Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

27 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

22/5/2009
Νεότερες εξελίξεις στη θεραπεία της νόσου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Η 27η Μαΐου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ)και για τους πάσχοντες από αυτή.

Η 27η Μαΐου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) και για τους πάσχοντες από αυτή.

 

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ή «Σκλήρυνση Κατά Πλάκας») είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από διαφορετική συχνότητα εμφάνισης στα διαφορετικά μήκη κύματος, παγκοσμίως κυμαινόμενη από 12-134/100.000 κατοίκους. Μια νόσος που διαγιγνώσκεται πολύ πιο εύκολα τα τελευταία χρόνια χάριν στις νέες ανακαλύψεις της τεχνολογίας με αποτέλεσμα να δίνεται εσφαλμένα η εντύπωση ότι έχει αυξηθεί η συχνότητα εμφάνισής της.

 

Η τελευταία δεκαπενταετία θα πρέπει να θεωρηθεί σταθμός για τη Πολλαπλή Σκλήρυνση με την πραγματική επανάσταση που έχει σημειωθεί στη διάγνωση και στη θεραπευτική αντιμετώπισή της. Όταν το 1865 ο Jean Martin Charcot προσδιόριζε την κλινική εικόνα της νόσου για πρώτη φορά, δεν φανταζόταν σίγουρα ότι θα μεσολαβούσαν 150 χρόνια για να αρχίσει να υπάρχει φως ελπιδοφόρο στο σκοτεινό τούνελ της θεραπείας.

 

Τα τελευταία δέκα χρόνια τα νέα ευρήματα στη παθογένεια της νόσου οδήγησαν σε νέες θεραπείες σχεδιασμένες σύμφωνα με τα ευρήματα αυτά. Η νέα θεώρηση της νόσου με την συνύπαρξη φλεγμονώδους και εκφυλιστικής βλάβης στο υπόστρωμά της, έχει κάνει σαφή την ανάγκη για περισσότερο αποτελεσματικές, ασφαλείς και ανθεκτικές θεραπείες στην ΠΣ. Η επανάσταση στην θεραπευτική αντιμετώπιση της ΠΣ ήλθε την δεκαετία του ‘90 με την εφαρμογή την ιντερφερονών, οι οποίες για πρώτη φορά στα χρονικά της νόσου εμπόδισαν την εξέλιξη της. Σταμάτησε η νόσος να αποτελεί μια ταχέως εξελισσόμενη κακής πρόγνωσης ασθένεια με βαρεία θανατηφόρα αναπηρία. Περιέπεσε σε μια χρονιά με βραδεία εξέλιξη νόσο για το 1/3 των περιπτώσεων ενώ η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας αναστρέφει την εξέλιξη της νόσου για τους υπόλοιπους ασθενείς.

 

Οι στρατηγικές της θεραπευτικής προσέγγισης περιλαμβάνουν ανοσοθεραπείες, θεραπείες νευροεπανορθωτικές και νευροπροστασίας.

 

Στις Ανοσοθεραπείες περιλαμβάνονται 126 μέθοδοι θεραπευτικής προσέγγισης με 1) μονοκλωνικά αντισώματα, 2) ανοσοθεραπείες κυτταρικού στόχου, 3) παράγοντες με από του στόματος χορήγηση, 4) αναστολείς μετανάστευσης κυττάρων και 5) ειδικά αντιγόνα.

 

Η δημιουργία των μονοκλωνικών αντισωμάτων αποτέλεσε σταθμό στην Ιατρική και οι δημιουργοί τους Kohler & Milstein βραβεύθηκαν με το βραβείο Νόμπελ το 1984. Πρόκειται για μόρια που παρασκευάζονται με τεχνικές ανασυνδυασμένου DNA, δρουν στην επιφάνεια του κυττάρου και αδρανοποιούν συγκεκριμένο αντιγόνο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν σκευάσματα όπως η δακλιζουμάμπη, το Campath, η ριτουξιμάμπη και η ναταλιζουμάμπη.

 

Στόχοι της συγκεκριμένης θεραπείας είναι μεταξύ άλλων η αναστολή των υποτροπών της νόσου και η καθυστέρηση της επιδείνωσης της νόσου και της αναπηρίας, με έμφαση στην ασφάλεια και στην ανεκτικότητα της θεραπείας.

 

Οι πρόσφατες αυτές θεραπείες εφαρμόζονται εκεί όπου οι ιντερφερόνες δεν μπόρεσαν να δώσουν αποτελέσματα ή όπου η νόσος έχει πολύ επιθετική μορφή και αδυνατούν οι ιντερφερόνες να την χαλιναγωγήσουν.

 

Τα μειονεκτήματα των σκευασμάτων αυτών είναι ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν, όπως λοιμώξεις του αναπνευστικού και του ουρογεννητικού συστήματος ή σοβαρότερες όπως Προϊούσα Πολυεστιακή Λευκοεγκεφαλοπάθεια και αιμορραγική διάθεση.

 

Ένα νέο σταθμό στην αντιμετώπιση της ΠΣ αποτελεί και η δημιουργία σκευασμάτων με από του στόματος χορήγηση, τα οποία λαμβάνονται εύκολα και με ανώδυνο τρόπο και έχουν δράση εκεί όπου οι ιντερφερόνες δεν μπορούν να βοηθήσουν. Τα σκευάσματα αυτά έχουν συμπληρώσει με επιτυχία τους κύκλους έρευνας και πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην αγορά τον επόμενο χρόνο.

 

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η κλαδριβίνη, η φινγκολιμόδη, το φουμαρικό οξύ, η λακινιμόδη και η τεριφλουνομίδη.

 

Η ύπαρξη ανθεκτικών στην θεραπεία μορφών ΠΣ οδήγησε στην αναζήτηση και άλλων μεθόδων θεραπευτικών όπως ο εμβολιασμός Τ κυττάρων (ο οποίος όμως δεν οδήγησε ακόμη σε θετικά αποτελέσματα) καθώς και η μεταμόσχευση μεσεγχυματικών κυττάρων.

 

Η έρευνα συνεχίζεται στον τομέα αυτό και έχει ήδη δημιουργηθεί παγκόσμια επιτροπή ομοφωνίας για τον καθορισμό των βασικών αρχών που θα πρέπει να διέπουν αυτού του είδους τις θεραπευτικές παρεμβάσεις.


 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

 

27 ΜΑΪΟΥ 2009

 

*Πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από τη νόσο.

*Περίπου 10.000 οι ασθενείς στη χώρα μας

*Εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες

*Ηλικία εκδήλωσης από τα 20 έως τα 40 έτη


Φέτος, για πρώτη φορά διεθνώς, θεσπίζεται Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ), την Τετάρτη στις 27 Μαΐου. Ο μαζικός εορτασμός σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να δώσει ώθηση στο Παγκόσμιο Κίνημα για τη ΣΚΠ, όπου μεμονωμένα άτομα, ομάδες και Οργανώσεις - Σωματεία Πασχόντων θα δράσουν παράλληλα με στόχο την προώθηση ευαισθητοποίησης γύρω από το θέμα της ΣΚΠ. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει κάποιο μέρος του κόσμου, όπου οι σύνθετες ανάγκες των Ατόμων με ΣΚΠ (ΑμΣΚΠ) αντιμετωπίζονται επαρκώς. Τα ΑμΣΚΠ, σε όλο τον κόσμο έρχονται μεταξύ άλλων αντιμέτωπα, με:

  • Την έλλειψη κοινωνικής στήριξης
  • Την έλλειψη πληροφόρησης και σωστής ενημέρωσης για τη ΣΚΠ
  • Την ανισότητα στην πρόσβαση σε ανοσοτροποποιητικές θεραπείες.
  • Δυσκολίες στα θέματα της απασχόλησης, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της κοινωνικής ασφάλισης.

Υπολογίζεται πως 2 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ΣΚΠ. Από αυτούς περίπου 500.000 ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στην Ελλάδα βάσει στατιστικών ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 7.000 – 10.000 ασθενείς. Είναι η πιο κοινή νευρολογική νόσος που προσβάλλει νέους ενήλικες (ηλικία 20-40) και παρουσιάζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες (Αναλογία 2:1)

 

Ο Σύλλογος Ατόμων με ΣΚΠ (ΣΑμΣΚΠ) συμμετέχοντας στο Παγκόσμιο Κίνημα για τη ΣΚΠ θα δώσει δυναμικό παρόν διοργανώνοντας εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα για τη ΣΚΠ, οι οποίες θα λάβουν χώρα στο χώρο του Ζαππείου. Συγκεκριμένα στις 27 Μαΐου 2009 στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ (αίθουσα Ολυμπία), με ομιλητές:

 

Κλημεντίνη Καραγεωργίου, Νευρολόγο Διευθύντρια Νευρολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Γεννηματά για την «Ψυχοκοινωνική Διάσταση και Νεώτερες Θεραπευτικές Προσεγγίσεις στην Πολλαπλή Σκλήρυνση»

Μυλωνά Ιωάννη, Ομότιμο Καθηγητή Νευρολογίας ΑΠΘ Διευθυντή Νευρολογικού τμήματος ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ Ιατρικού Κέντρου για την «Σκλήρυνση κατά Πλάκας παλαιότερα, σήμερα και μερικές νύξεις για το μέλλον»

Γιάννη Θεοδωράκη, Πρόεδρο Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας για την «Συλλογική οργάνωση πασχόντων με ΣΚΠ – ίδρυση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με ΣΚΠ».

 

Θα ακολουθήσει Χορευτική Παράσταση από το Χοροθέατρο «ΔΑΓΙΠΟΛΗ» και Μουσικό ταξίδι από το ντουέτο «Ηρακλής Κοντός και Αδάμ Γκέρτη».

 

Επίσης από τις 9:00 το πρωί θα υπάρχει περίπτερο στον εξωτερικό χώρο του Ζαππείου όπου θα βρίσκονται μέλη του Συλλόγου και εθελοντές, που θα ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες για την ασθένεια και τις επιπτώσεις της, ενώ θα διανέμεται έντυπο ενημερωτικό υλικό.


Ο ΣΑμΣΚΠ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Ιδρύθηκε το 2006, αποκλειστικά από ασθενείς με σκοπό την εξυπηρέτηση, ενημέρωση και υποστήριξη των ΑμΣΚΠ σε όλο το φάσμα των αναγκών τους καθώς και την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για την ασθένεια. Φιλοδοξεί να καλύψει την ανάγκη για σωστή ενημέρωση μέσα από υπεύθυνο φορέα.

 

Στόχοι του Συλλόγου είναι:

 

· Η συμπαράσταση και η βοήθεια σε όλα τα επίπεδα προς τα ΑμΣΚΠ και τις οικογένειές τους
· Η παροχή έγκυρης και έγκριτης ενημέρωσης, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους, τόσο για τις εξελίξεις στον επιστημονικό όσο και τον φαρμακευτικό τομέα
· Η υποδοχή των νεοδιαγνωσθέντων έτσι ώστε να αρθεί ο αρχικός «πανικός» με τον οποίο συνήθως συνδέεται η διάγνωση
· Η συμπαράσταση για την αντιμετώπιση των προσωπικών, εργασιακών, οικογενειακών δυσκολιών των ΑμΣΚΠ και των οικογενειών τους
· Η παροχή χώρου επικοινωνίας και αλληλοϋποστήριξης τόσο για τα ΑμΣΚΠ όσο και για τα μέλη της οικογένειάς τους και τους φίλους τους
· Η συνεργασία με όλες τις ιατρικές και άλλες επιστημονικές ειδικότητες που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της νόσου
· Η διεκδίκηση πάσης φύσεως προνοιακών παροχών και η νομοθετική κατοχύρωσή τους.

 

Τέλος, ο ΣΑμΣΚΠ είναι ιδρυτικό μέλος της υπό αναγνώριση ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ με ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ (Π.Ο.Α.μ.Σ.Κ.Π), που ιδρύθηκε με την συμμετοχή και των συλλόγων:

 

α) «ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ», με έδρα τη Λάρισα,

β) «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΚΠ» με έδρα την Πάτρα και

γ) «ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», με έδρα τα Ιωάννινα.  


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"