Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


1 στους 5 Ευρωπαίους έχει αγοράσει φάρμακα από το διαδίκτυο

6/11/2018 12:01:05 μμ
Τι κάνει ο ΕΟΦ και ο ΠΦΣ για την αντιμετώπιση του φαινομένου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έντονη ανησυχία για την παράνομη διακίνηση δυνητικά επικίνδυνων φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής διακατέχει τις αρχές της χώρας, μετά και τη διεθνή επιχείρηση «Pangea XI» που οδήγησε στην κατάσχεση τόνων παράνομων φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων που διακινούνταν μέσω διαδικτύου.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», αυτό που έκανε αίσθηση είναι ότι διακινούνταν ακόμη και αντικαρκινικά φάρμακα και σκευάσματα για άλλες σοβαρές παθήσεις που μπορούν να θέσουν άμεσα σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών. Μεταξύ των σκευασμάτων που ελέγχονται για την αυθεντικότητά τους είναι παυσίπονα, φάρμακα επιληψίας, αντιψυχωτικά, αντιδιαβητικά, στεροειδή, φάρμακα για τη θεραπεία του HIV, συμπληρώματα διατροφής κ.ά.

Αυξητική τάση στις online αγορές

Οι αρμόδιοι φοβούνται για αύξηση της παράνομης διακίνησης, με δεδομένο ότι το 11,3% των Ελλήνων πολιτών αδυνατεί να αγοράσει φάρμακα λόγω κόστους (σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) και ότι οι online αγορές στην Ελλάδα παρουσιάζουν αυξητική τάση.


Προς το παρόν πάντως η Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλα κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), κατέχει από τα χαμηλότερα ποσοστά αγορών φαρμάκων από μη εγκεκριμένες πηγές.


Ωστόσο, μια έρευνα (που πραγματοποίησε πρόσφατα μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία) έδειξε ότι ένας στους πέντε κατοίκους της Ε.Ε. έχει προμηθευθεί φάρμακα μέσω ίντερνετ, χωρίς να λάβει συμβουλή γιατρού.


Εκτιμάται, μάλιστα, ότι ο τζίρος της ηλεκτρονικής διακίνησης αγγίζει τα 10 δισ. ευρώ ετησίως. 

Το 50% των φαρμάκων είναι πλαστά

Σήμερα εκτιμάται ότι περίπου το 2-3% των φαρμάκων που διακινούνται στην Ε.Ε. είναι πλαστά, ενώ υπολογίζεται ότι οι χώρες προέλευσης είναι κυρίως η Ινδία και η Αφρική. Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επισημάνει ότι το 50% των σκευασμάτων που πωλούνται στο διαδίκτυο είναι παραποιημένα!


Τα σκευάσματα που εμφανίζουν περισσότερη «κίνηση» διαδικτυακά αφορούν το αδυνάτισμα και τη στυτική δυσλειτουργία, ενώ και τα συμπληρώματα διατροφής βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων. 

Σαφάρι ελέγχων ο ΕΟΦ – Σύστημα ελέγχου ο Π.Φ.Σ.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) έχει αρχίσει «σαφάρι» ελέγχων τόσο σε ιστοσελίδες όσο και δειγματοληπτικά σε αποθήκες διακίνησης, ενώ η συνεργασία με τους διεθνείς διωκτικούς οργανισμούς συνεχίζεται. Ταυτόχρονα, έχει επιβάλει μεγάλα πρόστιμα σε διαφημιζόμενα προϊόντα, τα οποία κατά τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι προωθούνταν παράνομα, ενώ στην πράξη ήταν απλά συμπληρώματα διατροφής.


Οι φαρμακοποιοί, όπως δημοσιεύει το «Έθνος», μέσω του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, είχαν ξεκινήσει διαδικασίες για τη δημιουργία συστήματος ελέγχου των ψευδεπίγραφων φαρμάκων (ENVO), σε συνεργασία με την Ένωση Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU).

Πληροφορίες από εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024






Σχετικά άρθρα

Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
e-ΕΦΚΑ: Σε τροχιά υλοποίησης τρία σημαντικά ψηφιακά έργα
Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του
Sanofi: Η αυτονομία της Ευρώπης στην Υγεία να γίνει άμεση προτεραιότητα
Είναι εξίσου σημαντική με την επισιτιστική και ενεργειακή αυτονομία, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας
Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη