Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

32 φαρμακευτικές εταιρείες υπενθυμίζουν τους περιορισμούς χρήσης των φθοριοκινολόνων

22/6/2023 12:30:02 πμ
Μελέτες δείχνουν ότι εξακολουθούν να χορηγούνται εκτός ενδείξεων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στην υπενθύμιση των περιορισμών χρήσης που ισχύουν για τα συστηματικώς χορηγούμενα και εισπνεόμενα αντιβιοτικά φθοριοκινολόνων προχωρούν οι ΚΑΚ των φαρμάκων σε συνεργασία με τον ΕΜΑ και τον ΕΟΦ, καθώς σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα μελετών, συνεχίζουν να συνταγογραφούνται εκτός των ενδεδειγμένων ενδείξεων. 

Πρόκειται για τις δραστικές ουσίες: λεβοφλοξασίνη, μοξιφλοξασίνη, νορφλοξασίνη, ντελαφλοξασίνη, οφλοξασίνη, πεφλοξασίνη, προυλιφλοξασίνη, σιπροφλοξασίνη, οι οποίες στην Ελλάδα περιέχονται σε σκευάσματα των Angelini Pharma Hellas, Bayer Ελλάς, Bros, Chiesi Hellas, Demo, Doc Pharma, ELPEN, Farmellas, FOS, Genepharm, Help, Linytec, Medichrom, Meditrina, Menarini Hellas, Noridem, Rafarm, SJA Pharm, Sandoz, Sanofi-Aventis, Uni-Pharma, Verisfield, Viofar, Vocate, Ανφάρμ Ελλάς, ΒΕΛΚΑ Ελλάς, ΒΙΑΝ, ΒΙΑΝΕΞ, ΒΙΟΣΕΡ, ΚΟΠΕΡ, Νόρμα Ελλάς, Pharmathen.

Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω σκευάσματα δεν πρέπει να χορηγούνται σε ασθενείς που έχουν εμφανίσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες με τα εν λόγω αντιβιοτικά, σε μη σοβαρές και αυτοπεριοριζόμενες λοιμώξεις, σε ήπιες έως μέτριες λοιμώξεις, εκτός αν δεν κρίνονται κατάλληλα άλλα αντιβιοτικά, σε μη βακτηριακές λοιμώξεις και για την πρόληψη της διάρροιας ταξιδιωτών ή υποτροπιαζουσών λοιμώξεων του κατώτερου ουροποιητικού. Υπενθυμίζεται ότι οι φθοριοκινολόνες σχετίζονται με πολύ σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες που προκαλούν αναπηρία ή άλλα μη αναστρέψιμα προβλήματα υγείας.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)