Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Το υπουργείο Υγείας ευχαριστεί τη ΣΥΝ.ΦΑ. Ηπείρου για τη συμμετοχή της στην επιχείρηση «Ελευθερία»
Η θυγατρική του Ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ διένειμε, μέσα στο 2022, 45 χιλιάδες φιαλίδια εμβολίων
Καμπάνια ύψους 28,6 εκατ. λιρών στέλνει τους 'Aγγλους στα φαρμακεία
«Δεν κάνουμε τίποτα τσάμπα», απαντά ο κλάδος

61 φαρμακευτικά σκευάσματα σταματούν να κυκλοφορούν στην Ελλάδα

22/7/2022 12:06:30 πμ
Αναμένονται εξελίξεις και για το πρόβλημα των ελλείψεων την ερχόμενη εβδομάδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο ΕΟΦ έδωσε στη δημοσιότητα τον πίνακα με τα 61 σκευάσματα (εκ των οποίων τα 44 διακινούνται από τα φαρμακεία, τα 14 είναι νοσοκομειακά και τα 3 είναι εμβόλια) που με απόφαση των ΚΑΚ και των τοπικών αντιπροσώπων διακόπτεται η κυκλοφορία τους στην Ελλάδα. 

Ανάμεσά τους βρίσκονται δημοφιλή και ευρέως γνωστά φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως είναι τα Adalat, Buscopan (το ενέσιμο διάλυμα), Dalacin C (το δερματικό διάλυμα), Ersefuryl (οι κάψουλες και το oral solution), Ladose (μόνο το oral solution), Seroxat και πολλά άλλα, για τα περισσότερα από τα οποία όμως ο ΕΟΦ προτείνει εναλλακτικά σκευάσματα για την υποκατάστασή τους, διαφορετικά θα εισάγονται από τον ΙΦΕΤ. Σημειώνεται ότι οι λόγοι διακοπής της κυκλοφορίας τους παραμένουν αδιευκρίνιστοι, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να δημοσιοποιούν τους λόγους για τους οποίους προχωρούν σε μια τέτοια απόφαση, εκτός αν πρόκειται για θέματα ασφαλούς χρήσης. 

Ωστόσο γίνεται σαφές ότι αυτή η τακτική πηγάζει από τη χαμηλή τιμολόγηση των φαρμάκων στην Ελλάδα, γεγονός που επηρεάζει και την τιμολόγηση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ κατά καιρούς έχουν υπάρξει πολλές προειδοποιήσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι η υψηλή φορολογία (π.χ. rebate και clawback) καθιστούν την κυκλοφορία των φαρμάκων στην Ελλάδα ασύμφορη. Δείτε εδώ τον εν λόγω πίνακα.

Επιπλέον ο ΕΟΦ ανήρτησε και έναν κατάλογο με τα σκευάσματα που βρίσκονται σε σοβαρή έλλειψη, ο οποίος περιλαμβάνει 98 σκευάσματα. Σύμφωνα πάντως με τους φαρμακοποιούς, υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα με την επάρκεια και άλλων φαρμάκων που δεν υπάρχουν σε αυτή τη λίστα, ενώ πρόσφατα ο Φ.Σ. Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για 400 ελλειπτικά σκευάσματα. Σύμφωνα όμως με αποκλειστικές πληροφορίες του f.daily, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις για τη διαχείριση του σοβαρού αυτού προβλήματος.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύντομα θα εξαντληθούν και τα αντιγριπικά εμβόλια, επισημαίνει ο Ν. Φουτούλης
Κυρίως λόγω της διάταξης Sunset Clause


Σχετικά άρθρα

Μεγάλο το πρόβλημα ελλείψεων φαρμάκων στη Ρόδο
Σύντομα θα εξαντληθούν και τα αντιγριπικά εμβόλια, επισημαίνει ο Ν. Φουτούλης
Καμπάνια ύψους 28,6 εκατ. λιρών στέλνει τους 'Aγγλους στα φαρμακεία
«Δεν κάνουμε τίποτα τσάμπα», απαντά ο κλάδος
Σε 24 δόσεις μπορούν πλέον να ρυθμίζονται οι οφειλές στον e-ΕΦΚΑ
Οι αιτήσεις ένταξης στη ρύθμιση γίνονται ηλεκτρονικά ή στις υπηρεσίες ΚΕΑΟ