Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

38 δισ. έχασαν τα ασφαλιστικά ταμεία μέσα σε 3 χρόνια

1/5/2013 6:09:40 μμ
14 δισ. από το PSI, 600 εκ. από τους τόκους, 6 δισ. από τη μείωση μισθών – Oι ανύπαρκτες εισφορές υπερβαίνουν πλέον τα 13 δισ. ευρώ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Στο εκρηκτικό μείγμα που προκαλεί η μείωση των εσόδων και η αύξηση των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων, προστίθεται η δραματική συρρίκνωση της περιουσίας τους που απειλεί να φέρει να φέρει νέα μείωση στις συντάξεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2010, και ειδικότερα μετά το καλοκαίρι του 2012, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων έχουν περιοριστεί, ενώ οι συνολικές απώλειες που έχουν υποστεί ξεπερνούν τα 38 δισ. ευρώ.

Εγκλωβισμένα στη δίνη της οικονομικής κρίσης της χρηματιστηριακής κρίσης, τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, οι άλλοτε έμπιστοι θεσμικοί επενδυτές των τραπεζικών μετοχικών κεφαλαίων, βλέπουν τώρα την περιουσία τους να απομειούται, τα έσοδά τους να μειώνονται και τα χρέη τους να διογκώνονται. Για τα 11 μεγάλα ταμεία το αρχικό ποσό ονομαστικής αξίας περίπου 15 δισ. ευρώ, που ήταν τοποθετημένο στο κοινό κεφάλαιο της TτE στις αρχές Ιουλίου 2012, δεν υπερβαίνει σήμερα σε τρέχουσες αξίες τα 8,1 δισ. ευρώ.

Επίσης σημειώνεται ότι τα ασφαλιστικά ταμεία απώλεσαν και ένα μεγάλο ποσό από τόκους και προσόδους, έναντι των αρχικών τίτλων που κατείχαν. Από τα 700 - 800 εκατ. ευρώ που επρόκειτο να αποκομίσουν οι ασφαλιστικοί φορείς σε ετήσιες αποδόσεις θα λάβουν πλέον 120 έως 160 εκατ. ευρώ. Tα ασφαλιστικά ταμεία εκτός από τα 15 δισ. στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδας διέθεταν και ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ύψους 6,52 δισ. τα οποία μετά τη διαδικασία του κουρέματος έχασαν το 53,50% δηλαδή 11,2 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα ταμεία έχασαν σε απόλυτους αριθμούς τα εξής:

  • Τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ, λόγω της διαδικασίας του PSI. Ο κοινός λογαριασμός που υπήρχε στην Τράπεζα της Ελλάδος και στον οποίο εναπόθεταν υποχρεωτικά τις αποταμιεύσεις τους τα ταμεία, «κουρεύτηκε» σε ποσοστό αρχικά κατά 53%.
  • 550 εκατ. με 600 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες, από την ετήσια απόδοση σε τόκους που λάμβαναν τα ταμεία, από τα περίπου 22 δισ. ευρώ που ήταν κατατεθειμένα στην TτE. Ενώ μέχρι και το 2011, οι αποδόσεις αυτές ξεπερνούσαν τα 700 εκατ. ευρώ, φέτος, δεν προβλέπεται να υπερβούν τα 120.000.000 ευρώ.
  • 'Αλλα 6 δισ. ευρώ χάθηκαν μόνο το 2011 από τις μειώσεις μισθών που εφαρμόστηκαν τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
  • Κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας, προκαλεί απώλειες στο ασφαλιστικό σύστημα της τάξης των 450.000.000 ευρώ περίπου. Από το Μάιο του 2010 όταν υπογράφηκε το πρώτο μνημόνιο έως το Μάιο του 2013, η ανεργία αυξήθηκε από το 12,2% στο 27,1%. Αυτό σημαίνει ότι σημειώθηκε αύξηση 15 ποσοστιαίων μονάδων, που μεταφράζεται σε συνολικές απώλειες ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου για την Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Από το 2009 μέχρι το 2012 έχουν συσσωρευτεί στα ταμεία ανείσπρακτες εισφορές που υπερβαίνουν τα 13 δισ. ευρώ. Από αυτό το τεράστιο ποσό, οι διοικήσεις των ταμείων παραδέχονται ότι θα είναι ευτύχημα αν εισπραχθεί μόλις το 1 δισ. ευρώ.

 

Η περιουσία

Παράλληλα, μέχρι στιγμής η ακίνητη περιουσία των ταμείων παραμένει αναξιοποίητη χωρίς να προσφέρει καμία ανάσα βοηθείας στους οργανισμούς.

Συνολικά η εμπορική τους αξία ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 δισ. ευρώ είναι ακίνητα του IKA, τα οποία εάν αξιοποιούνταν θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αύξηση των εσόδων του ταμείου.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας 68 Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, η αντικειμενική αξία του συνόλου των ακινήτων των ασφαλιστικών οργανισμών ξεπερνά τα 1,4 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει κατά ποσοστό 65,71% επαγγελματικούς χώρους, κατά ποσοστό 14,10% ξενοδοχεία, κατά 12,54% αγροτεμάχια και οικόπεδα, κατά 5,34% κινηματογράφους και θέατρα, κατά 1,40% νοσοκομεία και μόλις κατά 0,31% διαμερίσματα.

Μάλιστα, τα ίδια στοιχεία έχουν καταδείξει ότι η αξία που αναφέρεται στα επίσημα στοιχεία είναι η αντικειμενική και όχι η αγοραία και πως το 20% της συνολικής ακίνητης περιουσίας των ταμείων παραμένει αναξιοποίητο.

Σήμερα παρουσιάζεται και το δίλημμα της συμμετοχής των ασφαλιστικών ταμείων στη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας. Οι ασφαλιστικοί φορείς κατέχουν το 16% των μετοχών της Τράπεζας της Ελλάδας.

Για τη συμμετοχή τους υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν 150.000.000 ευρώ. H μη συμμετοχή των φορέων στη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας θα έχει σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, καθώς και στην απομείωση της υφιστάμενης μετοχικής θέσης των ταμείων καθώς από το 16% σήμερα θα συρρικνωθεί στο 1,6%. Όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς να υπάρχει δέσμευση από την κυβέρνηση για κάλυψη της ζημιάς που προκύπτει στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης είτε από άτοκες καταθέσεις, είτε PSI είτε χρηματιστήριο.

H Ενιαία Ηλεκτρονική Βάση Ακίνητης Περιουσίας

Το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να αντιστρέψει την υπάρχουσα κατάσταση και να συγκεντρώσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και εποπτευόμενων φορέων του σε μία προσπάθεια να ξεκινήσει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Στην Ενιαία Ηλεκτρονική Βάση Ακίνητης Περιουσίας θα αποτυπώνεται το σύνολο της ιδιόκτητης και μισθωμένης ακίνητης περιουσίας των φορέων εποπτείας του υπουργείου Εργασίας (ιδιόκτητα ακίνητα, εκμισθωμένα, ενοικιαζόμενα, κενά), ενώ οι φορείς του υπουργείου θα είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν μέσα σε ένα μήνα για κάθε μεταβολή που αφορά στην ακίνητη περιουσία τους, αναρτώντας και τα σχετικά έγγραφα (διακηρύξεις μίσθωσης, ανάθεσης εργολαβιών, κ.λπ.).

Μεταξύ των στοιχείων που θα εμφανίζονται, περιλαμβάνεται η θέση του ακινήτου με εντοπισμό στο χάρτη και φωτογραφίες, η έκταση του ακινήτου και του οικοπέδου, ο φορέας ιδιοκτησίας και η υπηρεσία που το χρησιμοποιεί, η κατάσταση των ακινήτων (ιδιόκτητα, ιδιοχρησιμοποιούμενα, ενοικιαζόμενα από ή σε τρίτους, κενά), η αντικειμενική αξία, ο τυχόν χαρακτηρισμός (π.χ. διατηρητέο), η χρονολογία κατασκευής κ.λπ.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να επιτύχει αποτελεσματικότερη οικονομική διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας αλλά και την προσέλκυση του ενδιαφέροντος τρίτων. Tα ακίνητα που περιλαμβάνει έως σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα υπερβαίνουν τα 1.000.



Πηγή: dealnews.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τη θεραπεία της ενεργού μέτριας έως σοβαρής διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή