Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Υπ. Υγείας: Εφαρμόζει δείκτες παρακολούθησης των θεραπευτικών πρωτοκόλλων

8/2/2024 12:08:14 πμ
Με σκοπό τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ υπουργική απόφαση με την οποία εφαρμόζονται δείκτες παρακολούθησης εννέα θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, με στόχο να ελέγχεται κατά πόσο αυτά επιτελούν τον διττό σκοπό τους: να λαμβάνουν οι ασθενείς την κατάλληλη και πιο ασφαλή θεραπεία ανάλογα με το στάδιο της νόσου τους και ταυτόχρονα να εξορθολογιστεί η φαρμακευτική δαπάνη. 


Οι δείκτες αφορούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για: τον σακχαρώδη διαβήτη, τη δυσλιπιδαιμία, την ψωρίαση, την ψωριασική αρθρίτιδα, την αξονική σπονδυλαρθρίτιδα, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την ελκώδη κολίτιδα, τη νόσο Crohn και την οστεοπόρωση.


Σύμφωνα με το ΦΕΚ, τα αριθμητικά δεδομένα -που θα προκύπτουν από τους δείκτες παρακολούθησης- θα εξάγονται δύο φορές το χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο) από την ΗΔΙΚΑ με τρόπο ώστε να μην ταυτοποιούνται οι ασθενείς ούτε οι γιατροί. Στη συνέχεια θα αποστέλλονται και θα αξιολογούνται από το αρμόδιο τμήμα της Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου. 


Οι δείκτες θα αφορούν ενδεικτικά τα εξής: το θεραπευτικό αποτέλεσμα, τον ρυθμό ένταξης στο πρωτόκολλο νεο-διαγνωσθέντων ασθενών αλλά και το ποσοστό και τον χρόνο μετάβασης στο επόμενο στάδιο, ποσοστό συνταγογράφησης εκτός πρωτοκόλλου αλλά και περιπτώσεις μη ενδεδειγμένης πρακτικής (π.χ. η συγχορήγηση φαρμάκων με αντένδειξη).

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Ομοσπονδία ζητά εξηγήσεις και να ακολουθήσει ΕΔΕ για όσους εμπλέκονται
Αιφνιδιαστικά καταργήθηκε η ενιαία φαρμακευτική περιφέρεια Θεσσαλονίκης


Σχετικά άρθρα

Αδ. Γεωργιάδης: Απειλεί με πρόστιμα τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες
Εάν εισάγουν λιγότερες συσκευασίες φαρμάκων από αυτές που χρειάζεται η χώρα
Έρχονται νέες επιβαρύνσεις για τους ασθενείς;
Τι συζητήθηκε μεταξύ υπουργείου Υγείας και ΠΙΣ
Υπ. Υγείας και ΠΟΥ/Ευρώπης εγκαινίασαν την έναρξη του προγράμματος «Health-IQ»
Αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα