Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Τέχνη & πολιτισμός

τελευταία νέα


"Το Εντός 'Αγαλμα": Πρωτότυπη έκθεση με πορτρέτα αρχαίων Ελλήνων

8/10/2018 2:53:01 μμ
Δείτε το έργο της φαρμακοποιού & ζωγράφου Εύης Σαραντέα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Ησίοδος και ο Αριστοτέλης της Εύης Σαραντέα: Οι εκφράσεις και ο εσωτερικός κόσμος στα αγάλματα των αρχαίων Ελλήνων

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 23 ζωγραφικές αναπαραστάσεις επιφανών ανδρών του αρχαιοελληνικού κόσμου -ποιητές, φιλοσόφους, στρατηγούς, ρήτορες κ.ά.- φιλοτεχνημένες από την Εύη Σαραντέα, βασισμένες σε μελέτες αρχαίων γλυπτών.

Πρόκειται για μετουσίωση αρχαίων γλυπτών σε ζωγραφικά πορτρέτα, με έμφαση στις εκφράσεις των αγαλμάτων.


Οι ομοιότητες των φυσιογνωμιών μεταξύ αρχαίων και σύγχρονων Ελλήνων εντυπωσιάζουν.

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η προεκβολή του ψυχικού και πνευματικού κόσμου κάθε απεικονιζόμενου, καθώς είναι αστείρευτη η ποικιλία της εκφραστικής δύναμης των αρχαιοελληνικών αγαλμάτων που αναπαριστούν κορυφαίες προσωπικότητες.


Από αριστερά: Ο Πλάτωνας και ο Αλέξανδρος

Η επιστημονική μεταφορά της γλυπτής σε ζωγραφική μορφή είναι επιπλέον μια συμβολή στην προσέγγιση του σκεπτικού και του στόχου των Ελλήνων γλυπτών της μεγαλειώδους πορείας από τον 5ο έως τον 1ο αι π.Χ.

Η πρωτότυπη και ποιοτική εργασία της Εύης Σαραντέα είναι αποτέλεσμα πολύχρονων ερευνών, σπουδής και συγκριτικής έρευνας εκατοντάδων αρχαίων γλυπτών, μελέτης αρχαίων κειμένων και σύγχρονων ειδικών συγγραμμάτων.

 

Θα προλογίσουν ο κ. Ξενοφών Μουσάς, καθηγητής Φυσικής Διαστήματος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και η κα Ποτίτσα Γρηγοράκου, καθηγήτρια στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ιστορικός Ελληνιστικού Πολιτισμού της Ανατολής.


Στο χώρο του Μουσείου εκτίθεται επίσης το έργο της Εύης Σαραντέα «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων». Ο κ. Ξενοφών Μουσάς θα εξηγήσει στους προσκεκλημένους τον «Μηχανισμό» και τηλειτουργία του,με αφορμή τον πίνακα που η ζωγράφος παρουσιάζει.



ΠΟΥ: Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά (Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι) | τηλ. επικοινωνίας: 211 4110044, 6907 292002.

ΠΟΤΕ: 17 Οκτωβρίου έως 17 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 18:30. Είσοδος ελεύθερη. 

Σύντομο βιογραφικό
Η Εύη Σαραντέα σπούδασε ζωγραφική στο Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας. Έχει εκθέσει έργα της σε 20 ατομικές και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Έχει εκπονήσειαναπαραστάσεις αρχαίων Ελλήνων, καθώς και παλαιοανθρώπων και ανθρωπιδών, για μουσεία. Συνεργάτης του Θεάτρου Αεικίνητον της Χαλκίδας, έχει συνεισφέρει σε σκηνικά, κοστούμια, αφίσες. Είναι ερευνήτρια παλαιολιθικών λίθινων εργαλείων στην Εύβοια. Υπήρξε ενεργό μέλος της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος σαν σχεδιάστρια λίθινων εργαλείων. Έχει συστήσει Βοτανολόγιο από το όρος Δίρφη. Συγγραφέας βιβλίων «Προϊστορικά ευρήματα Νέας Αρτάκης Εύβοιας» (εκδ. Αρσενίδη), «Το εντός ?γαλμα» (εκδ. Περίπλους), "Das GesichthinterdemMarmor” (εκδ. Κentavros). Η Εύη Σαραντέα είναι απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (www.evisarantea.gr).
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μια ιδιαίτερη δράση ενόψει της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου
Στηρίζει τα μαθήματα της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας






Σχετικά άρθρα

«Έρωτας και Αναπηρία!»
Εκδήλωση του Κέντρου Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ
Περίπατος στην Αιόλου για την ιστορία της περιοχής και των φαρμακείων της
Διοργανώνεται από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το Greek Cultural Institute
ΣΕΦΑΡ – ΣΥΦΑΡΤ: «Ανεβάζει» παιδική θεατρική παράσταση
Στο πλαίσιο των δράσεων του Ομίλου «Κάντο Αγάπη»
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού
Με το τραγούδι: «It’s Giving Time (The Red Cross 2100 Anthem)»