Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


145% αύξηση του λειτουργικού κέρδους προσφέρει η συνένωση 3 μικρών φαρμακείων

2/12/2020 12:14:12 μμ
Υπέρ της συνενώσεων τάσσεται το 57% των φαρμακοποιών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Οι συμπράξεις φαρμακείων συνιστούν μια νέα προοπτική για τον κλάδο» είπε ο Αθανάσιος Γουβάλας, μέλος της επιτροπής της έρευνας για τις συμπράξεις φαρμακείων που πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και παρουσιάστηκε στο 6ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο.

Η έρευνα εξέτασε τρία σενάρια συνενώσεων με αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα:
  • Α) Συνένωση 4 μικρών φαρμακείων υπό τη μορφή δικτύου που θα συνεχίζουν να λειτουργούν στους δικούς τους χώρους: Διαπιστώθηκε ότι μέσω αυτής της συνεργασίας μπορεί να επιτευχθεί 75% αύξηση του λειτουργικού κέρδους, 31% αύξησης στις πωλήσεις παραφαρμάκων και 5% αύξηση στις πωλήσεις φαρμάκων.
  • Β) Συνένωση επίσης υπό τη μορφή δικτύου ενός μεσαίου και 3 μικρών φαρμακείων: Διαπιστώθηκε 33% αύξηση του λειτουργικού κέρδους, 14% αύξηση στις πωλήσεις παραφαρμάκων, 2,5% αύξηση στις πωλήσεις φαρμάκων.
  • Γ) Συνένωση 3 μικρών φαρμακείων στον ίδιο χώρο: Εδώ παρατηρήθηκαν τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα με 145% αύξηση του λειτουργικού κέρδους, 31% αύξηση στις πωλήσεις παραφαρμάκων, 5% αύξηση στις πωλήσεις φαρμάκων και 19% μείωση του λειτουργικού κόστους.
Ο Αθ. Γουβάλας παρουσίασε επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι μεγάλος αριθμός φαρμακείων αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας, καθώς εμφανίζει πολύ μικρό κύκλο εργασιών και δεν είναι ανταγωνιστικά, ενώ σημειώνει ότι ελάχιστες συστεγάσεις φαρμακείων σήμερα έχουν γίνει με την έννοια της επιχειρηματικής σύμπραξης, όπως δημοσιεύει η καθημερινή εφημερίδα της Μαγνησίας «Ταχυδρόμος».

Το 57,6% των φαρμακοποιών λένε «ναι» στις συνενώσεις

Στο ίδιο συνέδριο παρουσιάστηκε και δεύτερη έρευνα, η οποία διεξήχθη από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Λάρισας με τη συμμετοχή 490 φαρμακοποιών σε πανελλαδικό επίπεδο και έδειξε ότι το 57,6% των φαρμακοποιών εμφανίζονται θετικοί στην προοπτική συνενώσεων υπό όρους.
Από αυτούς το 13,7% τάσσεται υπέρ της συστέγασης σε έναν κοινό χώρο, το 18,2% στη διατήρηση των φυσικών σημείων και το 25,7% στο συνδυασμό των δύο.

Η ίδια έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Φ.Σ. Λάρισας, Αθανάσιο Κουτσούκη, αποτύπωσε τα θεσμικά προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του φαρμακείου με το 81% να αναφέρει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και την είσοδο ιδιωτών, το 74,1% την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ηλεκτρονικών φαρμακείων. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
Και οι μεγάλες ανατροπές






Σχετικά άρθρα

Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024