2020 και 2022, περισσότερες από 80% αυτών των δοκιμών διεξάγονται εκτός ευρωπαϊκού εδάφους. Για τους Ευρωπαίους αυτό σημαίνει μια χαμένη ευκαιρία στην πρώιμη πρόσβαση στην καινοτόμο θεραπεία».

Τη στιγμή που στις ΗΠΑ το 2021 €16 δισ. διοχετεύθηκαν σε νέες γονιδιακές θεραπείες και χρόνιες και σπάνιες παθήσεις, στην Ε.Ε. τα αντίστοιχα κεφάλαια υψηλού κινδύνου επένδυσαν μόνο €3 δισ., ενώ η ευρωπαϊκή βιομηχανία δαπανά περίπου €41,5 δισ. ετησίως σε έρευνα και ανάπτυξη, σημειώνει η N. Moll.

Η EFPIA προτείνει να προσαρμοστούν οι κανονιστικές διαδικασίες ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα τις κατηγορίες των θεραπειών που ετοιμάζονται να τεθούν προς διάθεση και να ακολουθηθούν νέες προσεγγίσεις στη χρηματοδότηση πραγματικά καινοτόμων θεραπειών. Η N. Moll αναφέρθηκε και σε λύσεις που έχουν προταθεί από την EFPIA, όπως είναι η Equity-Based Tiered Pricing που ευθυγραμμίζει την τιμολόγηση με την οικονομική δυνατότητα των χωρών αλλά και η ιχνηλάτηση από τις ίδιες τις εταιρείες των φακέλων για την τιμολόγηση και αποζημίωση των νέων φαρμάκων, ώστε να εντοπίζονται άμεσα καθυστερήσεις. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τη διαθεσιμότητα σε φάρμακα από 18% έως και 64% σε κάποιες χώρες και να μειώσει το χρόνο αναμονής των ασθενών για νέες θεραπείες κατά 4 με 5 μήνες.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών