Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες

25/4/2024 3:27:15 πμ
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το πρώτο φάρμακο ταχείας δράσης για το κοινωνικό άγχος ενδέχεται σύντομα να αποτελέσει μια καινοτόμα επιλογή για τους ασθενείς, οι οποίοι επί του παρόντος διαχειρίζονται την κατάστασή τους με αντικαταθλιπτικά.


Πρόκειται για τη δραστική ουσία fasedienol που ανήκει σε μια νέα κατηγορία φαρμάκων, είναι σε μορφή ρινικού σπρέι και αξιολογείται με ταχείες διαδικασίες του FDA. Αυτό που κάνει το φάρμακο να ξεχωρίζει είναι ότι μπορεί να ληφθεί μόλις λίγα λεπτά πριν από την έκθεση του ασθενή σε μια κοινωνική δραστηριότητα που τον αγχώνει, σε αντίθεση με τις διαθέσιμες θεραπείες που δεν μπορούν να δράσουν άμεσα σε τυχόν έξαρση της διαταραχής.


Σε μελέτη φάσης 3 που αφορούσε 141 ασθενείς, διαπιστώθηκε στατιστικά σημαντική βελτίωση στα επίπεδα άγχους με τη χρήση του σπρέι, το οποίο στοχεύει σε ρινικούς υποδοχείς και πυροδοτεί μια αντίδραση του νευρικού κυκλώματος στην αμυγδαλή του εγκεφάλου, από όπου ρυθμίζεται η αντίδραση στον φόβο.


Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της υπεύθυνης εταιρείας Vistagen, Shawn Singh, το «κλειδί» στον μηχανισμό δράσης του φαρμάκου είναι ότι δεν απαιτείται η πλήρη απορρόφησή του από τον οργανισμό, γιΆ αυτό και μειώνεται η πιθανότητα εθισμού και παρενεργειών, ενώ η δράση διατηρείται περίπου για μία ώρα. Αν απαιτείται περισσότερος χρόνος δράσης, υπάρχει η δυνατότητα για 4-6 δόσεις την ημέρα, προσφέροντας μια ευελιξία που είναι σημαντική για τους ασθενείς, σύμφωνα με τον Singh.


Η αίτηση για άδεια κυκλοφορίας αναμένεται περίπου στις αρχές του 2026, εφόσον ολοκληρωθούν με επιτυχία οι κλινικές μελέτες, ενώ η εταιρεία σκοπεύει να δοκιμάσει το φάρμακο και σε παιδιατρικούς ασθενείς. Παράλληλα μελετά άλλες ουσίες της ίδιας κατηγορίας σε καταστάσεις όπως κατάθλιψη, εξάψεις της εμμηνόπαυσης κ.ά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών
Κυκλοφορεί από τη Medem






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»