Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

2/4/2018 12:11:07 μμ
Πρόσφατες έρευνες και δράσεις για την ενημέρωση του κοινού
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (World Autism Awareness Day), όπως καθιερώθηκε το Νοέμβριο 2007 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σκοπός της είναι η ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.


Οι Διαταραχές του Φάσματος Αυτισμού (ΔΑΦ) αφορούν διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, που χαρακτηρίζονται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία και αφορούν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Εκδηλώνονται συνήθως πριν από την ηλικία των 3 ετών και διαρκούν για όλη τη ζωή. Εμφανίζονται πολύ πιο συχνά στα αγόρια, σε μια αναλογία 3-4 αγόρια προς 1 κορίτσι.


Αν και η αιτίες δεν είναι ακόμα εξακριβωμένες, η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι αφορά γενετικούς αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες.


Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Ινστιτούτο MIND του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, οι νευρώνες της αμυγδαλής (μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην κοινωνική και συναισθηματική συμπεριφορά) αντί να αυξάνουν από την παιδική ηλικία προς την ενηλικίωση, όπως συμβαίνει κατά τη φυσιολογική ανάπτυξη, στα άτομα με αυτισμό μειώνονται. Η έρευνα μπορεί να οδηγήσει στη βαθύτερη κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου και να οδηγήσει σε νέες θεραπείες του αυτισμού και άλλων εγκεφαλικών παθήσεων. Η μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences (δείτε εδώ περισσότερα).


Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα, το Ίδρυμα Ωνάση -σε συνεργασία με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, την επιστημονική αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και με την υποστήριξη της AEGEAN- 30 παιδιά, γονείς και θεραπευτές θα βιώσουν μια προσομοίωση αεροπορικού ταξιδιού, στο πλαίσιο του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος «Boarding Pass στον Αυτισμό».


Η ομάδα θα ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία προετοιμασίας για ένα αεροπορικό ταξίδι, μέσα από ένα άρτιο και ολοκληρωμένο επιστημονικό πρόγραμμα απευαισθητοποίησης. Θα ξεκινήσει από την είσοδο στις Αναχωρήσεις του «Ελευθέριος Βενιζέλος», θα ακολουθήσει όλα τα απαραίτητα στάδια προς την αεροπορική πτήση και θα καταλήξει σε ένα αεροσκάφος, όπου θα παρακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες και οδηγίες ασφαλείας που προηγούνται της απογείωσης.


Επίσης, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας, ο Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, Στέλιος Μαντούδης, προχώρησε στη δημιουργία ενός ενημερωτικού Οδηγού με πληροφορίες και συμβουλές για την αναπτυξιακή πορεία των βρεφών και των νηπίων (δείτε εδώ περισσότερα).


Το μήνυμα της σημερινής ημέρας θα πρέπει να είναι ότι ο αυτισμός μας αφορά όλους, καθώς αφορά ενεργά μέλη της κοινωνίας, με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες από όσες φανταζόμαστε να συναναστρεφόμαστε με ένα αυτιστικό άτομο στην καθημερινότητά μας: στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο, στη δουλειά, στα ψώνια, στη γειτονιά… Καλό είναι να είμαστε ενημερωμένοι.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους