Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


300 συνταγές ανά ώρα εκτελούνται από ρομπότ

1/4/2022 1:39:47 πμ
Οι φαρμακοποιοί της Walgreens αφοσιώνονται πλέον στην παροχή φροντίδας υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στο «προσωπικό» της μεγάλης αλυσίδας φαρμακείων Walgreens Boots Alliance προστίθενται υπερσύγχρονα ρομπότ που θα εκτελούν συνταγές φαρμάκων. Κάθε ρομπότ έχει τη δυνατότητα να εκτελεί 300 συνταγές την ώρα, δηλαδή το σύνολο των συνταγών που εκτελείται σε ένα τυπικό φαρμακείο της Walgreens μια ολόκληρη ημέρα. 

Μέσα στα νέα αυτοματοποιημένα κεντρικά hubs της αλυσίδας, φάρμακα για την υψηλή πίεση, το διαβήτη και όποια άλλη πάθηση που παραγγέλλουν οι ασθενείς ηλεκτρονικά συγκεντρώνονται και ομαδοποιούνται από ογκώδεις κίτρινους βραχίονες ακολουθώντας μια πλήρως αυτοματοποιημένη και «χορογραφημένη» γραμμή παραγωγής μέχρι να φτάσουν να μπουν στη σακούλα για την παράδοση στον ασθενή. Τα φάρμακα στη συνέχεια θα αποστέλλονται κατ' οίκον, ακολουθώντας την τάση της ψηφιακής εποχής «που αλλάζει δραματικά τη φαρμακευτική αγορά», όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNBC.

Στόχος της Walgreens είναι τα κέντρα αυτά να αναλάβουν περίπου το μισό του όγκου των συνταγών που επιβάρυναν μέχρι σήμερα τα φαρμακεία έως το 2025. Ήδη λειτουργούν τρία τέτοια hubs, με αυτό που βρίσκεται στο Northlake του Ντάλλας να απασχολεί 220 εργαζομένους, μεταξύ των οποίων και πιστοποιημένους φαρμακοποιούς που ελέγχουν όλα τα βήματα της διαδικασίας ή αναλαμβάνουν «χειρονακτικά» συνταγές με φάρμακα ειδικού χειρισμού, με συγκεκριμένες απαιτήσεις θερμοκρασίας κτλ. Περίπου 35 χιλιάδες συνταγές εκτελούνται την ημέρα, ωστόσο ο αριθμός αυτός πρόκειται να αυξηθεί στις 100 χιλιάδες. Τα επόμενα τρία χρόνια η Walgreens σχεδιάζει να αναπτύξει 22 τέτοιες εγκαταστάσεις που θα εξυπηρετούν πάνω από 8.500 φαρμακεία της.

Τι θα κάνουν οι φαρμακοποιοί;

Όσο για το ανθρώπινο δυναμικό θα αφοσιωθεί πλέον στην παροχή φροντίδας υγείας. «Ο φαρμακοποιός θα κάνει τη δουλειά που αγαπάει, να χτίζει τη σχέση εμπιστοσύνης με τον ασθενή και να αλληλεπιδρά με αυτόν έτσι όπως έχει εκπαιδευτεί», είπε εκπρόσωπος της εταιρείας στο CNBC, ενώ τονίστηκε ότι οι φαρμακοποιοί θα συνεχίσουν να εκτελούν συνταγές με «ευαίσθητα» φάρμακα μέσα στα φαρμακεία. Επιπλέον θα διαχειρίζονται χρόνιους ασθενείς, θα συνταγογραφούν φάρμακα ήπιων παθήσεων ή θεραπείες προφύλαξης για τον HIV.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειακός διευθυντής των φαρμακείων Walgreens στο Ντάλας «η πανδημία ανέδειξε την αξία του φαρμακοποιού και ότι πρέπει να αξιοποιηθεί με πιο έξυπνους τρόπους. Είναι τρομερό να εκτελείς συνταγές όλη την ημέρα».

Σύμφωνα με τους αναλυτές πάντως, η επένδυση της Walgreens στη σύγχρονη αυτή τεχνολογία και στις υπηρεσίες υγείας τής επιτρέπει να διαφοροποιηθεί από άλλα τεράστια online φαρμακεία, όπως είναι η Amazon και η CVS.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου