Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


12 φάρμακα και προϊόντα υγείας που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε σπίτι

30/3/2022 4:41:17 μμ
Ο φαρμακοποιός Ανδρέας Ι. Σκαρτσαρής δίνει χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες για το οικιακό φαρμακείο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


"Οι φαρμακοποιοί καλούμαστε, ιδιαίτερα σε μέρες εφημερίας ή διανυκτέρευσης, να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις στις οποίες χρειάζεται η προσφορά άμεσης βοήθειας στον ασθενή. Ανακαλώντας τέτοιες καταστάσεις μπορούμε να εξάγουμε κάποια ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τα απαραίτητα φάρμακα/προϊόντα υγείας που είναι αναγκαίο να διατηρεί κάποιος στο φαρμακείο του σπιτιού του ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει άμεσα βοήθεια στον εαυτό του αλλά και στους οικείους του σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη.  Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να αρκεστούμε σε λίγα μόνο σκευάσματα όταν πρόκειται για το οικιακό μας φαρμακείο καθώς οι έκτακτες καταστάσεις που είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουμε είναι πολλές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να αναλογιστούμε τους πιθανούς κινδύνους που διατρέχουν κυρίως βρέφη, παιδιά και ηλικιωμένα άτομα σε ένα οικιακό περιβάλλον και να συνειδητοποιήσουμε ότι η δημιουργία ενός κουτιού πρώτων βοηθειών στο σπίτι μας μπορεί να μας γλιτώσει από μεγάλη ταλαιπωρία, πόνο και επικίνδυνη εξέλιξη στην υγεία μας και των οικείων μας".


Με βάση την παραπάνω εμπειρία του, ο Ανδρέας Ι. Σκαρτσαρής, φαρμακοποιός και φίλος του GIVMED, έδωσε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες για το οικιακό μας φαρμακείο.

Ελαφροί Τραυματισμοί

Σε ποιον δεν έχει τύχει να πέσει ή να κοπεί; Είναι μια κατάσταση που έχουμε κληθεί οι περισσότεροι να διαχειριστούμε έστω και μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Ένας τραυματισμός με αιχμηρό αντικείμενο ή μία πτώση που οδηγεί σε εμφανή πληγή του δέρματος έχουν ως αποτέλεσμα την εκδορά του. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι οι πτώσεις είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες πρόκλησης ατυχημάτων τόσο σε παιδιά όσο και σε ηλικιωμένους.

Τι πρέπει να έχουμε στο οικιακό μας φαρμακείο;

Για την αντιμετώπιση των ελαφρών τραυματισμών και εκδορών, από το οικιακό μας φαρμακείο δεν πρέπει να λείπει:

  1. Αντισηπτικό: είτε σε υγρή μορφή είτε σε σπρέι, για να περιποιηθούμε τοπικά το τραύμα.
  2. Κουτί πρώτων βοηθειών: για κάποιον που θα ήθελε να εξοπλιστεί πλήρως
  3. Αποστειρωμένες γάζες ή/και αυτοκόλλητα επιθέματα: τα προσθέτουμε στο κουτί πρώτων βοηθειών. Είναι απαραίτητα για απομάκρυνση ξένων σωμάτων κατά την χρήση του αντισηπτικού, για την κάλυψη της πληγής και την αποφυγή περαιτέρω μόλυνσης.
  4. Τοπικό επουλωτικό ιδιοσκεύασμα ή επουλωτική κρέμα: για την αποφυγή μόλυνσης

Εποχιακές Λοιμώξεις Αναπνευστικού

Οι εποχιακές λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι και αυτές ένα συχνό φαινόμενο. Εμφανίζονται τον χειμώνα με βασικά συμπτώματα τον πυρετό, τον πονόλαιμο και τον βήχα.

Τι πρέπει να έχουμε στο οικιακό μας φαρμακείο;

Για την αντιμετώπιση των ήπιων συμπτωμάτων μιας ίωσης, είναι σημαντικό να έχουμε στο φαρμακείο του σπιτιού:

  1. Αντιπυρετικά σκευάσματα: όπως παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη σε μορφή δισκίων, αναβραζόντων δισκίων, υπόθετων ή σιροπιού, ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση υγείας των μελών της οικογένειας. Η χρήση αντιπυρετικών βοηθάει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ασθενούς και στις περισσότερες ιώσεις είναι το μόνο σκεύασμα που χρησιμοποιείται.
  2. Σιρόπι για τον βήχα: για παραγωγικό και ξηρό βήχα καθώς και κάποιου σκευάσματος για την αντιμετώπιση του
  3. Σκευάσματα για τον πονόλαιμο: σε μορφή καραμέλας ή σπρέι για τοπική αντισηψία

Αλλεργία

Αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου οδηγώντας κάποιες φορές σε απειλητικές για τη ζωή του καταστάσεις. Είναι σημαντικό λοιπόν να έχουμε άμεση πρόσβαση σε κάποια σκευάσματα.

Τι πρέπει να έχουμε στο οικιακό μας φαρμακείο;

Για την αντιμετώπιση των αλλεργικών αντιδράσεων, είναι σημαντικό να έχουμε στο φαρμακείο του σπιτιού:

  1. Αντιισταμινικό σκεύασμα: σε μορφή δισκίου ή σιροπιού, σε περίπτωση μιας ήπιας αλλεργικής αντίδρασης
  2. Κορτικοστεροειδές σκεύασμα: για άμεση δράση σε περίπτωση σοβαρής αντίδρασης μέχρι να γίνει η διακομιδή σε νοσοκομείο ή σε κέντρο υγείας για την παροχή πρώτων βοηθειών.
  3. Ένεση κορτιζόνης: για χορήγηση σε περίπτωση απειλητικής για τη ζωή του ανθρώπου αναφυλακτικής αντίδρασης μετά από τσίμπημα κάποιου εντόμου. Συστήνεται ιδιαίτερα κατά τις καλοκαιρινές διακοπές σε απομακρυσμένες περιοχές.

Στην περίπτωση τσιμπήματος: σημαντική είναι η τοπική χρήση κρέμας με συνδυασμό αντιβιοτικού και κορτικοστεροειδούς, όταν παρουσιάζονται σχετικά ήπια συμπτώματα αντίδρασης του οργανισμού όπως τοπικό κοκκίνισμα, φλεγμονή και οίδημα.

Έγκαυμα

Από ένα οικιακό φαρμακείο δε θα μπορούσε να λείπει κάποιο σκεύασμα για να ανακουφιστεί άμεσα ένα επιφανειακό έγκαυμα ή ένα έγκαυμα πρώτου βαθμού. Αυτού του είδους τα εγκαύματα είναι εύκολο να συμβούν στο οικιακό περιβάλλον από κάποια ηλεκτρική συσκευή ή από καυτό νερό.

Ειδικά στην Ελλάδα, το καλοκαίρι τα ηλιακά εγκαύματα είναι συχνό φαινόμενο ως αποτέλεσμα της πολύωρης έκθεσης στον ήλιο χωρίς την χρήση αντηλιακής προστασίας.

Τι πρέπει να έχουμε στο οικιακό μας φαρμακείο;

Για την ανακούφιση των επιφανειακών εγκαυμάτων, καλό είναι να έχουμε:

  1. Κρέμα: με βάση την πανθενόλη για τοπική χρήση και γρήγορη επούλωση
  2. Γέλη: που μετατρέπεται σε υδροκολλοειδής. Βοηθά άμεσα στην ανακούφιση της περιοχής του εγκαύματος και οδηγεί και σε πιο γρήγορη επούλωσή του.

Σημείωση: Για κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις, πριν τη χορήγηση του φαρμάκου ή τη χρήση του προϊόντος υγείας, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή/και τον φαρμακοποιό σας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
Με αφορμή την πρόσφατη γυναικοκτονία, ένα φαρμακείο στο Ίλιον δηλώνει ότι είναι «εδώ» να στηρίξει






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους