Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ευρωβαρόμετρο: Το 91% των αντιβιοτικών στην Ελλάδα έχουν συνταγογραφηθεί από γιατρούς

9/4/2020 4:42:15 μμ
Δεν ισχύουν τα όσα λέει ο Γ. Ελευθερίου τονίζει ο Α. Τσαπέκος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Απάντηση στο γενικό γραμματέα του ΠΙΣ, Γιώργο Ελευθερίου δίνει ο Αλέξανδρος Τσαπέκος, αντιπρόεδρος Γ΄ του ΠΦΣ και πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης σχετικά με τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο πρώτος για τις ευθύνες των φαρμακοποιών στην αύξηση της χορήγησης αντιβιοτικών χωρίς συνταγή.

Ο Α. Τσαπέκος επικαλείται αναφορά του Ευρωβαρόμετρου του 2018, βάση της οποίας η χρήση των αντιβιοτικών στην Ελλάδα γίνεται κυρίως μέσω συνταγογράφησης ή χορήγησης από τους ιατρούς (σε ποσοστό 91%), ενώ η μη ιατρική χρήση τους περιορίζεται στο 9%, με ποσοστό 6% αυτού να αφορά χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή από τα φαρμακεία.


Μάλιστα, η συνταγογράφηση από τους ιατρούς εμφάνισε τάσεις σημαντικής αύξησης (κατά 11%) ενώ η μη ιατρική χρήση τάσεις μείωσης (12%). Επιπλέον, αυτή η μελέτη, διαπίστωσε ελλιπή εκπαίδευση του κοινού σχετικά με την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην αλόγιστη χρήση τους.


Όπως σημειώνει ο Α. Τσαπέκος, «αφού πρώτα ο κ. Ελευθερίου μας αποκάλεσε βοηθούς των γιατρών βγήκε πάλι και συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Αλήθεια, την ακριβή ερμηνεία της λέξης περίθαλψη τη γνωρίζει; Και πώς τολμά και δηλώνει ότι είναι αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος η περίθαλψη των ασθενών; Εκτός και αν δεν ξέρει τι λέει! Η περίθαλψη είναι όρος με ευρεία έννοια και μέσα σΆ αυτήν υπαγόμαστε οι φαρμακοποιοί, οι οδοντίατροι, οι νοσηλευτές, οι φυσικοθεραπευτές , οι ψυχολόγοι, οι κοινωνιολόγοι, οι λογοθεραπευτές και άλλοι επιστήμονες. Ποιος του είπε ότι η περίθαλψη είναι ιατρική πράξη και μόνο; Δεν γνωρίζει ότι όλοι οι επιστήμονες- επαγγελματίες υγείας περιθάλπουν τον ασθενή με βάση το δικό τους γνωστικό αντικείμενο;»


Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη ο ΠΦΣ έχει καταθέσει τις προτάσεις του για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών που είναι:

  1. Εισαγωγή πρωτοκόλλων συνταγογράφησης σχετικών με τη συνταγογράφηση των αντιβιοτικών, ιδίως αυτών νεότερης γενεάς, και παρακολούθηση της χρήσης τους εντός των νοσοκομείων.
  2. Να υπάρξει πρόβλεψη για το μεγάλο πρόβλημα της «τηλεφωνικής συνταγής».
  3.  Θεσμοθέτηση ετεροχρονισμένης ενεργοποίησης εκτέλεσης συνταγής όταν το επιλέγει ο ιατρός.
  4.  Εθνικό πρόγραμμα επίβλεψης της χρήσης αντιβιοτικών με τη συμμετοχή και των φαρμακοποιών κατά την καταγραφή.
  5.  Καθορισμός ειδικής ηλεκτρονικής συνταγής αντιβιοτικών σε όλες τις κατηγορίες αντιβιοτικών φυλασσόμενη επί διετία σε ηλεκτρονικό αρχείο .
  6.  Προγράμματα εκπαίδευσης του κοινού σε σχέση με την ορθή χρήση των αντιβιοτικών.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά